Przepis na domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion  cz.01

Przepis na domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion cz.01

Wielki test: mleko migdałowe, kokosowe, jaglane z orzechów brazylijskich i nerkowca.

  • Wegańskie przepisy

  • Na śniadanie

  • Dziś zaczynamy nową serię w naszym blogu — czyli kuchenne eksperymenty w PS LAB-ie ;) Na pierwszy ogień bierzemy roślinne mleka. Sprawdzimy zarówno klasyki, jak i mleko rzadko dostępne na sklepowych półkach: mleko kokosowe, migdałowe, z nerkowców, jaglane i z orzechów brazylijskich. Oceniamy je pod względem smaku, konsystencji, czasu i trudności przygotowania, a także ceny! Jakie orzechy i nasiona warto “doić” w domowej kuchni?

     

    P.S. W naszym domu mleko roślinne najczęściej ląduje w porannej kawie, dlatego do każdego przepisu dodajemy łyżkę syropu z agawy, szczyptę soli oraz wanilii do smaku. Przed własnymi eksperymentami warto uzbroić się w mocny blender (kielichowy, bullet lub “żyrafkę”), metalowe sitko, gazę lub czystą bawełnianą szmatkę. Zaczynamy!

     

    OsA5IWLpgcx44sl-OcTZe9D-C0EAZENzMgeCOqYWsdzVRw92lvbuxk6nND_11SBz9RAH_ke3gGThxzCDyVu66HOcr3LJwKuJE_MG-lRtYHchodhBtmPUtchkOpvetpg2H-vYbDhE3wHWeM4rRQ xU4zc6w6Uch3SgC6ogfBEsLWNhz-uw22LVzijszjosxVbvYGeZ3GU56cy9AFsZZv3uufqZxwxkg9sAg5bdX_zNznq8uwnaEy_LA9zAj4liFotk8fG6Lvw61RSqaH8OW58to_UZRnwgrI14FEsQ

    ersQcBGTKeWztYV1ZYWXiMEWQanSUoHBoP3eicjNEFQyVqkbGCV2O2a-RGB-AV86IYnBkqDILu2Aw8_VziSxo1UwzFdpJ0aZtXjbGlHSRFWkKDEJxQ_UGtjYMA1Ims8FXOlmePsv3mcj_FMObw 5VQ70twD_72ZAF2P9vszfpoKVhY8hv-O4AI8T6DIu3-DuT8gbYWo2lSX6csSBkG97tPrgIHj40tNksrFYPBnARGLS388oJhUDBsPa0M15snS8tOS0VJ1IuxKZQixdHx4e4yRV-ip1SM-56FUdQ

    Domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion cz.01

    t9FjKIxH0VwmtXWMpU_cW_5alBaGXEawA2UWENqAbnh8Wql9hQlVXlSkZrWZbTLcaXDlpB13UWGf5dIZORUtFMEQVzZ-DcQmud6zq0Fe2Eguol3WPiq000PbxUxoSyfxyfmqe6YEgr1x2182ZA

    Mleko kokosowe przepis 

     

    SKŁADNIKI

     

    100 g wiórków kokosowych

    600 ml gorącej wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Wiórki kokosa moczymy przez noc w zimnej wodzie — używamy dużej miski, bo wiórki znacznie zwiększą swoją objętość. Rano odcedzamy na gęstym sitku.

     

    Krok 2

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

     

    Krok 3

    Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Resztek z mleka zostanie sporo — można z nich upiec domowe ciasteczka lub wysuszyć w piekarniku i wykorzystać w przyszłości, jako mąkę kokosową.  

     

    OCENA

     

    Smak: wyraźnie kokosowe

    Konsystencja: “cienka”, wodnista

    Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki kokosowej

    Cena za 1 l: ~2,50 zł

    Ogólna ocena: 5/10

     


     

     

    Q4EVNXVnnK_M5R8VAAY1kEmGWLjMUVJopsgeqNbJZHNdlR7QqCjxH_3QbaOCYkoJH-f0RMxgVa_REyd-1b3yX4jocM_0azjSnqMpE9J6_VFEMsLJpYhx9cQPcCfhr2ftEXTPzSXQfhED01h7EQ

    Mleko migdałowe przepis

     

    SKŁADNIKI

     

    100 g migdałów naturalnych lub blanszowanych

    550 ml ciepłej wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Migdały prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach. 

     

    Krok 2

    Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie — rano odcedzamy.

     

    Krok 3

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 2 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

     

    Krok 4

    Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Zostanie znam pulpa migdałowa, z której można upiec domowe ciasteczka.

     

    OCENA domowego mleka z migdałów

     

    Smak: orzechowy, marcepanowy smak

    Konsystencja: lekka, delikatnie wodnista, delikatnie rozwarstwia się po kilku godzinach

    Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki migdałowej

    Cena za 1 l: ~6,60 zł

    Ogólna ocena: 8/10

     


     

     

    5BE3WXtUerA-ptmlYlTJXFuhAffBflXgjHOQ8awdRSvSmuOk4UKKZ7msLXKONVfR7w-vwFqkHIHlHmHm-8Z1ZIKDnlks1pIB65HxEEudJSx7BMOGt3Gu-N4GZxmSOSfCzdcwj-c-vEbfu5cPNQ

    Mleko z nerkowców przepis

     

    SKŁADNIKI

     

    100 g orzechów nerkowca

    500 ml ciepłej, przegotowanej wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Nerkowce prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach. Następnie moczymy przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie — po upływie tego czasu odcedzamy.

     

    Krok 2

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

     

    Krok 3

    Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Nie powinno na nim zostać zbyt wiele osadu, jeśli jednak tak jest, to mleko wymaga jeszcze blendowania.

     

    OCENA

     

    Smak: bardzo neutralny, lekko orzechowy

    Konsystencja: idealnie kremowa

    Przygotowanie: bardzo proste, opcjonalnie odsączenie przez drobne sitko

    Cena za 1 l: ~5,90 zł

    Ogólna ocena: 10/10

     


     

    sBd83iWyvbT05iCMFiEY60Yw68Qcb2qWEgCuCYhK57XPBmViVrhVUWMJr6QzERg3diCvsjDti7TPw-fhZtvEtTkEkl8qQCyOmVJ1KLQhPZqGEW14iKDnwkbA-mZlcZTuJAKfDJ8DAt7fZgV1bw

      

    Mleko jaglane przepis

     

    SKŁADNIKI

     

    50 g kaszy jaglanej suchej

    500 ml wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnuszka z zimną wodą. Gotujemy do miękkości uważając, aby nie przywarła do dna i przypaliła, odcedzamy.

     

    Krok 2

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.

     

    Krok 3

    Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Robimy to kilkakrotnie, aż wyłapiemy sitkiem wszystkie ”czarne oczka” z kaszy.

     

     

    OCENA

     

    Smak: neutralny — tylko osoby, które wiedziały, że jest z kaszy czuły kaszę ;)

    Konsystencja: bardzo przyjemnie kremowa

    Przygotowanie: umiarkowanie, wymaga ugotowani kaszy i przecedzenia po zmiksowaniu

    Cena za 1 l: ~1,20 zł

     Ogólna ocena: 8,5/10

     


     

     

    piPpaM9ps7xBglQxhBmOrdEb06wgvR3_pNF3WFlDm07brr9evc-eNXe2-wbeO4UK7-Mcv__dkUC_IfnxViR8ruwR5E57s8P-uOJ0rD59ySGQ__SVQzq487hbA51CuUdq8JKycPzS7RqVdAeVVQ

    Mleko z orzechów brazylijskich przepis

    SKŁADNIKI:

    120 g orzechów brazylijskich

    500 ml ciepłej, przegotowanej wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS:

    Krok 1

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 90 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blednowania itd.

     

    Krok 2

    Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Zostanie na nim ok. 1-2 łyżeczki resztek orzechów.

     

    OCENA:

    Smak: neutralno-orzechowy, delikatny posmak ziemniaka

    Konsystencja: lekka, ale kremowa

    Przygotowanie: proste, wymaga jedynie odsączenia przez drobne sitko

    Cena za 1l: ~9,10 zł

    Ogólna ocena: 7/10

     

    Mleko z orzechów nerkowca przepis

    SKŁADNIKI:

    100 g orzechów nerkowca

    500 ml ciepłej, przegotowanej wody

    0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy 

    duża szczypta soli 

    szczypta wanilii (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS:

    Krok 1

    Nerkowce prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni - w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach. Następnie moczymy przez minimum 4h w zimnej wodzie - po upływie tego czasu odcedzamy.

     

    Krok 2

    Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blednowania itd.

     

    Krok 3

     Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Nie powinno na nim zostać zbyt wiele osadu, jeśli tak jest to mleko wymaga jeszcze blendowania.



    OCENA:

    Smak: bardzo neutralny, lekko orzechowy

    Konsystencja: idealnie kremowa

    Przygotowanie: bardzo proste, opcjonalnie odsączenie przez drobne sitko

    Cena za 1l: ~5,90 zł

    Ogólna ocena: 10/10

     

    WSKAZÓWKI

    Jeśli nie chcecie, aby roślinne mleko się rozwarstwiało dodajcie odrobinę lecytyny słonecznikowej lub sojowej (dostępne jako suplement diety w kapsułkach lub w płynie/w proszku jako dodatek spożywczy). Lecytyna jest ogólnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym - pomaga w ustabilizowaniu emulsji, np. mieszanki wody i tłuszczu.

     

    Każde orzechy warto wcześniej delikatnie uprażyć na patelni lub w piekarniku - dzięki nim smak jest zdecydowanie bardziej intensywny.

     

    Syrop z agawy można zastąpić każdym innym słodziwem: syropem klonowym, stewią, ksylitolem, miodem, cukrem zwykłym lub trzcinowym, a nawet wcześniej namoczonymi daktylami. 

     

    PODSUMOWANIE 

    W naszym teście braliśmy pod uwagę zarówno smak, konsystencję, pracochłonność oraz cenę. Choć staraliśmy się być obiektywni to walory smakowe są zdecydowanie ocenione subiektywnie.

     

    Nasze serca zdecydowanie skradło mleko z nerkowców - idealnie kremowe, neutralne, idealne do porannej kawy! Jednogłośnie zostało numerem jeden i na pewno będzie wracać do naszej lodówki regularnie. Pozytywnym zaskoczeniem jest wersja z kaszy jaglanej o świetnej konsystencji. No i ta cena - wow! Pomijając syrop z agawy i zwiększając ilość kaszy, można otrzymać gęstą śmietankę to zagęszczania wegańskich sosów W czołówce pojawiło się mleko migdałowe - smak to strzał w dziesiątkę, ale konsystencji zabrakło oczekiwanej kremowości. Dodatkowo odsączanie przez gazę jest bardzo “bałaganotwórcze” i zajmuje chwilę.  Mleko z orzechów brazylijskich stawiamy trochę pod znakiem zapytania. Choć konsystencja była kremowa, to smak okazał się dość kontrowersyjny- wyczuliśmy w nim ziemniaka :) Powodem może być fakt, że orzechów nie uprażyliśmy przed blednowaniem. Na pewno powtórzymy test i zrobimy update w tym poście! Najmniej przypadło nam do gustu mleko kokosowe. Jest najrzadsze i bardzo szybko rozwarstwia się, a po schłodzeniu na górze mleka tworzy się gęsta warstwa, podobna do tej z mleczka kokosowego z puszce. Natomiast nie było to zaskoczenie, bo nie ma u nas fanów kokosa. 

    Każde mleko możemy uznać za udane, ocena jest kwestią indywidualnych gustów i guścików :)

     

    Mleka lub ich składniki można dowolnie łączyć. Dzięki temu możemy uzyskać mleko o idealnej konsystencji i smaku, a zarazem zadbać by pasowało do zaplanowanego budżetu. Naszym faworytem jest mieszanka nerkowoco-migałowo-jaglana w proporcji 2:2:1, czyli na litr mleka potrzebne jest 80 g nerkowców, 80 g migdałów i 20 g kaszy jaglanej. Zarówno, smak, konsystencja a nawet kolor bardzo przypomina nieroślinny oryginał.

     

    P.S. To dopiero pierwsza część roślinnych testów - już pracujemy nad kolejnym postem, a w nim mleko makowe, owsiane, konopne, z orzechów włoskich i laskowych! 

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu