Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego

Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego

Różnorodność smaków i tekstur w 100% roślinnym wydaniu!

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Wiosna i lato to czas pikników, szczególnie gdy rozpoczynamy mniejsze i większe wycieczki. Niezależnie czy jesteśmy w miejskim parku, czy na wiejskiej łące — jedzenie w plenerze to świetna atrakcja, która potrafi uratować wyjazdowy budżet. Jeśli myślicie, że jedzenie poza domem np. w restauracji, wiąże się z dużymi kosztami, to koniecznie wypróbujcie budżetowego piknikowania. 

    Sprawdzone dania do zjedzenia pod chmurką to oczywiście kanapki, a na chłodniejsze dni nada się zupa w kubku termicznym. Dobrym uzupełnieniem jest prawie każda postać „finger food”, czyli małych porcyjek: koreczków czy pikli oraz dipy, pasty do maczania pieczywa. Do tego oczywiście paczka mieszanki orzeszków i mamy zacny posiłek. No, ale hola, hola! A gdzie deser?

    Na deser zawsze znajdzie się miejsce i pomysł. Jednym z najlepszych sposobów na słodkie zakończenie posiłku w plenerze jest deser w słoiku. W nim można zamknąć najlepszą i niebanalną słodkość w tym przypadku pyszny krem jaglano-czekoladowo-orzechowy, banany i krakersy. Składniki układa się warstwami, dzięki czemu na jednej łyżeczce deseru próbujemy wszystkich. To cudowna kompozycja słonych i słodkich smaków, a także kremowych i chrupiących konsystencji. Uwaga! Dzięki kaszy jaglanej deser ten jest niezwykle sycący!

    Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego 

     

    SKŁADNIKI

    Krem

    0,5 szklanka kaszy jaglanej 

    4 łyżki kremu z orzechów laskowych lub włoskich

    4 łyżki czekolady gorzkiej w dropsach

    1,5 szklanki mleka roślinnego

    2 łyżki syropu z daktyli lub innego słodziwa

    szczypta soli himalajskiej

     

    Dodatki

    0,5 szklanki sezamowych lub solonych krakersów*

    1 banan

    garść chipsów bananowych

    *użyłam mieszanki zrobionej z zalegających w kuchennych szafkach resztek



    PRZEPIS

    Krok 1

    Przygotowujemy krem: zaczynamy od przepłukania kaszy jaglanej np. na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (2 razy więcej niż kaszy) i dodajemy przepłukaną kaszę, gotujemy na małym ogniu do kompletnej miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski.

     

    Krok 2

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

     

    Krok 3

    Kaszę z mlekiem blendujemy „żyrafką” na gładziutką masę. Stopniowo dodajemy krem orzechowy i roztopioną czekoladę, tak aby ładnie połączyły się z kaszową bazą. Przykrywamy garnek, aby masa nie wyschła i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia do lodówki.



    Krok 4

    Krakersy kruszymy na mniejsze kawałki. Można to zrobić ręcznie w misce lub przy użyciu woreczka strunowego i wałka. Banany kroimy w kostkę na kawałki ok. 1x1 cm.

     

    Krok 5

    Przygotowujemy słoiki myjemy i wyparzamy, jeśli został w nich niechciany zapach. Na dno wykładamy warstwę krakersów, następnie warstwę bananów, a na koniec krem. Powtarzamy warstwy, aż do całkowitego uzupełnienia słoika i dekorujemy chipsami bananowymi.

     

    WSKAZÓWKI

    Najlepsze słoiki do tego deseru to takie z szeroką zakrętką tj. mniej więcej o średnicy samego szkła (takie jak na zdjęciach).

     

    Banany można zastąpić dowolnymi owocami, a krakersy wymienić na precelki lub herbatniki.

     

    P.S. Jaglany krem to świetna baza do rozmaitych deserów. Warto eksperymentować z różnymi kremami orzechowymi czekoladami. Sprawdzone połączenia to także biała czekolada i pasta kokosowa lub pistacjowa.



    małym ogniu do kompletnej miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski.

     

    Krok 2

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

     

    Krok 3

    Kaszę z mlekiem blendujemy „żyrafką” na gładziutką masę. Stopniowo dodajemy krem orzechowy i roztopioną czekolad,, tak aby ładnie połączyły się z kaszową bazą. Przykrywamy garnek, aby masa nie wyschła i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia do lodówki.



    Krok 4

    Krakersy kruszymy na mniejsze kawałki. Można to zrobić ręcznie w misce lub przy użyciu woreczka strunowego i wałka. Banany kroimy w kostkę na kawałki ok. 1x1 cm.

     

    Krok 5

    Przygotowujemy słoiki myjemy i wyparzamy, jeśli został w nich niechciany zapach. Na dno wykładamy kolejno: warstwę krakersów, warstwę kremu, warstwę bananów i ponownie krem. Powtarzamy warstwy, aż do całkowitego uzupełnienia słoika i dekorujemy chipsami bananowymi.

     

    WSKAZÓWKI

    Najlepsze słoiki do tego deseru to takie z szeroką zakrętką tj. mniej więcej o średnicy samego szkła (takie jak na zdjęciach).

     

    Banany można zastąpić dowolnymi owocami, a krakersy wymienić na precelki lub herbatniki.

     

    P.S. Jaglany krem to świetna baza do rozmaitych deserów. Warto eksperymentować z różnymi kremami orzechowymi czekoladami. Sprawdzone połączenia to także biała czekolada i pasta kokosowa lub pistacjowa.




    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu