Makaron pistacjowo - cytrynowy

Makaron pistacjowo - cytrynowy

Idealny na świeży letni obiad! 

  • Na obiad i lunch

  • Pistacje ostatnio zyskały ogromny rozgłos w świecie. Ukazało się mnóstwo przepisów i inspiracji z ich wykorzystaniem zarówno na słodko jak i na słono. Ale tak właściwie dlaczego? Co te orzechy mają takiego wyjątkowego w sobie? 

    Pistacje zaskakują swoim smakiem, który ciężko opisać. Jest on lekko słodki i aksamitny. Idealnie komponuje się z kwaśnym posmakiem. Dlatego też w lodziarni we Włoszech często można spotkać lody pistacjowe a tuż obok bardzo kwaśny sorbet cytrynowy.

    Pistacje, cytryna, lody… jeszcze tylko makaronu brakuje i będziemy mogli poczuć się zupełnie jak w Italii. Dlatego też zapraszam po inspirację na makaron penne w bardzo kremowym sosie pistacjowo-cytrynowym. Jego przygotowanie trwa niezwykle krótko, a zaskakuje smakiem na długo.

       

       

    MAKARON W SOSIE PISTACJOWO-CYTRYNOWYM:

    Składniki:

    Dodatkowo:

    • plastry cytryny
    • podsmażone szparagi (opcjonalnie)
    • parmezan (opcjonalnie)
    • posiekane pistacje

    Krok 1.

    Cebulę i czosnek siekamy. Pistacje lekko podprażamy na suchej patelni i blendujemy, ale w taki sposób, aby zostały drobne kawałki, a nie pył pistacjowy.

    Krok 2.

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Zostawiamy 1 kubek wody z gotowania makaronu.

    Krok 3.

    Na maśle podsmażamy cebulę. Gdy ta się zeszkli dodajemy czosnek i łyżeczkę soli i jeszcze chwilkę smażymy. Wlewamy śmietankę 30%, dodajemy mascarpone, zblendowane pistacje, sok i skórkę z cytryny. Redukujemy sos. Wyłączamy palnik, dodajemy krem pistacjowy, pieprz cytrynowy oraz odrobinę wody z gotowania makaronu. Spróbuj czy potrzebujesz dodać jeszcze odrobinę soli - w moim przypadku nie było to konieczne.

    Krok 4.

    Do gotowego sosu pistacjowo-cytrynowego dorzucamy ugotowany makaron penne i całość mieszamy do momentu, aż każda rurka pokryta zostanie sosem.

    Krok 5.

    Makaron przekładamy na talerz, dekorujemy podsmażonymi szparagami*, plastrami cytryny, parmezanem i posiekanymi pistacjami.

    SMACZNEGO!!

    WSKAZÓWKI:

    *w przepisie podany jest sok z 1 cytryny, jednak jeżeli boisz się kwaśnego smaku, na początek daj sok z ½ cytryny i sprawdź czy taki poziom kwasowości ci odpowiada.

    *jeżeli chcesz dodać do swojego makaronu smażone szparagi, przygotuj je w ten sposób: odłam twarde końcówki szparagów, pokrój je na drobne kawałki, a następnie podsmaż na maślę z odrobiną soli.

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej