Błonnik pszenny 500 g

12,94 zł 1 / szt.
25,88 zł / kg
Brutto
Ostatnie sztuki w magazynie

Opis produktu

Czym jest błonnik pszenny?

Błonnik pszenny to suplement diety pochodzenia roślinnego, który nie jest trawiony przez organizm ludzki. Ta właściwość sprawia, że błonnik pszenny działa niczym zmiotka, wspomagając pracę jelit, zbiera zbędne produkty przemiany materii. Błonnik z pszenicy to naturalny i bardzo ważny suplement dobrze zbilansowanej diety. 

Błonnik pszenny ‒ jak powstaje?

Błonnik pszenny powstaje z rozdrobnionej w procesie mikronizacji łuski pszenicy. Produkt w sproszkowanej formie nie ma smaku i zapachu. Błonnik pszenny to naturalny suplement, który dzięki swojej formie jest bardzo łatwo przyswajalny, dużo lepiej niż podobne preparaty w kapsułkach, a także nie zawiera zbędnych dodatków.  

Właściwości błonnika pszenny

Błonnik pszenny to dobry wybór dla osób rozpoczynających swoją przygodę z błonnikiem. Jest łatwo przyswajalny i można go dodać do dań lub spożyć samego. Włączenie błonnika do diety pomoże w profilaktyce raka jelita grubego i odbytu. Jest to możliwe dzięki “dobrym bakteriom” żyjącym w naszych jelitach, dla których błonnik jest pożywieniem. Im więcej błonnika, tym więcej zdrowych bakterii :) 

Wśród właściwości błonnika pszennego wymienia się:

  • zapobieganie zaparciom
  • regulację i wsparcie pracy jelit
  • możliwe obniżanie poziomu cholesterolu
  • pozytywny wpływ na ustabilizowanie poziomu cukru we krwi
  • wspieranie w utrzymaniu prawidłowej masy ciała 
  • zapewnia dobre samopoczucie :)

Błonnik pszenny zawiera 40 g czystego błonnika na 100 g produktu. 

Błonnik pszenny ‒ jak najlepiej go stosować?

Błonnik pszenny należy ostrożnie wprowadzać do diety, pamiętając że jego za duża ilość może przyczynić się do problemów jelitowych. Na początek warto zacząć przyjmować mniejsze dawki, a następnie stopniowo je zwiększać i obserwować reakcję organizmu. Dzienna dawka rekomendowana wynosi od 20 g do 40 g. 

Błonnik pszenny należy rozpuścić w wodzie (1 - 2 łyżeczki), a po jego spożyciu wypić dodatkową szklankę wody. Jest to szczególnie ważne, ponieważ błonnik wiążę wodę, więc w trakcie stosowania należy szczególnie pamiętać o prawidłowym nawadnianiu organizmu. Smak błonnika pszennego jest prawie niewyczuwalny, więc wodę można zastąpić jogurtem lub koktajlem. Nada się również do owsianki czy jaglanki. 

Błonnik pszenny świetnie zagęszcza potrawy, nie zmieniając ich smaku.

Naturalny błonnik z suszonych wytłoków pszennych 

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1118kJ/269 kcal

Tłuszcz: 4,6 g

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,8 g

Węglowodany: 20 g

  w tym cukry: 2,4  g

Błonnik: 40 g 

Białko: 16 g

Sól: 0,02 g

Polska 

Opinie klientów

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

5.0
Na podstawie
1 opinii
Klient sklepu Promienie Słońca
Produkt zdrowy , stosuję do potraw zamiast mąki pszennej, dodaję w określonej ilości do ciast , omletów, sosów .
zweryfikowana
Jak zbieramy opinie?
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!