MÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
SUMA: 0.00 zł

BLOG

Domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion cz.01




Dziś zaczynamy nową serię w naszym blogu — czyli kuchenne eksperymenty w PS LAB-ie ;) Na pierwszy ogień bierzemy roślinne mleka. Sprawdzimy zarówno klasyki, jak i mleko rzadko dostępne na sklepowych półkach: mleko kokosowe, mogdałowe, z nerkowców, jaglane i z orzechów brazylijskich. Oceniamy je pod względem smaku, konsystencji, czasu i trudności przygotowania, a także ceny! Jakie orzechy i nasiona warto doić w domowej kuchni?

P.S. W naszym domu mleko roślinne najczęściej ląduje w porannej kawie, dlatego do każdego przepisu dodajemy łyżkę syropu z agawy, szczyptę soli oraz wanilii do smaku. Przed własnymi eksperymentami warto uzbroić się w mocny blender (kielichowy, bullet lub żyrafkę), metalowe sitko, gazę lub czystą bawełnianą szmatkę. Zaczynamy!

   

   

 

MLEKO KOKOSOWE

 

SKŁADNIKI

100 g wiórków kokosowych

600 ml gorącej wody

0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

duża szczypta soli 

szczypta wanilii (opcjonalnie)

 

PRZEPIS

Wiórki kokosa moczymy przez noc w zimnej wodzie — używamy dużej miski, bo wiórki znacznie zwiększą swoją objętość. Rano odcedzamy na gęstym sitku.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Resztek z mleka zostanie sporo — można z nich upiec domowe ciasteczka lub wysuszyć w piekarniku i wykorzystać w przyszłości, jako mąkę kokosową.  

 

OCENA:
Smak: wyraźnie kokosowe
Konsystencja: “cienka”, wodnista
Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki kokosowej
Cena za 1 l: ~2,50 zł

 

Ogólna ocena: 5/10

 


 

MLEKO MIGDAŁOWE


 

SKŁADNIKI

100 g migdałów naturalnych lub blanszowanych

550 ml ciepłej wody

0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

duża szczypta soli 

szczypta wanilii (opcjonalnie)

 

PRZEPIS

Migdały prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach.

Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie — rano odcedzamy.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 2 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Zostanie znam pulpa migdałowa, z której można upiec domowe ciasteczka.

 

OCENA
Smak: orzechowy, marcepanowy smak
Konsystencja: lekka, delikatnie wodnista, delikatnie rozwarstwia się po kilku godzinach
Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki migdałowej
Cena za 1 l: ~6,60 zł

 

Ogólna ocena: 8/10

 


 

MLEKO Z NERKOWCÓW

 

SKŁADNIKI

100 g orzechów nerkowca

500 ml ciepłej, przegotowanej wody

0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

duża szczypta soli 

szczypta wanilii (opcjonalnie)

 

PRZEPIS

Nerkowce prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach.

Następnie moczymy przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie — po upływie tego czasu odcedzamy.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Nie powinno na nim zostać zbyt wiele osadu, jeśli jednak tak jest, to mleko wymaga jeszcze blendowania.

 

OCENA
Smak: bardzo neutralny, lekko orzechowy
Konsystencja: idealnie kremowa
Przygotowanie: bardzo proste, opcjonalnie odsączenie przez drobne sitko
Cena za 1 l: ~5,90 zł

 

Ogólna ocena: 10/10

 


 

MLEKO JAGLANE

 

SKŁADNIKI

50 g kaszy jaglanej suchej

500 ml wody

0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

duża szczypta soli 

szczypta wanilii (opcjonalnie)

 

PRZEPIS

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnuszka z zimną wodą. Gotujemy do miękkości uważając, aby nie przywarła do dna i przypaliła, odcedzamy.

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Robimy to kilkakrotnie, aż wyłapiemy sitkiem wszystkie ”czarne oczka” z kaszy.



OCENA
Smak: neutralny — tylko osoby, które wiedziały, że jest z kaszy czuły kaszę ;)
Konsystencja: bardzo przyjemnie kremowa
Przygotowanie: umiarkowanie, wymaga ugotowani kaszy i przecedzenia po zmiksowaniu
Cena za 1 l: ~1,20 zł

 

Ogólna ocena: 8,5/10

 


 

MLEKO Z ORZECHÓW BRAZYLIJSKICH

 

SKŁADNIKI

120 g orzechów brazylijskich

500 ml ciepłej, przegotowanej wody

0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

duża szczypta soli 

szczypta wanilii (opcjonalnie)

 

PRZEPIS

Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 90 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Zostanie na nim ok. 1-2 łyżeczki resztek orzechów.

 

OCENA
Smak: neutralno-orzechowy, delikatny posmak ziemniaka
Konsystencja: lekka, ale kremowa
Przygotowanie: proste, wymaga jedynie odsączenia przez drobne sitko
Cena za 1 l: ~9,10 zł

 

Ogólna ocena: 6,5/10 

 


 

WSKAZÓWKI

Jeśli nie chcecie, aby roślinne mleko rozwarstwiało się, dodajcie odrobinę lecytyny słonecznikowej lub sojowej (dostępne jako suplement diety w kapsułkach lub w płynie/w proszku jako dodatek spożywczy). Lecytyna jest ogólnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym — pomaga w ustabilizowaniu emulsji, np. mieszanki wody i tłuszczu.

Każde orzechy warto wcześniej delikatnie uprażyć na patelni lub w piekarniku — dzięki nim smak jest zdecydowanie bardziej intensywny.

Syrop z agawy można zastąpić każdym innym słodziwem: syropem klonowym, stewią, ksylitolem, miodem, cukrem zwykłym lub trzcinowym, a nawet wcześniej namoczonymi daktylami. 



PODSUMOWANIE 

W naszym teście braliśmy pod uwagę zarówno smak, konsystencję, pracochłonność oraz cenę. Choć staraliśmy się być obiektywni, to walory smakowe są zdecydowanie ocenione subiektywnie.

Nasze serca zdecydowanie skradło mleko z nerkowców — idealnie kremowe, neutralne, idealne do porannej kawy! Jednogłośnie zostało numerem jeden i na pewno będzie wracać do naszej lodówki regularnie. Pozytywnym zaskoczeniem jest wersja z kaszy jaglanej o świetnej konsystencji. No i ta cena — wow! Pomijając syrop z agawy i zwiększając ilość kaszy, można otrzymać gęstą śmietankę do zagęszczania wegańskich sosów. W czołówce pojawiło się mleko migdałowe - smak to strzał w dziesiątkę, ale konsystencji zabrakło oczekiwanej kremowości. Dodatkowo odsączanie przez gazę jest bardzo “bałaganotwórcze” i zajmuje chwilę.  Mleko z orzechów brazylijskich stawiamy trochę pod znakiem pytajnika. Choć konsystencja była kremowa, to smak okazał się dość kontrowersyjny- wyczuliśmy w nim ziemniaka :) Powodem może być fakt, że orzechów nie uprażyliśmy przed blendowaniem. Na pewno powtórzymy test i zrobimy update w tym poście! Najmniej przypadło nam do gustu mleko kokosowe. Jest najrzadsze i bardzo szybko rozwarstwia się, a po schłodzeniu na górze mleka tworzy się gęsta warstwa, podobna do tej z mleczka kokosowego w puszce. Natomiast nie było to zaskoczenie, bo nie ma u nas fanów kokosa. 

Każde mleko możemy uznać za udane, ocena jest kwestią indywidualnych gustów i guścików :)

Mleka lub ich składniki można dowolnie łączyć. Dzięki temu możemy uzyskać mleko o idealnej konsystencji i smaku, a zarazem zadbać by pasowało do zaplanowanego budżetu. Naszym faworytem jest mieszanka nerkowoco-migałowo-jaglana w proporcji 2:2:1, czyli na litr mleka potrzebne jest 80 g nerkowców, 80 g migdałów i 20 g kaszy jaglanej. Zarówno, smak, konsystencja, jak i kolor bardzo przypomina nieroślinny oryginał.

 

P.S. To dopiero pierwsza część roślinnych testów - już pracujemy nad kolejnym postem, a w nim mleko makowe, owsiane, konopne, z orzechów włoskich i laskowych! 




 

powrót do listy

×