Placuszki bananowo-migdałowe

Placuszki bananowo-migdałowe

Pomysł na niezwykle wartościowe śniadanie

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Roślinne ABC

  • Rano w pośpiechu często na śniadanie wybieramy chleb z prostymi dodatkami czy płatki z mlekiem. Niekiedy w takim posiłku brakuje potrzebnych naszemu organizmowi wartości odżywczych. Dzięki temu prostemu przepisowi na placuszki bananowo-migdałowe, wzbogacisz swój poranek zarówno pod względem walorów smakowych jak i odżywczych.


    Te lekko słodkie placuszki to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia. Nie zawierają one dodatku cukru oraz mąki pszennej. Słodkości dodaje tutaj banan, a mąka, którą użyjemy to mąka migdałowa, która jest niezwykle zdrowa. Co więcej, możemy wzbogacić je o oryginalny dodatek - twarożek z serka wiejskiego, który sprawi, że nasze śniadanie stanie się jeszcze bardziej pyyyyszne!


           

    PLACUSZKI BANANOWO-MIGDAŁOWE 

    (12 sztuk)

    3 jajka

    1 i ½ banana

    1 i ½ kubka mąki migdałowej

    ½ łyżeczki cynamonu

    ½ łyżeczki soli

    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    olej kokosowy (do smażenia)

    Krok 1.

    Jajka blendujemy wraz z bananem. Wsypujemy mąkę migdałową, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy.

    Krok 2.

    Patelnię nagrzewamy. Smarujemy ją olejem kokosowym. Nakładamy po 1 łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron.

    Podanie
    Ja moje placuszki podałam z twarożkiem z serka wiejskiego i nasion chia, mrożonymi malinami i orzechami pekan.



    Jak przygotować twarożek z serka wiejskiego?

    serek wiejski

    1 łyżka erytrytolu

    2 płaskie łyżeczki nasion chia

    ewentualnie ekstrakt waniliowy

    Krok 1. 

    Serek wiejski blendujemy. Dodajemy do niego pozostałe składniki i mieszamy, tym razem już za pomocą łyżki. Wstawiamy do lodówki na całą noc, aby nasiona chia napęczniały.

    SMACZNEGO!



    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej