- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Masala Chai, herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami
Najlepsza herbata na chłodne jesienne poranki i… na prezent!
Wegańskie przepisy
Świąteczne
Napoje
Prawdziwą lub po prostu zbliżoną do oryginału herbatę Masala Chai piłam po raz pierwszy w jednej z krakowskich herbaciarni. Był jesienny poranek, w powietrzu unosił się zapach mokrych liści, a chłód i wilgoć smagały policzki. Ta nieprzyjazna aura zagoniła mnie do małego, ciepłego, przyjemnie ciemnego lokalu przepełnionego zapachem ziół i przypraw. Choć moim ukochanym naparem jest czysta zielona herbata, to tym razem zmarznięte ręce domagały się kubka z gorącym naparem o zupełnie innym charakterze. I te żądania zostały spełnione, dzięki pysznej, słodkiej, wręcz lepkiej Masala Chai: herbacie z mlekiem i masą aromatycznych przypraw.
Masala — czyli mieszanka przypraw, Chai — czyli herbata. Ten cudowny napój pochodzący z Indii to idealny rozgrzewacz na zimowe i jesienne dni. Dla mnie to zdecydowanie płynne „comfort food” o charakterze deseru (ze względu na ilość cukru). Po taką herbatę sięgam już z końcem września i piję aż do wczesnej wiosny. Herbaciano-przyprawową mieszankę przygotowuję odpowiednio wcześniej i zamykam w słoiku, dzięki czemu jest pod ręką, gdy tylko najdzie mnie (lub innych domowników) ochota na słodki napój. Co więcej, znalazła ona fanów w postaci przyjaciół i znajomych, którzy co roku są obdarowywani aromatycznym słoiczkiem w okresie świąt. Tak! To łatwy i pyszny przepis na prezent DIY.
Tyle rodzajów Masali Chai, ile polskich bigosów ;) Przepisów na mieszankę jest wiele, ale nie może w niej zabraknąć kardamonu, czarnego pieprzu, cynamonu, imbiru i goździków. No i oczywiście musi tutaj pojawić się herbaciany susz. Tradycyjnie jest to Assam lub Darjeeling, ale sprawdzi się również każda liściasta czarna herbata. Ten przepis to wersja deluxe, z kostkami imbiru: smakuje wybornie i pięknie prezentuje się w słoiku. Cześć przypraw pozostawiam w całości "dla oka", choć większą moc mają po rozdrobnieniu.
Rozgrzewająca herbata Masala Chai
SKŁADNIKI
Mieszanka Masala Chai
1 filiżanka herbaty czarnej liściastej
2 + 2 kawałki kory cynamonowej
2 łyżeczki cynamonu mielonego
1 gałka muszkatołowa starta (ewentualnie mielona)
12 + 12 goździków
10 + 10 nasion kardamonu
2 + 2 gwiazdki anyżu
1 + 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
1 + 1 łyżeczka ziaren fenkułu (opcjonalnie)
2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
0,5 filiżanki kandyzowanych kostek imbiru (opcjonalnie, ale warto!)
1 laska wanilii*
1 filiżanka cukru kokosowego (lub trzcinowego)**
*nie znajdziecie jej w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem dodaje naparowi ciepła i podkreśla jego słodycz
** jeśli robicie mieszankę do domowej spiżarni, możecie pominąć cukier i dodawać go bezpośrednio do gotującego się naparu
Do przygotowania herbaty
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka wody
PRZEPIS NA MIESZANKĘ MASALA CHAI
Krok 1
Do blendera / młynka wrzucamy połowę niemielonych przypraw tj. korę cynamonową, goździki, ziarno anyżu, ziarna pieprzu. Mielimy na „gruby proszek”, nie na pył! Drugą połowę kory cynamonu rozdrabniamy na cząstki w moździerzu lub metodą tłuczenia „wałkiem przez ścierkę”. Zależy nam na uzyskaniu dużych, widocznych kawałków. Laskę wanilii kroimy na małe ok. 0,5 cm kawałki.
Krok 2
Rozdrobnione przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami mieszanki tj. z drugą połową całych przypraw, mielonym cynamonem i imbirem, herbatą, cukrem i kostkami imbiru.
Krok 3
Przekładamy do wyparzonego, suchego słoika i szczelnie zamykamy. Jeśli jest to prezent, dodajemy odręczną etykietkę lub zawieszkę z nazwą mieszanki i jej składnikami.
PRZEPIS NA HERBATĘ Z MLEKIEM I MASALA CHAI (2 porcje)
Krok 1
W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody. Dodajemy 4 czubate łyżeczki naszej mieszanki. Gotujemy przez około 1-2 minuty.
Krok 2
Dodajemy szklankę mleka i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy, by nasza herbata nie wykipiała! Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż całość lekko się zredukuje i zagęści.
Krok 3
Gotowy napój przecedzamy przez sitko do dzbanka lub bezpośrednio do kubków lub filiżanek. Podajemy/wypijamy od razu, np. zawinięci w gruby ciepły koc :)
WSKAZÓWKI
Herbatę z mlekiem można gotować nawet 10-15 minut, jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo aromatyczny i gęsty napój.
Po odcedzeniu naparu można z sitka wybrać kostki imbiru i dodać do kubków z gotowym Masala Chai. Wszystko w duchu Zero Waste!
Pozostałe przyprawy, z którymi warto eksperymentować to ziarna fenkułu (kopru włoskiego), ziele angielskie i ziarnami kolendry.
P.S. Niektóre składniki możecie zamieniać na tańsze odpowiedniki lub na takie, które akurat macie pod ręką. Przepis warto potraktować jako wyjściową bazę i zmieniać zgodnie z potrzebami i upodobaniami.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Komentarze