• Wyprzedaż!

Kardamon Ziarno 50 g

14,49 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Kardamon ziarno 50 g

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, przez niektórych nazywana dumnie królową przypraw. Jego ziarna mają bardzo przyjemny zapach, który często znajduje się w luksusowych perfumach. My jednak najbardziej cenimy kardamon za jego unikalny smak i aromat - ciepły, ziołowy - coś pomiędzy eukaliptusem, miętą i pieprzem, ale słodszy z wyraźną nutą cytrusową. Ci, którzy znają kardamon doskonale wiedzą jak nawet niewielki dodatek tej wyjątkowej przyprawy może odmienić całe danie. 

Gdzie i jak rośnie kardamon? 

Kardamon pochodzi z ciepłych i tropikalnych rejonów Sri Lanki, Indii, Costa Rica czy Birmy. Rośnie tam głównie w tropikalnych lasach monsunowych, regionem który charakteryzuje się wyjątkowo dużymi rocznymi opadami deszczu. Dojrzałe krzewy kardamonu mogą osiągać nawet kilka metrów wysokości. Ziarna kardamonu, powstałe po wysuszeniu strąków kardamonu, wykorzystywano w medycynie ajurwedyjskiej już w IV wieku p.n.e., gdyż wierzono w ich lecznicze właściwości. Kardamon zdominował również potrawy kuchni azjatyckiej, a w szczególności kuchni indyjskiej i arabskiej. 

Kardamon właściwości 

Jak wspomnieliśmy, już od dawna wierzono, że kardamon posiada właściwości lecznicze, przez co były chętnie stosowany w azjatyckiej medycynie naturalnej. Obecnie uznaje się, że kardamon może pozytywnie wpływać na apetyt i funkcjonowanie układu pokarmowego. Kardamon przyspiesza także metabolizm. Dodatek kardamonu do potraw i herbat wpływa także rozgrzewająco na organizm, co może wspomóc w leczeniu zimowych przeziębień. A skoro już przy herbatach i potrawach jesteśmy, zadajmy najważniejsze pytanie…

Do czego stosować kardamon? 

Kardamon, jak na prawdziwą królową przypraw przystało, pasuje do niemal każdego rodzaju potrawy. Stosuje się go zarówno w intensywnych, pikantnych potrawach, ale też w lekkich i słodkich, do podkreślenia smaku. Jest także składnikiem popularnej przyprawy do curry. Zimą polecamy dodać go do pysznych herbat, czekolad i kaw, a poczujemy przyjemne ciepło i nową, ziołową nutę smaku. 

Jaki kardamon jest lepszy - w ziarnach czy mielony? 

Kardamon w ziarnach jest najlepszym wyborem jeśli chcemy długo zachować jego wyjątkowy smak i aromat. Jeśli rozkruszymy ziarna kardamonu tuż przed dodaniem do gotowanej potrawy, mamy pewność że wykorzystujemy pełny potencjał tej wyjątkowej potrawy. Pamiętajmy, że jest to wyjątkowo luksusowa i droga przyprawa, więc warto wiedzieć, jak w pełni docenić jej potencjał. 

Kardamon 100% ziarno 

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!