Przepis na domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion cz.01
Wielki test: mleko migdałowe, kokosowe, jaglane z orzechów brazylijskich i nerkowca.
Wegańskie przepisy
Na śniadanie
Dziś zaczynamy nową serię w naszym blogu — czyli kuchenne eksperymenty w PS LAB-ie ;) Na pierwszy ogień bierzemy roślinne mleka. Sprawdzimy zarówno klasyki, jak i mleko rzadko dostępne na sklepowych półkach: mleko kokosowe, migdałowe, z nerkowców, jaglane i z orzechów brazylijskich. Oceniamy je pod względem smaku, konsystencji, czasu i trudności przygotowania, a także ceny! Jakie orzechy i nasiona warto “doić” w domowej kuchni?
P.S. W naszym domu mleko roślinne najczęściej ląduje w porannej kawie, dlatego do każdego przepisu dodajemy łyżkę syropu z agawy, szczyptę soli oraz wanilii do smaku. Przed własnymi eksperymentami warto uzbroić się w mocny blender (kielichowy, bullet lub “żyrafkę”), metalowe sitko, gazę lub czystą bawełnianą szmatkę. Zaczynamy!
Domowe, roślinne mleka z orzechów i nasion cz.01
Mleko kokosowe przepis
SKŁADNIKI
100 g wiórków kokosowych
600 ml gorącej wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS
Krok 1
Wiórki kokosa moczymy przez noc w zimnej wodzie — używamy dużej miski, bo wiórki znacznie zwiększą swoją objętość. Rano odcedzamy na gęstym sitku.
Krok 2
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.
Krok 3
Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Resztek z mleka zostanie sporo — można z nich upiec domowe ciasteczka lub wysuszyć w piekarniku i wykorzystać w przyszłości, jako mąkę kokosową.
OCENA
Smak: wyraźnie kokosowe
Konsystencja: “cienka”, wodnista
Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki kokosowej
Cena za 1 l: ~2,50 zł
Ogólna ocena: 5/10
Mleko migdałowe przepis
SKŁADNIKI
100 g migdałów naturalnych lub blanszowanych
550 ml ciepłej wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS
Krok 1
Migdały prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach.
Krok 2
Migdały moczymy przez noc w zimnej wodzie — rano odcedzamy.
Krok 3
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 2 minuty. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.
Krok 4
Mleko przecedzamy przez gazę, mocno wyciskając i przelewamy do butelki/dzbanka. Zostanie znam pulpa migdałowa, z której można upiec domowe ciasteczka.
OCENA domowego mleka z migdałów
Smak: orzechowy, marcepanowy smak
Konsystencja: lekka, delikatnie wodnista, delikatnie rozwarstwia się po kilku godzinach
Przygotowanie: czasochłonne, wymaga namaczania i odsączania papki migdałowej
Cena za 1 l: ~6,60 zł
Ogólna ocena: 8/10
Mleko z nerkowców przepis
SKŁADNIKI
100 g orzechów nerkowca
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS
Krok 1
Nerkowce prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni — w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach. Następnie moczymy przez minimum 4 godziny w zimnej wodzie — po upływie tego czasu odcedzamy.
Krok 2
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.
Krok 3
Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Nie powinno na nim zostać zbyt wiele osadu, jeśli jednak tak jest, to mleko wymaga jeszcze blendowania.
OCENA
Smak: bardzo neutralny, lekko orzechowy
Konsystencja: idealnie kremowa
Przygotowanie: bardzo proste, opcjonalnie odsączenie przez drobne sitko
Cena za 1 l: ~5,90 zł
Ogólna ocena: 10/10
Mleko jaglane przepis
SKŁADNIKI
500 ml wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS
Krok 1
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do garnuszka z zimną wodą. Gotujemy do miękkości uważając, aby nie przywarła do dna i przypaliła, odcedzamy.
Krok 2
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blendowania itd.
Krok 3
Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Robimy to kilkakrotnie, aż wyłapiemy sitkiem wszystkie ”czarne oczka” z kaszy.
OCENA
Smak: neutralny — tylko osoby, które wiedziały, że jest z kaszy czuły kaszę ;)
Konsystencja: bardzo przyjemnie kremowa
Przygotowanie: umiarkowanie, wymaga ugotowani kaszy i przecedzenia po zmiksowaniu
Cena za 1 l: ~1,20 zł
Ogólna ocena: 8,5/10
Mleko z orzechów brazylijskich przepis
SKŁADNIKI:
120 g orzechów brazylijskich
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS:
Krok 1
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 90 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blednowania itd.
Krok 2
Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Zostanie na nim ok. 1-2 łyżeczki resztek orzechów.
OCENA:
Smak: neutralno-orzechowy, delikatny posmak ziemniaka
Konsystencja: lekka, ale kremowa
Przygotowanie: proste, wymaga jedynie odsączenia przez drobne sitko
Cena za 1l: ~9,10 zł
Ogólna ocena: 7/10
Mleko z orzechów nerkowca przepis
SKŁADNIKI:
100 g orzechów nerkowca
500 ml ciepłej, przegotowanej wody
0,5 łyżeczki syropu klonowego z agawy
duża szczypta soli
szczypta wanilii (opcjonalnie)
PRZEPIS:
Krok 1
Nerkowce prażymy krótko w piekarniku lub na suchej patelni - w kuchni powinien unosić się delikatny orzechowy zapach. Następnie moczymy przez minimum 4h w zimnej wodzie - po upływie tego czasu odcedzamy.
Krok 2
Do blendera wrzucamy wszystkie składniki i miksujemy na najwyższych obrotach przez minimum 60 sekund. Jeśli nie macie mocnego blendera lub boicie się, że może się przegrzać warto robić to w sekwencji: 15 sekund blendowania - 5 sekund przerwy - 15 sekund blednowania itd.
Krok 3
Mleko przelewamy do butelki/dzbanka przez metalowe sitko. Nie powinno na nim zostać zbyt wiele osadu, jeśli tak jest to mleko wymaga jeszcze blendowania.
OCENA:
Smak: bardzo neutralny, lekko orzechowy
Konsystencja: idealnie kremowa
Przygotowanie: bardzo proste, opcjonalnie odsączenie przez drobne sitko
Cena za 1l: ~5,90 zł
Ogólna ocena: 10/10
WSKAZÓWKI
Jeśli nie chcecie, aby roślinne mleko się rozwarstwiało dodajcie odrobinę lecytyny słonecznikowej lub sojowej (dostępne jako suplement diety w kapsułkach lub w płynie/w proszku jako dodatek spożywczy). Lecytyna jest ogólnie stosowanym składnikiem w przemyśle spożywczym - pomaga w ustabilizowaniu emulsji, np. mieszanki wody i tłuszczu.
Każde orzechy warto wcześniej delikatnie uprażyć na patelni lub w piekarniku - dzięki nim smak jest zdecydowanie bardziej intensywny.
Syrop z agawy można zastąpić każdym innym słodziwem: syropem klonowym, stewią, ksylitolem, miodem, cukrem zwykłym lub trzcinowym, a nawet wcześniej namoczonymi daktylami.
PODSUMOWANIE
W naszym teście braliśmy pod uwagę zarówno smak, konsystencję, pracochłonność oraz cenę. Choć staraliśmy się być obiektywni to walory smakowe są zdecydowanie ocenione subiektywnie.
Nasze serca zdecydowanie skradło mleko z nerkowców - idealnie kremowe, neutralne, idealne do porannej kawy! Jednogłośnie zostało numerem jeden i na pewno będzie wracać do naszej lodówki regularnie. Pozytywnym zaskoczeniem jest wersja z kaszy jaglanej o świetnej konsystencji. No i ta cena - wow! Pomijając syrop z agawy i zwiększając ilość kaszy, można otrzymać gęstą śmietankę to zagęszczania wegańskich sosów W czołówce pojawiło się mleko migdałowe - smak to strzał w dziesiątkę, ale konsystencji zabrakło oczekiwanej kremowości. Dodatkowo odsączanie przez gazę jest bardzo “bałaganotwórcze” i zajmuje chwilę. Mleko z orzechów brazylijskich stawiamy trochę pod znakiem zapytania. Choć konsystencja była kremowa, to smak okazał się dość kontrowersyjny- wyczuliśmy w nim ziemniaka :) Powodem może być fakt, że orzechów nie uprażyliśmy przed blednowaniem. Na pewno powtórzymy test i zrobimy update w tym poście! Najmniej przypadło nam do gustu mleko kokosowe. Jest najrzadsze i bardzo szybko rozwarstwia się, a po schłodzeniu na górze mleka tworzy się gęsta warstwa, podobna do tej z mleczka kokosowego z puszce. Natomiast nie było to zaskoczenie, bo nie ma u nas fanów kokosa.
Każde mleko możemy uznać za udane, ocena jest kwestią indywidualnych gustów i guścików :)
Mleka lub ich składniki można dowolnie łączyć. Dzięki temu możemy uzyskać mleko o idealnej konsystencji i smaku, a zarazem zadbać by pasowało do zaplanowanego budżetu. Naszym faworytem jest mieszanka nerkowoco-migałowo-jaglana w proporcji 2:2:1, czyli na litr mleka potrzebne jest 80 g nerkowców, 80 g migdałów i 20 g kaszy jaglanej. Zarówno, smak, konsystencja a nawet kolor bardzo przypomina nieroślinny oryginał.
P.S. To dopiero pierwsza część roślinnych testów - już pracujemy nad kolejnym postem, a w nim mleko makowe, owsiane, konopne, z orzechów włoskich i laskowych!
Komentarze