Crumble owsiane z sosem z kaszy jaglanej

Crumble owsiane z sosem z kaszy jaglanej

Niezawodny, roślinny i bezglutenowy deser, który może na nas czekać w zamrażarce.

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Zero Waste

  • Lato ma smak owoców jagodowych: truskawek, malin, jeżyn, borówek. To czas zajadania się nimi w każdej postaci: od pierogów, przez ciasta i drożdżówki po pyszne koktajle. Warto wykorzystywać czas, gdy sezonowe owoce są wszechobecne, bo smakują zdecydowanie lepiej niż te sprowadzane przez resztę roku z cieplejszych krajów. No i oczywiście są zdecydowanie bardziej przystępne cenowo. Trudno się przejeść ich smakiem, więc warto przedłużyć owocowy sezon do granic możliwości. Jednym z niezawodnych sposobów jest mrożenie owocowych „końcówek”, czyli tych kilku sztuk, które zawsze pozostają na dnie miseczki. Zbierane konsekwentnie przez sezon tworzą idealną bazę do deserów, w tym oczywiście ponadczasowych crumble.

     

    Owoce pod kruszonką to bardzo prosty przepis. Przygotowanie nie zabiera wiele czasu, a na dodatek ratuje sytuację, gdy w domu nie ostało się nawet jedno słodkie ciasteczko na najczarniejszą godzinę. Dzięki migdałom jest jeszcze bardziej aromatyczna, a dodatek kardamonu to mały twist z dedykacją dla wszystkich, którzy lubią eksperymentować. Owsiana wariacja przypadnie do gustu również tym, którzy unikają glutenu. Wersja z sosem waniliowym doskonale sprawdza się, gdy rozpoczynają się chłodniejsze wieczory. W cieplejsze dni sos warto zastąpić lodami. Niezależnie od tego, jaką wersję wybierzecie, deser smakuje równie pysznie w obu odsłonach.

     

    2PCjf72jWRDWoxa38D4zcDOLA_6gADEHYso8MnwgKI8ocRB863DdtCGwf2gZ-nTNZPDeU1YACusV7AfxmOs959lkGOSiU-aqaMSk25F-QzMXgsrx22zcxF-QBeDWVRdh_yFfOykm2rXYEUEotQ UGXRp7b1QbJiXoW_NDz0Y2toRBFPf4SRNhvC9GOWygMDqCWAyNZj5-tZkqP_bpzzJLuAxjYr3-hMf5En9t2u8axvyjr4iaLOWiGOu7HHJpa7OvNfoS7y92ey7OUfvnQOXrYcgk6Wtw6Bl_qYYg

    TfjEXin0_f8V-reSCgm0msNH9t5WaAL3i-dx8De2HE4p-oo3AL8NIr5EcL2ks2A7hlr3jHad7qMQk0WSgRuUvpr1sjmXDVb8q-JVLtfGR9Instk-aRX10RSdQZyemsbhuDLeuWYT3GCLjHyxdQ clahX9Pc0Ozs6AriSR65I1x7JfOOxnGiXuJSlenmWSCJqtIHbny3RcOlU3-UaaotFSZnARmm82KgJJSni4i5fkD_oXRJX4PDy3-kT4eBvKcFHinO4g7JqXGd-ILBJOVu28B6ZhqNEoDufCQobQ

    ou06xspw3dcWZRAbpUdWxrRgW-PW0yDVDFqSP9rquTtzQGApWheoIn4yGxuvc3NCzBEQB3me4YMwjvT6ZGYo2Z0E7tyLWxd6cO1b3Dtickzx9q1_yhtdZ7GIqTKEnpLvn9b104uJznHEPjXRvA l5A9ffMUeyaNjMcnDetsZdVukM_HMEU_VFPI8RpQujsqNKEkE6KYmEuTFOvXfHf2wlyTWqXuP3wKeCLF9koxjaLs2a-bTmcotp36WaDj1PqUC2PIB4a8CG9n6jTUf5tItu2JuIljkGzmJLjdBQ

     

    Crumble owsiane z waniliowym sosem jaglanym

      

    SKŁADNIKI

    2 duże porcje lub 4 mniejsze

     

    Owocowa baza

    2 szklanki mieszanki owoców sezonowych np. malin, jeżyn, czerwonej porzeczki

     

    Kruszonka owsiana

    0,5 szklanki dowolnych płatków owsianych

    mała garść migdałów lub 2 łyżki mąki migdałowej

    3 łyżki oleju kokosowego

    1 łyżka cukru trzcinowego

    2 łyżki mleka roślinnego

    1 ziarno kardamonu lub 0,25 łyżeczki kardamonu w proszku

    szczypta soli

     

    Waniliowy sos jaglany

    2 łyżki kaszy jaglanej

    1 szklanka mleka roślinnego

    2 łyżeczki wanilii mielonej

    1 łyżka cukru trzcinowego

    szczypta soli

     

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Do malaksera wrzucamy migdały i płatki. Blendujemy przez 10 sekund. Dodajemy resztę składników i blendujemy ok. 20 sekund do uzyskania spójnej masy. Wyciągamy z malaksera, formujemy kulę i odkładamy do zamrażarki na 20-30 minut.

     

    Krok 2

    W międzyczasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy kaszę i sól. Gotujemy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż kasza będzie miękka (może się nawet rozgotować). Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier oraz wanilię, blendujemy na gładką masę. Sos powinien mieć konsystencję rzadkiego budyniu, jeśli jest bardziej płynny, można go zredukować na małym ogniu, aby zgęstniał.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem lub 200 stopni bez termoobiegu.

     

    Krok 3

    Owoce wykładamy do małych, płaskich żaroodpornych naczyń. Powinny tworzyć warstwę ok. 2-3 cm. Z zamrażarki wyciągami owsianą mieszankę, delikatnie kruszymy w palcach na średniej wielkości grudki. Przykrywamy owoce równą warstwą. Owoce z kruszonką wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok.15 minut, aż owoce się rozpadną, a kruszonka zezłoci. Naczynie z crumblami kładziemy na większym talerzu.

    Deser polewamy waniliowym sosem i pałaszujemy, delektując się słodko-kwaśnymi owocami oraz delikatną, owsianą kruszonką.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Migdały w przepisie można zastąpić innymi orzechami np. laskowymi lub włoskimi.

    Jeśli nie macie specjalnych, małych talerzy lub naczyń do mini tart, całość można upiec w większym naczyniu, np. w szklanej / ceramicznej pokrywce od brytfanny.

    Kruszonka z dodatkiem cynamonu świetnie pasuje do jesiennych owoców: śliwek, jabłek oraz gruszek, które też doskonale smakują jako crumble.

     

    P.S. Surową kruszonkę, a nawet cały deser, można wykonać z wyprzedzeniem i trzymać w zamrażalniku.

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu