MÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
SUMA: 0.00 zł

BLOG

Pieczona owsianka z bananami i orzechami




Pieczona owsianka z bananami i orzechami

Pieczona owsianka to danie doskonałe: jest pyszna i sycąca, robi się bardzo szybko, do przygotowania wystarczy jedno naczynie i do tego jest fit (choć nie musi, ale o tym później w naszym P.S.)! To idealne danie dla tych, którzy nie są rannymi ptaszkami i wolą przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej. Nie wymaga wielu składników i do tego można ją dowolnie modyfikować i urozmaicać. Zalet pieczonej owsianki jest mnóstwo i można się rozwodzić nad nimi godzinami, ale skupmy się na smaku!

Kremowa, bananowa, korzenna, orzechowa, pyszna! W naszym domu ta wersja absolutny śniadaniowy hit! Szczególnie dlatego, że składa się z produktów, które praktycznie są zawsze w domowej spiżarni. To mieszanka ulubionych płatków, kremu z orzechów laskowych oraz bananów. Całość doprawiona jest cynamonem i podkręcona prażonymi wcześniej orzechami laskowymi. Jest niezwykle kremowa, a zarazem ma zróżnicowaną teksturę dzięki dodatkom. Smak bananów idealnie komponuje się z korzennym, ciepłym aromatem cynamonu. To najlepszy kompres na delikatny, poranny brzuszek ;)

 

   

   

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka ulubionych płatków owsianych, jęczmiennych lub mieszanki

1,5 szklanki mleka roślinnego (np. z tego przepisu)

2 łyżki kremu z orzechów laskowych*

2 dojrzałe banany

0,5 filiżanki orzechów laskowych

1 łyżeczka cynamonu

1 szczypta soli np. drobnej himalajskiej

1 łyżeczka oleju kokosowego lub roślinnego masła

1 łyżeczka cukru trzcinowego

1 łyżka kremu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodsze śniadania)

 

 *można zamienić na dowolny krem orzechowy, choć ten moim zdaniem pasuje idealnie do bananów i cynamonu

 

PRZEPIS

Krok 1

Do żaroodpornego, niskiego, ceramicznego lub szklanego naczynia wkładamy jednego, obranego banana. Rozgniatamy go widelcem na papkę.

Krok 2

Dodajemy pozostałe składniki: płatki, orzechy (warto uprażyć je szybko na suchej patelni), cynamon, sól, krem orzechowy oraz mleko roślinne. Mieszamy delikatnie, aby składniki się połączyły i równo rozłożyły w naczyniu.

Krok 3

Drugiego banana kroimy wzdłuż na połowę. Układamy na naszej mieszance owsiankowej „cięciem” do góry. Smarujemy wierzch banana olejem i posypujemy cukrem. Opcjonalnie posypujemy owsiankę orzechami laskowymi i cynamonem.

Krok 4

Nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu. Pieczemy owsiankę przez ok. 10 minut, aż góra lekko się zarumieni, a cukier na połówkach banan skarmelizuje.

Jeśli szykujecie owsiankę wieczorem, z myślą o upieczeniu rano, trzymajcie ją przez noc w lodówce i skróćcie czas pieczenia do ok. 7 minut.

Krok 5

Upieczoną owsiankę podajemy w miseczkach samą lub z dodatkiem roślinnego, waniliowego jogurtu lub dodatkową łyżką kremu orzechowego. Delektujemy się pysznym śniadaniem i cieszymy się dodatkowymi minutami zaoszczędzonymi o poranku!

 

P.S. Owsiankę można dowolnie modyfikować i podkręcać — nawet do wersji przypominającej bardziej deser niż śniadanie. Do tego przepisu pasują również: gorzka czekolada, rodzynki i ananas w kostce. W innych wariantach można pominąć banany i dodać np. owoce liofilizowane lub zalegające w lodówce jabłko pokrojone w kostkę. Poniżej kilka pomysłów na inne smaki owsianki:

- liofilizowane maliny, biała czekolada, krem migdałowy i migdały w płatkach

- gruszka lub jabłko, orzechy włoskie, kandyzowane kostki imbiru i pestki dyni

- jagody liofilizowane, masło orzechowe, fistaszki i świeże borówki

 Wpadajcie na naszego Instagrama i dajcie nam znać, jakie są Wasze pomysły na owsiankę!

 

powrót do listy

×