Najlepsze wegańskie "Chocolate Chip Cookies"

Najlepsze wegańskie "Chocolate Chip Cookies"

Słodki, amerykański klasyk w roślinnym wydaniu: bez nabiału, jajek i masła!

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Mhhhh… Czekoladowe pieguski: pyszne, kruche i z mnóstwem kawałków czekolady. Koniecznie ze szklanką mleka! No i najlepiej zostawić przy kominku kilka ciastek mikołajowi ;) „Chocolate chip cookies” to jeden z kulinarnych symboli USA, którymi karmiliśmy oczy, oglądając amerykańskie filmy. Nic dziwnego, bo w końcu są pyszne, a ich sklepowe wersje nijak nie umywają się do domowego wypieku. Robi się je bez wysiłku i bez zbędnego bałaganu: w jednej misce!

     

    Wersja roślinna jest równie pyszna, jak oryginalne ciastka i ma cudowny maślany smak, który zawdzięcza kremowi z nerkowców. To cudowny zamiennik masła w tego typu wypiekach. Jajko zastępuje nam mielone siemię lniane — reszta składników nie różni się niczym od tych z klasycznego przepisu. W jego podstawowej wersji głównym dodatkiem są czekoladowe dropsy, choć można je w dowolny sposób urozmaicać np. rodzynkami i orzechami. Upieczone i ostudzone, zgodnie z firmową tradycją, powinny trafić do metalowego pojemnika, chowanego na najwyższą półkę w kuchni. Stamtąd, regularnie i potajemnie podjadane przez sprytnych domowników :)

    IM3jDCgNG7avDizu5UgbrdeLapofic-keAmnNGKEiCN_gbmbI0ZGgJEgI3tVvpzrQk0NVXYOgJvlA25suwzjM6Q39btrjuLShNvaAaQdLxh5sYh0Mm0KuOIcWN4A9l2arn7HWdtnzxO_JTm1Bg P36bXysK79LusLlEIqTOTRMkb8t7NCP9nO52qwJpaZMxYY4Z-3oGiLHKRtTRuQR6iNCeOuqrCRJl2A28iw0t5dkUQSG2LEONnpv6Q-RmHinZYqDisXhjicecEOt0AcldnwR3h4G7MkFVmE-qJw

    -zhbdAsZJ5O1Zb1Z_Wrar8-b7b6Zzh2FZ4wwqxMtKjT6P_k6b6c7dVS6e53jZMjSrkE1JPN8pjxOx2EYQL5fuKt8FMt-rT-Qo3awydGnK1sq23s31Nq6R-WQLBsM-PKgASnm-ICmuLZ9gimcHg EHd1M_iO3V-58VJ4im0R0RUq3sHkYAAw6JJAsrC_ABtQM9KdR5N9gtvQ1kzkDuJ9HzP2cdM2L3yaxsD-MHCsh35UbSyLROegAfaLnsY_1oBtGiAM96gxFQday9W4Q0YpsSEPQIfYyOyFCftaww

    cqKNoKMsNtCGP8TIWXTmHzwLo7uwt1QmvPEho-jSAu253k8iJOOPKmQYcDuV2ua01EvQO4stHzsl-khUSdUjBdv9wzUztDTPO2zIBCr7AaaTOuBkrvnHjaph0Zcgs1s7vq2dn4NK86L60nI7Zw YjUEBxVA-2jnNNpar9J6JFktSTxCcNDhNMDTWsYH__hkyBy8io6P45NHdF2k5z0q3nyRy1Dco6rqOMgpcwK5l1Y76sPiD4MLlOlF1C1WC0LJB5pUj-siMmhidW2R_O6j-gG-vdqoijQzEdUrQA

     

    Wegańskie Chocolate Chip Cookies

     

    PRZEPIS

    8 dużych ciastek

     

    0,25 filiżanki oleju kokosowego

    0,5 filiżanki kremu z nerkowców

    0,5 filiżanki cukru trzcinowego (lub mniej jeśli nie chcecie, aby ciastka były bardzo słodkie)

    1 łyżka mielonego siemienia lnianego

    4 łyżki wody

    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

    0,5 filiżanki dropsów z gorzkiej czekolady

    1 filiżanka mąki orkiszowej (lub pszennej)

    0,25 łyżeczki soli

    2 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie)

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Do dużej miski wrzucamy siemię lniane i wodę. Mieszamy, tak aby składniki dobrze się połączyły. Odstawiamy na 5 minut — mieszanka powinna zgęstnieć i stworzyć „płynną żelkę”.

    Do miski dodajemy olej, krem z nerkowców, sól i cukier. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przesiewamy do płynnej mieszanki mąkę wraz z sodą. Mieszamy drewnianą lub silikonową łyżką. Masa powinna być dość luźna, ale nie płynna*. Dodajemy dropsy czekoladowe i raz jeszcze mieszamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut.

    *Jeśli wasze ciasto na ciastka wyszło zbite i suche dodajcie mleka roślinnego. Jeśli jest zbyt płynne: można zagęścić je odrobiną mąki.

     

    Krok 2

    W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (bez termoobiegu). Blachę do wykładamy papierem do pieczenia.

     

    Krok 3

    Wyjmujemy masę na ciastka z lodówki. Formujemy małe kulki, wielkości piłeczki ping-pongowej. Można to zrobić na dwa sposoby: po prostu wilgotnymi dłońmi lub „filmowo” gałkownicą do lodów :) Kulki układamy na przygotowanej blasze, delikatnie rozpłaszczamy, zachowując ok. 10 cm odstęp. Kulka ciasta roztopi i „rozleje” się podczas pieczenia, więc każde ciasteczko musi mieć odpowiednio dużo miejsca.

     

    Krok 4

    Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciastka pieczemy przez 15-20 minut, aż się wypłaszczą i pięknie zrumienią. Upieczone ciastka wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kratkę. Teraz najtrudniejszy moment... Czekamy, aż ostygną. O zgrozo! Prawdziwe tortury ;)

     

    WSKAZÓWKI

     

    Krem z nerkowców można zastąpić kremem z orzechów ziemnych, natomiast ciastka będą wtedy miały intensywny smak fistaszków.

    Ciasto, a nawet gotowe kulki z ciasta, można przechowywać w zamrażarce i wypiekać ciastka w dowolnym momencie. Ważne, by rozmrozić je przed włożeniem do piekarnika.

     

    P.S. Wersje „podwójnie-czekoladową” zrobimy, zastępując ¼ mąki gorzkim kakao i małą łyżeczką kawy rozpuszczalnej, która świetnie podbija smak czekolady.

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu