Złota owsianka z kurkumą i owocami kandyzowanymi

Złota owsianka z kurkumą i owocami kandyzowanymi

Przepis na duży słój owsiankowej mieszanki, który uratował niejedno śniadanie.

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Złota owsianka to na pewno nie nowość i wiele osób na pewno ma ją w swoim jadłospisie. Natomiast ten przepis sprawia, że może lądować na śniadaniowym stole zdecydowanie częściej. Protoplastą złotej owsianki jest złote mleko i to ten napój początkowo podbił nasze serca. Z czasem przybrał bardziej praktyczną śniadaniową osłonę i zagościł na stałe w porannym menu.

     

    Złota owsianka z dodatkiem kurkumy, owoców kandyzowanych, siemieniem lnianym i migdałami to zarówno zdrowy, pożywny posiłek, jak i rozkosz dla kubków smakowych. Szczególnie polecamy nie pomijać dużych kawałków słodko-ostrego imbiru, który daje przysłowiowego kopa o poranku. Zmieszanie klasycznych i błyskawicznych płatków owsianych sprawia, że jest idealnie kremowa, z czym kontrastują chrupiące migdały. Pomysł na przygotowanie większej owsianki ilości pojawił się, gdy czekał mnie wyjazd na kilka dni. Potrzeba matką wynalazków! Część owsianki zabrałam ze sobą, a nadmiar pozostał w domu i prawdopodobnie uratował niejedno śniadanie :) Od tamtego czasu gotowa mieszanka owsiankowa zawsze czeka w słoiku na kuchennym blacie.

      

      

    Złota owsianka z kandyzowanymi owocami, siemieniem lnianym i migdałami

     

    SKŁADNIKI 

    na litrowy słoik owsiankową mieszankę (ok. 6 dużych lub 12 małych porcji)

     

    1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

    1 szklanka płatków owsianych klasycznych

    4 łyżki kurkumy

    0,5 łyżeczki imbiru mielonego

    1 łyżeczka cynamonu mielonego

    0,5 filiżanki moreli suszonych

    0,5 filiżanki imbiru kandyzowanego

    0,5 filiżanki papai kandyzowanej

    0,5 filiżanki mango kandyzowanego 

    0,5 filiżanki migdałów

    0,5 łyżeczki drobnej soli

    4 łyżki siemienia lnianego

    4 łyżki cukru kokosowego*

     

    *opcjonalnie — owsiankę można dosłodzić przy przygotowaniu

     

    Składniki na podwójną porcję owsianki

    0,5 szklanki mleka roślinnego

    0,5 szklanki wody

    1 szklanka mieszanki złotej owsianki

    kilka plasterków mango lub świeżej moreli

    syrop z agawy do smaku

    mini garść migdałów i siemienia lnianego

     

     

    PRZEPIS NA MIESZANKĘ OWSIANKOWĄ

     

    Krok 1

    Migdały prażymy krótko na suchej patelni lub w piekarniku. Po ostygnięciu siekamy na duże kawałki. Odkładamy na bok.

     

    Krok 2

    Morele i kostki imbiru kroimy na mniejsze kawałki — chyba że ktoś lubi te większe tak jak my :)

     

    Krok 3

    Płatki owsiane, siemię lniane, owoce i migdały wsypujemy do dużej miski. Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszane składniki przesypujemy do suchego słoika i zamykamy szczelnie. 

     

     

    PRZEPIS NA ZŁOTĄ OWSIANKĘ

     

    Krok 1

    Do rondelka wlewamy mleko i wodę, a następnie wsypujemy owsiankę. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 7 minutach owsianka powinna zgęstnieć — płatki błyskawiczne prawie całkiem się rozpuszczą, ale te klasyczne zachowają się prawie w całości.

     

    Krok 2

    Owsiankę przekładamy do miseczek. Układamy kawałki mango lub moreli, dodajemy kawałki migdałów, polewamy do smaku syropem z agawy i posypujemy siemieniem lnianym. Jemy od razu i delektujemy się pyszną owsianką będącą niczym ciepły kompres dla brzuszka :)

     

     

    WSKAZÓWKI

    Wszystkie dodatki owocowe można podmieniać, choć nam osobiście złota owsianka smakuje właśnie z tymi egzotycznymi. Świetnie sprawdzą się również banany, cząstki pomarańczy czy mandarynki, a także kwaskowa marakuja.

    Jeśli nie lubicie pikantnych dań, to pomińcie imbir i zmniejszcie ilość kurkumy — owsianka i tak będzie miała piękny, intensywny kolor.

     

    P.S. Mieszankę na złotą owsiankę można przechowywać miesiącami, jeśli pojemnik do przechowywania jest szczelnie zamknięty. Natomiast u nas litrowy słoik opróżnia się w 2 tygodnie.

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu