Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego

Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego

R├│┼╝norodno┼Ť─ç smak├│w i tekstur w 100% ro┼Ťlinnym wydaniu!

  • Wega┼äskie przepisy

  • Na s┼éodko

  • Wiosna i lato to czas piknik├│w, szczeg├│lnie gdy rozpoczynamy mniejsze i wi─Öksze wycieczki. Niezale┼╝nie czy jeste┼Ťmy w miejskim parku, czy na wiejskiej ┼é─ůce ÔÇö jedzenie w plenerze to ┼Ťwietna atrakcja, kt├│ra potrafi uratowa─ç wyjazdowy bud┼╝et. Je┼Ťli my┼Ťlicie, ┼╝e jedzenie poza domem np. w restauracji, wi─ů┼╝e si─Ö z du┼╝ymi kosztami, to koniecznie wypr├│bujcie bud┼╝etowego piknikowania.┬á

    Sprawdzone dania do zjedzenia pod chmurk─ů to oczywi┼Ťcie kanapki, a na ch┼éodniejsze dni nada si─Ö zupa w kubku termicznym. Dobrym uzupe┼énieniem jest prawie ka┼╝da posta─ç ÔÇ×finger foodÔÇŁ, czyli ma┼éych porcyjek: koreczk├│w czy pikli oraz dipy, pasty do maczania pieczywa. Do tego oczywi┼Ťcie paczka mieszanki orzeszk├│w i mamy zacny posi┼éek. No, ale hola, hola! A gdzie deser?

    Na deser zawsze znajdzie si─Ö miejsce i pomys┼é. Jednym z najlepszych sposob├│w na s┼éodkie zako┼äczenie posi┼éku w plenerze jest deser w s┼éoiku. W nim mo┼╝na zamkn─ů─ç najlepsz─ů i niebanaln─ů s┼éodko┼Ť─ç ÔÇö w tym przypadku pyszny krem jaglano-czekoladowo-orzechowy, banany i krakersy. Sk┼éadniki uk┼éada si─Ö warstwami, dzi─Öki czemu na jednej ┼éy┼╝eczce deseru pr├│bujemy wszystkich. To cudowna kompozycja s┼éonych i s┼éodkich smak├│w, a tak┼╝e kremowych i chrupi─ůcych konsystencji. Uwaga! Dzi─Öki kaszy jaglanej deser ten jest niezwykle syc─ůcy!

    Piknikowy deser z orzechowego kremu jaglanego 

     

    SKŁADNIKI

    Krem

    0,5 szklanka kaszy jaglanej 

    4 łyżki kremu z orzechów laskowych lub włoskich

    4 łyżki czekolady gorzkiej w dropsach

    1,5 szklanki mleka ro┼Ťlinnego

    2 łyżki syropu z daktyli lub innego słodziwa

    szczypta soli himalajskiej

     

    Dodatki

    0,5 szklanki sezamowych lub solonych krakers├│w*

    1 banan

    gar┼Ť─ç chips├│w bananowych

    *u┼╝y┼éam mieszanki zrobionej z zalegaj─ůcych w kuchennych szafkach resztek



    PRZEPIS

    Krok 1

    Przygotowujemy krem: zaczynamy od przep┼éukania kaszy jaglanej np. na sitku pod bie┼╝─ůc─ů, zimn─ů wod─ů. Do ┼Ťredniej wielko┼Ťci garnka wlewamy wod─Ö (2 razy wi─Öcej ni┼╝ kaszy) i dodajemy przep┼éukan─ů kasz─Ö, gotujemy na ma┼éym ogniu do kompletnej mi─Ökko┼Ťci. Ugotowan─ů kasz─Ö odcedzamy i przek┼éadamy do miski.

     

    Krok 2

    Czekolad─Ö roztapiamy w k─ůpieli wodnej lub w mikrofal├│wce.

     

    Krok 3

    Kasz─Ö z mlekiem blendujemy ÔÇ×┼╝yrafk─ůÔÇŁ na g┼éadziutk─ů mas─Ö. Stopniowo dodajemy krem orzechowy i roztopion─ů czekolad─Ö, tak aby ┼éadnie po┼é─ůczy┼éy si─Ö z kaszow─ů baz─ů. Przykrywamy garnek, aby masa nie wysch┼éa i odstawiamy do ca┼ékowitego wystygni─Öcia do lod├│wki.



    Krok 4

    Krakersy kruszymy na mniejsze kawa┼éki. Mo┼╝na to zrobi─ç r─Öcznie w misce lub przy u┼╝yciu woreczka strunowego i wa┼éka. Banany kroimy w kostk─Ö ÔÇö na kawa┼éki ok. 1x1 cm.

     

    Krok 5

    Przygotowujemy s┼éoiki ÔÇö myjemy i wyparzamy, je┼Ťli zosta┼é w nich niechciany zapach. Na dno wyk┼éadamy warstw─Ö krakers├│w, nast─Öpnie warstw─Ö banan├│w, a na koniec krem. Powtarzamy warstwy, a┼╝ do ca┼ékowitego uzupe┼énienia s┼éoika i dekorujemy chipsami bananowymi.

     

    WSKAZÓWKI

    Najlepsze s┼éoiki do tego deseru to takie z szerok─ů zakr─Ötk─ů tj. mniej wi─Öcej o ┼Ťrednicy samego szk┼éa (takie jak na zdj─Öciach).

     

    Banany mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnymi owocami, a krakersy wymieni─ç na precelki lub herbatniki.

     

    P.S. Jaglany krem to ┼Ťwietna baza do rozmaitych deser├│w. Warto eksperymentowa─ç z r├│┼╝nymi kremami orzechowymi czekoladami. Sprawdzone po┼é─ůczenia to tak┼╝e bia┼éa czekolada i pasta kokosowa lub pistacjowa.



    ma┼éym ogniu do kompletnej mi─Ökko┼Ťci. Ugotowan─ů kasz─Ö odcedzamy i przek┼éadamy do miski.

     

    Krok 2

    Czekolad─Ö roztapiamy w k─ůpieli wodnej lub w mikrofal├│wce.

     

    Krok 3

    Kasz─Ö z mlekiem blendujemy ÔÇ×┼╝yrafk─ůÔÇŁ na g┼éadziutk─ů mas─Ö. Stopniowo dodajemy krem orzechowy i roztopion─ů czekolad,, tak aby ┼éadnie po┼é─ůczy┼éy si─Ö z kaszow─ů baz─ů. Przykrywamy garnek, aby masa nie wysch┼éa i odstawiamy do ca┼ékowitego wystygni─Öcia do lod├│wki.



    Krok 4

    Krakersy kruszymy na mniejsze kawa┼éki. Mo┼╝na to zrobi─ç r─Öcznie w misce lub przy u┼╝yciu woreczka strunowego i wa┼éka. Banany kroimy w kostk─Ö ÔÇö na kawa┼éki ok. 1x1 cm.

     

    Krok 5

    Przygotowujemy s┼éoiki ÔÇö myjemy i wyparzamy, je┼Ťli zosta┼é w nich niechciany zapach. Na dno wyk┼éadamy kolejno: warstw─Ö krakers├│w, warstw─Ö kremu, warstw─Ö banan├│w i ponownie krem. Powtarzamy warstwy, a┼╝ do ca┼ékowitego uzupe┼énienia s┼éoika i dekorujemy chipsami bananowymi.

     

    WSKAZÓWKI

    Najlepsze s┼éoiki do tego deseru to takie z szerok─ů zakr─Ötk─ů tj. mniej wi─Öcej o ┼Ťrednicy samego szk┼éa (takie jak na zdj─Öciach).

     

    Banany mo┼╝na zast─ůpi─ç dowolnymi owocami, a krakersy wymieni─ç na precelki lub herbatniki.

     

    P.S. Jaglany krem to ┼Ťwietna baza do rozmaitych deser├│w. Warto eksperymentowa─ç z r├│┼╝nymi kremami orzechowymi czekoladami. Sprawdzone po┼é─ůczenia to tak┼╝e bia┼éa czekolada i pasta kokosowa lub pistacjowa.




    Komentarze

    Pokaz wi─Öcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu