- Wyprzedaż!
- -7%
- -7%
- promocja
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Zawijasy makowe
Kolejna makowa pychotka
Na słodko
Świąteczne
Ciasta i ciasteczka
Mak w zupełności każdemu kojarzy się ze świętami, zatem mamy dla Ciebie propozycję na wypiek z jego wykorzystaniem.
Zawijasy makowe, czyli wyrazista masa makowa z mnóstwem orzechów, bakalii oraz z miodem ukryta w mięciutkim cieście drożdżowym. Dzięki takiej formie wypieku, bułeczki dłużej zachowują świeżość, a także zaskakują swoim wyglądem. Uwieńczenie ich lukrem i posypanie płatkami migdałowymi jeszcze bardziej dodaje charakteru tym słodkościom.
Ten przepis przygotujesz z naszym zestawem do wypieków z maku!
ZAWIJASY Z MAKIEM:
(10 sztuk)
ciasto:
- 500g mąki
- 10g drożdży suchych
- 60g cukru
- 10g cukru waniliowego/ 10g cukru białego + ziarna z laski wanilii
- 120g mleka
- 2 duże jajka
- 100g masła
- ¼ łyżeczki soli
masa makowa:
- 200g mielonego maku
- 350g mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 łyżki cukru
- 30g orzechów włoskich
- 30g płatków migdałowych
- 40g rodzynek
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- 1 białko
dodatkowo:
- 1 żółtko
- chlust mleka
Krok 1.
ciasto:
Z wszystkich składników oprócz masła i soli wyrabiamy ciasto przez około 6 min. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone masło i sól jeszcze chwilę mieszamy, aby powstało jednolite ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5h lub do lodówki na całą noc (polecam zostawić na noc w lodówce - będzie zdrowsze i dłużej świeże).
Krok 2.
masa makowa:
- Orzechy i rodzynki siekamy. Składniki na masę makową (oprócz białka i soli) umieszczamy w garnku i gotujemy na niedużym ogniu przez około 10 min. Studzimy.
- Białko ubijamy z solą i delikatnie łączymy z ostudzoną masą makową.
Krok 3.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 30x40cm. ⅔ smarujemy masą makową.
Składamy: chwytamy za krótszy koniec i składamy do ⅔ długości ciasta, a następnie kolejny krótszy bok nakładamy na ciasto. Wałkujemy je na prostokąt 20x30cm i tniemy na 10 pasków. Zakręcamy każdy z pasków i tworzymy drożdżówki zawijając je na palce. Układamy na brytfance i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.
Krok 4.
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy je przez około 17-20 min.
LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- około 1 ½ łyżki wody/ soku z cytryny
Oba składniki łączymy ze sobą do uzyskania lukru o gładkiej konsystencji. Ostudzone bułeczki polewamy lukrem i dekorujemy płatkami migdałowymi.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- bestseller
Komentarze