MÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
SUMA: 0.00 zł

BLOG

Nocna owsianka o smaku Piña Colad"y




 

Nocna owsianka zawładnęła bezapelacyjnie internetem. Niebieska, różowa, z kruchą czekoladową skorupką, z delikatnym kremem, ciasteczkowa, owocowa, orzechowa… Wariację tego przepisu zapewne widział już każdy, kto szukał pomysłu na szybkie i łatwe śniadanie. Wrzucić do jednej miski wszystkie składniki, wymieszać i zostawić na noc — genialne w swojej prostocie (i braku tony naczyń do zmywania). Choć nie wiem, kto dzierży sobie palmę pierwszeństwa do tego sposobu przygotowania owsianki, to zdecydowanie należą mu się duże oklaski. A skoro internet i wyobraźnia nie mają granic to i w tej wersji znalazła się szczypta kulinarnej kreatywności. Inspiracja przyszła wraz ze zbliżającym się latem i wakacjami w tych cieplejszych zakątkach świata.

 Pomimo że tytułowa Piña Colada to napój wyskokowy to w tym przepisie nie ma alkoholu. Są natomiast kokos i ananas, czyli główni bohaterowie (zaraz obok rumu) karaibskiego koktajlu. To sprawdzony duet egzotyczny, który zdecydowanie przywodzi na myśl wypoczynek z przysłowiowym „drinkiem z palemką w ręku... Wracając jednak do tematów bardziej śniadaniowych: zamiast klasycznych płatków owsianych w przepisie znajdują się płatki ryżowe, choć i te pierwsze świetnie się sprawdzą. W ramach dodatków znalazły się kokos i ananas w prawie każdej dostępnej formie: kandyzowanej, suszonej, prażonej i świeżej. Wyciągnięte o poranku z lodówki, gotowe śniadanie zjedzone choćby na balkonie to już cudowna, namiastka wakacji. 

 

   

   

 

Nocna owsianka o smaku Piña Colad'y

 

SKŁADNIKI:

 

1 szklanka płatków ryżowych

1,5 szklanki mleka kokosowego lub innego roślinnego (np. z tego przepisu)

2 łyżki ananasa kandyzowanego

2 łyżki kokosu w kostce

1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)

1 szczypta soli drobnej

2 łyżki syropu daktylowego lub syropu z agawy (opcjonalnie, jeśli lubicie słodsze śniadania)

 

Krem

4 łyżki kremu kokosowego

2 łyżki oleju kokosowego

50 g czekolady białej roślinnej*

 

Dodatki

chipsy z kokosa z pudrem ananasowym

kawałki świeżego ananasa

 

*jeśli nie jesteście na diecie wegańskiej to idealną czekoladę w pastylkach znajdziecie tutaj

 

PRZEPIS

 

Krok 1

Do niskiej miski lub innego naczynia z niewysokim rantem przekładamy płatki ryżowe wraz z wszystkimi suchymi dodatkami: kokosem, ananasem, nasionami chia i solą. Mieszamy, a następnie zalewamy mlekiem. Opcjonalnie dodajemy dowolne słodziwo, mieszamy dokładnie wszystkie składniki i odstawiamy do lodówki.

 

Krok 2

Przygotowujemy krem na wierzch ryżanki — można to zrobić wieczorem i lub rano przed chwilę przed podaniem. W rondelku, na małym ogniu rozgrzewamy olej kokosowy, a następnie dodajemy rozdrobnioną czekoladę, a po chwili pastę z kokosa. Roztapiamy składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestygnięcia.

 

Krok 3

Ostudzony krem przekładamy na wierzch naszej ryżanki i wyrównujemy łyżką lub łopatką. Dekorujemy kawałkami świeżego ananasa i chipsami kokosowymi. Odkładamy na 20-30 minut do lodówki do schłodzenia. Tak przygotowane śniadanie zajadamy ze smakiem, z zamkniętymi oczami, myślami odpływając w stronę karaibskich wysp.

 

WSKAZÓWKI

 

Płatki ryżowe można zastąpić innymi, dowolnymi płatkami np. owsianymi, jęczmiennymi lub górskimi.

Ten przepis nie potrzebuje nawet całej nocy w lodówce. Płatki ryżowe szybko miękną i już po 2-3 godzinach są już gotowe do zjedzenia.

Śniadanie można łatwo modyfikować — równie pyszną wersją jest owsianka à la „Bounty. W takim wariancie kostkę ananasa i białą czekoladę zamieniamy na dropsy z gorzkiej czekolady.

 

P.S. Owsiankę-ryżankę można przygotować od razu w słoikach i zabrać ze sobą do pracy lub na piknik, jako zdrowy deser!



 

powrót do listy

×