MÓJ KOSZYK

Koszyk jest pusty
SUMA: 0.00 zł

BLOG

Proste, wegańskie sery z nasion i orzechów




No ser z orzechów? Powariowali! No może, ale przecież trochę szaleństwa jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Poniższe przepisy to świetny przykład jak duży potencjał mają nasiona i orzechy. To nie tylko dodatek do ciast czy przekąska, ale i podstawa pysznych dań, zarówno na słono jak i słodko. Trzy przepisy, trzy stopnie trudności i czasochłonności — każdy znajdzie coś dla siebie! 

Niezależnie czy zaczynasz swoją przygodę z dietą roślinną, ciekawość to Twoje drugie imię czy masz po prostu trochę orzechów w spiżarni — bezmleczne serki to pyszne urozmaicenie tradycyjnej kuchni. Przede wszystkim z łatwością można je w przygotować w domowych warunkach. To świetna alternatywa dla sklepowych odpowiedników — zdecydowanie tańsza i w wielu przypadkach zdrowsza.

 

 

 

 

TRZY ROŚLINNE SERY

 

Wegański parmezan | 5 minut

SKŁADNIKI

100 g migdałów blanszowanych*

2 kopiate łyżki drożdży nieaktywnych

0,5 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki czosnku w proszku

0,25 łyżeczki cebuli w proszku**

szczypta witaminy C w proszku**

*jeśli masz pod ręką

**opcjonalnie — cebula doda słodyczy, natomiast witamina C kwasowości charakterystycznej dla oryginalnego parmezanu.

 

PRZEPIS

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i mielimy na drobny pył. Jeśli migdały po namaczaniu były wilgotne, proszek może odrobinę się sklejać — tak jak świeżo tarty parmezan. Voila! Gotowe — przechowujemy szczelnie zamknięte w temperaturze pokojowej.

Wegańska wersja tak jak oryginał jest świetnym dodatkiem do zapiekanek i makaronów. Sprawdza się jako panierka, a w kryzysowych sytuacjach służy jako zagęszczacz do roślinnych pasztetów.

 

Serek ze słonecznika | 25 minut

PRZEPIS

200 g słonecznika namoczonego przez noc

3 łyżki drożdży nieaktywnych

2 łyżki mleka roślinnego

3 łyżki oleju kokosowego

0,5 łyżeczki soli

sok z połówki cytryny

1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego

1 łyżka wody spod kiszonych ogórków

1 łyżeczka niesłodkiego jogurtu roślinnego i/lub 0,5 łyżeczki probiotyku np. zakwaski

 

Do obtoczenia:

Mieszanka pieprzowo-korzenna

1 łyżka czarnego pieprzu

1 łyżka ziela angielskiego

0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

szczypta cynamonu

 

Mieszanka paprykowa

1 łyżka słodkiej papryki wędzonej

1 łyżka papryki lub pomidorów w płatkach

0,5 łyżeczki papryki chilli lub gochugaru

 

PRZEPIS

Do miski przekładamy odsączony słonecznik i wszystkie płynne składniki. Blendujemy na gładką, ale gęstą masę. Dodajemy sól oraz drożdże i blendujemy dalej. Doprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba — serek powinien być delikatnie kwaśny i słony. Dodajemy jogurt lub probiotyk — dzięki niemu serek nabierze z czasem kwaskowatego smaku, charakterystycznego dla jogurtów i twarożków. Odstawiamy do lodówki lub zamrażalnika na 5-10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy mieszanki do obtoczenia. Pieprz i ziele angielskie mielimy w młynku lub ucieramy w moździerzu niezbyt drobno tak, aby zostały większe kawałki. Mieszamy z gałką muszkatołową w niewielkiej misce.

Wszystkie papryki mieszamy w misce — jeśli akurat nie mamy pod ręką wszystkich rodzajów, wystarczy jeden lub dwa. Najbardziej efektowne są oczywiście płatki papryki.

Wyciągamy masę serową z lodówki i delikatnie zwilżonymi rękami formujemy dwie kule. Każdą z nich wrzucamy do miski z mieszanką przypraw i obtaczamy delikatnie, potrząsając miską.

Obtoczone serki możemy jeść od razu, choć najlepiej smakują po solidnym schłodzeniu lub 24 godzinach przechowywania w lodówce. Dobrze komponują się zarówno ze świeżym pieczywem, jak i grzankami.

 

Kanapkowiec z nerkowców | 45 minut

PRZEPIS

200 g orzechów nerkowca namoczonych przez noc

1 łyżka mleka roślinnego (opcjonalnie)

4 łyżki drożdży nieaktywnych

0,25 łyżeczki soli

0,25 łyżeczki czosnku w proszku

0,25 łyżeczki cebuli w proszku

3 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki pasty miso

0,5 łyżki tahiny

0,5 łyżeczki kurkumy

3 łyżeczki agaru w proszku

6 łyżek wody

garść posiekanych orzechów włoskich

 

Nerkowce przekładamy do miski i zaczynamy blendować. Po chwili powinny zamienić się w pastę. Jeśli będzie gęsta na tyle, że sprawia nam problemy z blendowaniem, dodajemy odrobinę mleka roślinnego. Dodajemy drożdże nieaktywne, sól, czosnek, cebulę, kurkumę, pastę miso, tahinę i blendujemy dalej. Powinniśmy otrzymać kleistą, gęstą pastę — odstawiamy ją na bok.

W małym garnku mieszamy wodę z agarem. Zagotowujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje do konsystencji rzadkiego kisielu. Dodajemy wraz z olejem kokosowym do pasty z nerkowców i dokładnie mieszamy.

Przygotowujemy niewielki pojemnik lub foremkę na serek — wykładamy go folią spożywczą. Świetnie też sprawdzi się okrągły wykrawacz do ciastek. Na dno wykładamy orzechy włoskie i przykrywamy masą serową. Ugniatamy, aby wypełniła dokładnie foremkę i wygładzamy wierzch.

Przekładamy na 30 minut do zamrażarki, a następnie do lodówki. Dzięki agarowi i olejowi kokosowemu ser będzie miał stałą konsystencję i będzie można go kroić. Można stosować go do tostów, zapiekanek i kanapek.

 

WSKAZÓWKI

Jeśli nie musisz mieć wszystkich składników np. cebuli mielonej, tahiny bądź probiotyku, aby zrobić smaczny ser roślinny. Niektóre dodatki możesz pominąć, ale na pewno nie obejdziesz się bez orzechów i płatków drożdżowych!

Korzeni wegańskiego parmezanu można doszukiwać się w zachodnim regionie Sycyli , tj. Trapani. Mielone migdały są podstawą tamtejszego sosu do makaronu tj. pesto alla trapanesse.

 

P.S. Słonecznik, nerkowce i migdały do najpopularniejsze orzechy i nasiona wykorzystywane do serów roślinnych, ale można wykorzystać również orzechy brazylijskie czy macadamia.

powrót do listy

×