Wieloziarniste krakersy z nasion i orzechów

Wieloziarniste krakersy z nasion i orzechów

Prosty przepis na chrupiącą przekąskę, lekkie pieczywo i dodatek do zup w jednym.

  • Wegańskie przepisy

  • Zero Waste

  • Przekąski

  • Nasz mózg uwielbia chrupanie. Choć do końca nie wiadomo, co jest tego przyczyną - trudno temu zaprzeczyć, szczególnie gdy stanie przed nami miska chrupek lub chipsów. Można, więc powiedzieć, że nasza (często niezdrowa) miłość do kruchych przekąsek jest w pełni usprawiedliwiona i nie ma się co przed nią bronić. Zawsze natomiast warto szukać zdrowych alternatyw, a wieloziarniste krakersy to jedna z nich. To chrupiąca przekąska pełna ziaren i orzechów, czyli zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Krakersy smakują zarówno same, jak i z hummusem lub inną rośliną pastą. Sprawdza się jako “chrupak” podczas wieczornego seansu filmowego, na imprezowym stole czy pikniku. W kryzysowych chwilach zastępują nawet pieczywo - warto mieć je pod ręką.

     

    Składniki krakersów można dowolnie wymienić i modyfikować - grunt, aby było w nim mielone siemię lniane, które jest spoiwem mieszanki. Jeśli w kuchennych pojemnikach zalegają Wam resztki orzechów i nasion to warto je wykorzystać. To jeden z tych przepisów, w którym nie trzeba idealnie trzymać się listy składników, a można puścić wodze kulinarnych fantazji.

     

    0zqByrrInRzaE93fP33oP1QOTlzvvMO5GzRD1fpZkDdZ02BjUByDcl_GKOwGhCTpAaM0yNER8HelR9oDKNltGnqHDFXAQ3Co0IsCsMd_EDSGZjOPXrMrdsTICKjzj3-S55QwPlph_4o93IACZA SGZz84FpsqX66xD0rgNSH7wqdtBj7A6VNsp_L9PRQ6lhC-OC-Ru_w7R3iX9XmimTUmuHldIznVZMo0i7gnXaRpKNmpqYdjVKb9LZ61KiwZM-yOcQ9aXe_u8onFlfVmBCd574lXPbqzPmVdtmEQ

    QY-XrEEUNt5rOoMv79yyhgCmaUWcFO66A2H-qG654eYhZEGUGu3wTEvPdQc3azbVCpPBF9gexoyTvGWCepZaq7OiRarbRQQ3D-M0Pg2izfupY_6Eay1fyF14ifkjWIUTfhDol3d_nQvMvtVSKA xQ_s_X4FvqiqbUWZcPloBkSo0YIa-a4sogZdQ09WyTziKibGeat76cOQZxSIODaOCzRychCB-Z3IgLL0ohIvilvttjeJBaAXkIG8znUOwDBZ8VzEEoyCnr0Nha5RgL3VN2rE4fgV1MmsKMd2WA

    Xm_SJ2HnS9CQLCakfF5tkrlNgJN8mZ9lFJnO6nQJDpvdyb6eknOqzdGYMAjlmu9XxEi3ShTWpBGAtAh7UcfSXQ7yXNkBsWh7P_HA88bUPpX1UYINugm_rHP0onYaJgbOtHNmaZnAtzzHfg-ObQ PPDjvUfsxKcsMXP4ereQu37EqPJI5gRd3dq4K1qPU7zLZKRAd1oDrJrQfVPMvMK4ssRoUiFj6jDmgbeM5XAmYr1DRcAkvAEBLoSb9o4DxFGlyJDNIMgEQsBdz_wFCQLrBuDm7CHmGL4vMHDDIw

     

    Wieloziarniste krakersy

     

    SKŁADNIKI

     

    1/2 filiżanki pestek dyni

    1/2 filiżanki migdałów

    1/2 filiżanki orzechów laskowych (lub innych ulubionych orzechów)

    1/2 filiżanki łuskanych ziaren słonecznika

    3 łyżki maku

    3 łyżki komosy ryżowej białej lub czerwonej

    3 łyżki nasion siemienia lnianego

    3 łyżki nasion chia

    1/2 filiżanki mielonego siemienia lnianego

    1 łyżeczka drobno mielonej soli + szczypta do posypania

    3/4 filiżanki ciepłej wody

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Migdały, orzechy laskowe, dynię wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na drobne kawałki. Dodajemy nasiona siemienia lnianego, chia, słonecznika, komosy. Mielimy pulsacyjnie przez kilka sekund - włączając i wyłączając na przemian blender. W mieszance powinno być wyraźnie widać kawałki nasion (tak jak na zdjęciu). Do mieszanki dodajemy resztę suchych składników i wszystko dokładnie mieszamy.

     

    Krok 2

    Dodajemy wodę i delikatnie mieszamy drewnianą/silikonową łyżką lub czystymi rękami. Odstawiamy na bok - po kilku minutach siemię mieszanka wchłonie wodę i powstanie bardzo gęsta, elastyczna masa.

     

    Krok 3

    Na kuchennym blacie wykładamy arkusz papieru do pieczenia wielkości standardowej blachy z piekarnika. Wykładamy na papier połwę wieloziarnistej masy i delikatnie spłaszczamy wilgotnymi dłońmi. Nakładamy drugi papierowy arkusz i wałkujemy, aby uzyskać cienką 2-3 mm warstwę. Im składniki będa bardziej zmielone, tym cieńsze krakersy otrzymamy. Powtarzamy czynności z drugą połową masy.

     

    Krok 4

    Odcinamy nierówne krawędzie, aby uzyskać ładny prostokąt*. Nacinamy nożem arkusz ciasta, tak aby uzyskać nieduże kawałki np. prostokąty lub trójkąty**. Dzięki temu krakersy po upieczeniu będą się ładnie łamać. Z odciętych resztek robimy krążki, które można upiec na osobnej blasze. Posypujemy szczyptą soli.

     

    Krok 5

    Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na blachę przekładamy arkusz z wieloziarnistą masą. Pieczemy przez 40-60 minut, aż masa całkowicie wyschnie i będzie krucha i chrupiąca.

    Ostudzone krakersy przechowujemy w szczelnym pojemniku, by nie chłonęły wilgoci z powietrza. Podjadamy, gdy tylko najdzie nas ochota :)

     

    *Dzięki temu, krawędzie nie będą się przypalać. 

    ** Można pominąć nacinanie i pokruszyć krakersy po upieczeniu tak, aby miały nieregulrne kształty.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Masę wieloziarnistą można dowolnie doprawiać. Świetnie smakują w wersji pikantno-słodkiej z syropem z agawy i chilli albo ziołowej np. z rozmarynem lub tymiankiem.

    Pokruszone krakersy to super dodatek do kremowych zup. To świetna alternatywa dla grzanek i ptysiowych groszków.

     

    P.S. Krakersy można również jeść na słodko. Wystarczy pominąć sól i dodać drobno pokrojone suszone rodzynki, żurawinę lub kokos.

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu