Masala Chai, herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami

Masala Chai, herbata z mlekiem i korzennymi przyprawami

Najlepsza herbata na chłodne jesienne poranki i… na prezent!

  • Wegańskie przepisy

  • Świąteczne

  • Napoje

  • Prawdziwą lub po prostu zbliżoną do oryginału herbatę Masala Chai piłam po raz pierwszy w jednej z krakowskich herbaciarni. Był jesienny poranek, w powietrzu unosił się zapach mokrych liści, a chłód i wilgoć smagały policzki. Ta nieprzyjazna aura zagoniła mnie do małego, ciepłego, przyjemnie ciemnego lokalu przepełnionego zapachem ziół i przypraw. Choć moim ukochanym naparem jest czysta zielona herbata, to tym razem zmarznięte ręce domagały się kubka z gorącym naparem o zupełnie innym charakterze. I te żądania zostały spełnione, dzięki pysznej, słodkiej, wręcz lepkiej Masala Chai: herbacie z mlekiem i masą aromatycznych przypraw.

    Masala — czyli mieszanka przypraw, Chai — czyli herbata. Ten cudowny napój pochodzący z Indii to idealny rozgrzewacz na zimowe i jesienne dni. Dla mnie to zdecydowanie płynne comfort food” o charakterze deseru (ze względu na ilość cukru). Po taką herbatę sięgam już z końcem września i piję aż do wczesnej wiosny. Herbaciano-przyprawową mieszankę przygotowuję odpowiednio wcześniej i zamykam w słoiku, dzięki czemu jest pod ręką, gdy tylko najdzie mnie (lub innych domowników) ochota na słodki napój. Co więcej, znalazła ona fanów w postaci przyjaciół i znajomych, którzy co roku są obdarowywani aromatycznym słoiczkiem w okresie świąt. Tak! To łatwy i pyszny przepis na prezent DIY.

    Tyle rodzajów Masali Chai, ile polskich bigosów ;) Przepisów na mieszankę jest wiele, ale nie może w niej zabraknąć kardamonu, czarnego pieprzu, cynamonu, imbiru i goździków. No i oczywiście musi tutaj pojawić się herbaciany susz. Tradycyjnie jest to Assam lub Darjeeling, ale sprawdzi się również każda liściasta czarna herbata. Ten przepis to wersja deluxe, z kostkami imbiru: smakuje wybornie i pięknie prezentuje się w słoiku. Cześć przypraw pozostawiam w całości "dla oka", choć większą moc mają po rozdrobnieniu.

       MASALA-CHAI_02ASS.jpg

     

    Rozgrzewająca herbata Masala Chai

     

    SKŁADNIKI

    Mieszanka Masala Chai

     

    1 filiżanka herbaty czarnej liściastej

    2 + 2 kawałki kory cynamonowej

    2 łyżeczki cynamonu mielonego

    1 gałka muszkatołowa starta (ewentualnie mielona)

    12 + 12 goździków

    10 + 10 nasion kardamonu 

    2 + 2 gwiazdki anyżu

    1 + 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

    1 + 1 łyżeczka ziaren fenkułu (opcjonalnie)

    2 łyżeczki sproszkowanego imbiru

    0,5 filiżanki kandyzowanych kostek imbiru (opcjonalnie, ale warto!)

    1 laska wanilii*

    1 filiżanka cukru kokosowego (lub trzcinowego)**

     

    *nie znajdziecie jej w oryginalnym przepisie, ale moim zdaniem dodaje naparowi ciepła i podkreśla jego słodycz

    ** jeśli robicie mieszankę do domowej spiżarni, możecie pominąć cukier i dodawać go bezpośrednio do gotującego się naparu



    Do przygotowania herbaty

     

    1 szklanka mleka roślinnego

    1 szklanka wody

     

     

    PRZEPIS NA MIESZANKĘ MASALA CHAI

    Krok 1

    Do blendera / młynka wrzucamy połowę niemielonych przypraw tj. korę cynamonową, goździki, ziarno anyżu, ziarna pieprzu. Mielimy na gruby proszek”, nie na pył! Drugą połowę kory cynamonu rozdrabniamy na cząstki w moździerzu lub metodą tłuczenia wałkiem przez ścierkę”. Zależy nam na uzyskaniu dużych, widocznych kawałków. Laskę wanilii kroimy na małe ok. 0,5 cm kawałki. 

     

    Krok 2

    Rozdrobnione przyprawy mieszamy z pozostałymi składnikami mieszanki tj. z drugą połową całych przypraw, mielonym cynamonem i imbirem, herbatą, cukrem i kostkami imbiru. 

     

    Krok 3

    Przekładamy do wyparzonego, suchego słoika i szczelnie zamykamy. Jeśli jest to prezent, dodajemy odręczną etykietkę lub zawieszkę z nazwą mieszanki i jej składnikami.

     

    PRZEPIS NA HERBATĘ Z MLEKIEM I MASALA CHAI (2 porcje)

    Krok 1

    W małym rondelku zagotowujemy 1 szklankę wody. Dodajemy 4 czubate łyżeczki naszej mieszanki. Gotujemy przez około 1-2 minuty.

     

    Krok 2

    Dodajemy szklankę mleka i doprowadzamy do wrzenia. Uważamy, by nasza herbata nie wykipiała! Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż całość lekko się zredukuje i zagęści. 

     

    Krok 3

    Gotowy napój przecedzamy przez sitko do dzbanka lub bezpośrednio do kubków lub filiżanek. Podajemy/wypijamy od razu, np. zawinięci w gruby ciepły koc :)



    WSKAZÓWKI

    Herbatę z mlekiem można gotować nawet 10-15 minut, jeśli chcemy uzyskać wyjątkowo aromatyczny i gęsty napój.

     

    Po odcedzeniu naparu można z sitka wybrać kostki imbiru i dodać do kubków z gotowym Masala Chai. Wszystko w duchu Zero Waste!

     

    Pozostałe przyprawy, z którymi warto eksperymentować to ziarna fenkułu (kopru włoskiego), ziele angielskie i ziarnami kolendry.

     

    P.S. Niektóre składniki możecie zamieniać na tańsze odpowiedniki lub na takie, które akurat macie pod ręką. Przepis warto potraktować jako wyjściową bazę i zmieniać zgodnie z potrzebami i upodobaniami.







    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu