MÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
SUMA: 0.00 zł

BLOG

Nerkownik, czyli roślinny sernik na wigilijnym stole




Idealne ciasto na świąteczny czas dla roślinożerców i nie tylko.

Sernik, a raczej „bezsernik”, z nerkowców to idealne ciasto na świąteczny czas zarówno dla osób, które unikają nabiału, jak i tych, którzy po prostu nie mają czasu na czasochłonne pieczenie.

U nas zagościło na stałe na świątecznym stole, pomimo trudnej konkurencji z klasycznym sernikiem. Nawet najwięksi sceptycy proszą o dokładkę po spróbowaniu :) Jest pysznie kremowy, łączy w sobie cudowne zimowe aromaty pomarańczy i cynamonu. Przepis jest niezwykle proste — nie wymaga dużej ilości pracy, jedynie odrobiny cierpliwości. No i ciasto robi się bez pieczenia, co jest dużym plusem w czasie świątecznych przygotowań, gdy piekarnik jest bezustannie oblegany.

 

     

   

 

NERKOWNIK POMARAŃCZOWY BEZ PIECZENIA

 

SKŁADNIKI:

Masa bezserowa:

300g nerkowców (namoczonych przez noc)

1 laska wanilii

2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze)

2 łyżki octu jabłkowego

150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

0,25 szklanki białego cukru

spora szczypta soli

 

Spód migdałowo-daktylowy

210 g migdałów blanszowanych*

100 g daktyli

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

szczypta soli

*Jeśli akurat masz pod ręką migdały w skórce: zalej je wrzątkiem, odczekaj 10-15 minut i obierz — skórka zejdzie praktycznie sama. A jeśli masz mało czasu (lub lenia) użyj po prostu nieobrane.

 

Karmel

0,5 szklanki cukru

0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego lub śmietanki roślinnej

1 łyżka oleju kokosowego

spora szczypta soli

 

PRZEPIS

Wykładamy spód i boki okrągłej tortownicy papierem do pieczenia — docinamy pasek na jej wysokość. Nerkownik na zdjęciach robiony był w formie o średnicy 18 cm.

Do robota kuchennego wrzucamy składniki na spód i miksujemy, aż do uzyskania zwartej, lepkiej masy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Mocno dociskamy do brzegów i spodu, wyrównujemy, a następnie odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Spód powinien chłodzić się przynajmniej przez 30 minut.

 

Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do sporej miski. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z pomarańczy prosto do miski, uważając na pestki. Rozdrabniamy powoli blenderem, a po chwili dodajemy ocet i cukier. Blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy olej kokosowy, wyskrobane ziarenka wanilii przygotowaną wcześniej skórkę z pomarańczy i mieszamy delikatnie łyżką.

Na schłodzony spód wylewamy masę z nerkowców. Wierzch ciasta wygładzamy grzbietem łyżki, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 4-6 godzin.

W międzyczasie przygotowujemy solony karmel — ciasto polewać będziemy dopiero przed podaniem. Do rondelka przekładamy cukier i wodę. Rozpuszczamy i podgrzewamy, aż nabierze bursztynowej barwy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę roślinną i mieszamy. Jeśli karmel jest bardzo płynny, redukujemy go, aby nabrał gęstszą konsystencję. Dodajemy sól oraz olej kokosowy.

Nerkownik wyciągamy z zamrażarki 20-30 minut przed podaniem i polewamy polewą karmelową. Posypujemy odrobiną soli grubo mielonej soli lub w płatkach. Do przybrania można też kandyzowanej skórki pomarańczowej i posiekanych migdałów.

Pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, choć przynajmniej u nas jest to rzadko występujące zjawisko.

 

WSKAZÓWKI

Smak ciasta można dowolnie modyfikować np. pomarańcze zastąpić cytrynami. Jeśli chcemy uzyskać klasyczny smak sernika, sok i skórkę z cytrusów zastępujemy 3/4 szklanki mleka roślinnego, np. waniliowego.

Nerkowce powinny moczyć się przez noc lub minimum 6 godzin — ułatwi to pracę blendera oraz sprawi, że masa będzie gładsza.

Jeśli zdarzy się, że nie mamy czasu na moczenie orzechów — nic straconego! Nerkowce można zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę pod przykryciem. Orzechy będzie trzeba blendować dłużej niż w przypadku tych moczonych przez noc, ale z odrobiną cierpliwości na pewno uda uzyskać gładką masę.

Nerkownik można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 2 tygodnie i będzie smakował jak zrobiony przed chwilą.

P.S. Wszystkie orzechy i bakalie potrzebne do tego przepisu możesz kupić w sklepie Promieni Słońca na wagę, w opakowaniach Zero Waste <3




powrót do listy

×