- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego
Różnorodność smaków i tekstur w 100% roślinnym wydaniu!
Wegańskie przepisy
Na słodko
Wiosna i lato to czas pikników, szczególnie gdy rozpoczynamy mniejsze i większe wycieczki. Niezależnie czy jesteśmy w miejskim parku, czy na wiejskiej łące — jedzenie w plenerze to świetna atrakcja, która potrafi uratować wyjazdowy budżet. Jeśli myślicie, że jedzenie poza domem np. w restauracji, wiąże się z dużymi kosztami, to koniecznie wypróbujcie budżetowego piknikowania.
Sprawdzone dania do zjedzenia pod chmurką to oczywiście kanapki, a na chłodniejsze dni nada się zupa w kubku termicznym. Dobrym uzupełnieniem jest prawie każda postać „finger food”, czyli małych porcyjek: koreczków czy pikli oraz dipy, pasty do maczania pieczywa. Do tego oczywiście paczka mieszanki orzeszków i mamy zacny posiłek. No, ale hola, hola! A gdzie deser?
Na deser zawsze znajdzie się miejsce i pomysł. Jednym z najlepszych sposobów na słodkie zakończenie posiłku w plenerze jest deser w słoiku. W nim można zamknąć najlepszą i niebanalną słodkość — w tym przypadku pyszny krem jaglano-czekoladowo-orzechowy, banany i krakersy. Składniki układa się warstwami, dzięki czemu na jednej łyżeczce deseru próbujemy wszystkich. To cudowna kompozycja słonych i słodkich smaków, a także kremowych i chrupiących konsystencji. Uwaga! Dzięki kaszy jaglanej deser ten jest niezwykle sycący!
Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego
SKŁADNIKI
Krem
0,5 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki kremu z orzechów laskowych lub włoskich
4 łyżki czekolady gorzkiej w dropsach
1,5 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki syropu z daktyli lub innego słodziwa
szczypta soli himalajskiej
Dodatki
0,5 szklanki sezamowych lub solonych krakersów*
1 banan
garść chipsów bananowych
*użyłam mieszanki zrobionej z zalegających w kuchennych szafkach resztek
PRZEPIS
Krok 1
Przygotowujemy krem: zaczynamy od przepłukania kaszy jaglanej np. na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę (2 razy więcej niż kaszy) i dodajemy przepłukaną kaszę, gotujemy na małym ogniu do kompletnej miękkości. Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski.
Krok 2
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Krok 3
Kaszę z mlekiem blendujemy „żyrafką” na gładziutką masę. Stopniowo dodajemy krem orzechowy i roztopioną czekoladę, tak aby ładnie połączyły się z kaszową bazą. Przykrywamy garnek, aby masa nie wyschła i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia do lodówki.
Krok 4
Krakersy kruszymy na mniejsze kawałki. Można to zrobić ręcznie w misce lub przy użyciu woreczka strunowego i wałka. Banany kroimy w kostkę — na kawałki ok. 1x1 cm.
Krok 5
Przygotowujemy słoiki — myjemy i wyparzamy, jeśli został w nich niechciany zapach. Na dno wykładamy warstwę krakersów, następnie warstwę bananów, a na koniec krem. Powtarzamy warstwy, aż do całkowitego uzupełnienia słoika i dekorujemy chipsami bananowymi.
WSKAZÓWKI
Najlepsze słoiki do tego deseru to takie z szeroką zakrętką tj. mniej więcej o średnicy samego szkła (takie jak na zdjęciach).
Banany można zastąpić dowolnymi owocami, a krakersy wymienić na precelki lub herbatniki.
P.S. Jaglany krem to świetna baza do rozmaitych deserów. Warto eksperymentować z różnymi kremami orzechowymi czekoladami. Sprawdzone połączenia to także biała czekolada i pasta kokosowa lub pistacjowa.
Produkty z przepisu
Zobacz podobne wpisy na blogu
Komentarze