Nerkownik, czyli roślinny sernik na święta

Nerkownik, czyli roślinny sernik na święta

Idealne ciasto na świąteczny czas dla roślinożerców i nie tylko.

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Sernik, a raczej „bezsernik”, z nerkowców to idealne ciasto na świąteczny czas zarówno dla osób, które unikają nabiału, jak i tych, którzy po prostu nie mają czasu na czasochłonne pieczenie.

     

    U nas zagościło na stałe na świątecznym stole, pomimo trudnej konkurencji z klasycznym sernikiem. Nawet najwięksi sceptycy proszą o dokładkę po spróbowaniu :) Jest pysznie kremowy, łączy w sobie cudowne zimowe aromaty pomarańczy i cynamonu. Przepis jest niezwykle proste — nie wymaga dużej ilości pracy, jedynie odrobiny cierpliwości. No i ciasto robi się bez pieczenia, co jest dużym plusem w czasie świątecznych przygotowań, gdy piekarnik jest bezustannie oblegany.

     

    lr1Ow8dj5J1WMq7UErFBLt9giWxdC7IcbS7aPATEUcIFMsXaeBtRualrTeFU-m--BN2C7Ehr-UkuweK_K6WhllnCj1xDj0d26e570pU4Wb_H291v8ckojV04m1oVrqddfzhzoOrRkuoWRnHe3g jyIroirfU2WHubxanLmSa9VT-4zNE3YLgcUjdIQIPeaYkQqKpf0kun5WNUf9R2rf8wOnj6B1ikCw_VzPnn3rkIdwdeBoPLA8atM1tMkuE2anksi0Bm4tOEvMBYakqT5nKBOOsLCCartajRpa0Q  

    th3hYFWkH1igLOnH9BTTCV4iNDdbU2KUy3koTAKDCBMYpE6VXtaMVeiL_NPmQhCl0kO9ZfKEUh-TMl3XvuL74K-y6wLlD8-wFrgSGtXlA-KgglzVYTwC-gSJoNa0s9WUC3TS49AhddJbPx0Drg iYorR8AGXkSmGR3X9K_EyzKRHb_AXAIPfdz596nfuD83pHK8JoV2hK8jJdZezeE3G-VHmBCGRVMARTf_uOPwMTOhEvwY-r-5McY5jehbNtG7fkPmX_iLPAhjp06yNvewNJoqCs1hhFgdWoS95A

     

    Pomarańczowy nerkownik bez pieczenia

     

    SKŁADNIKI

     

    Masa bezserowa

    300 g nerkowców (namoczonych przez noc)

    1 laska wanilii

    2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze)

    2 łyżki octu jabłkowego

    150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego

    0,25 szklanki białego cukru

    spora szczypta soli

     

    Spód migdałowo-daktylowy

    210 g migdałów blanszowanych*

    100 g daktyli

    0,5 łyżeczki cynamonu

    1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

    szczypta soli

    *Jeśli akurat masz pod ręką migdały naturalne (w skórce): zalej je wrzątkiem, odczekaj 10-15 minut i obierz — skórka zejdzie praktycznie sama. A jeśli masz mało czasu (lub lenia) użyj po prostu nieobrane.

     

    Karmel

    0,5 szklanki cukru np. trzcinowego

    0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego lub śmietanki roślinnej

    1 łyżka oleju kokosowego

    spora szczypta soli

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1 

    Wykładamy spód i boki okrągłej tortownicy papierem do pieczenia — docinamy pasek na jej wysokość. Nerkownik na zdjęciach robiony był w formie o średnicy 18 cm.

     

    Krok 2

    Do robota kuchennego wrzucamy składniki na spód i miksujemy, aż do uzyskania zwartej, lepkiej masy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Mocno dociskamy do brzegów i spodu, wyrównujemy, a następnie odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Spód powinien chłodzić się przynajmniej przez 30 minut. 

     

    Krok 3

    Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do sporej miski. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z pomarańczy prosto do miski, uważając na pestki. Rozdrabniamy powoli blenderem, a po chwili dodajemy ocet i cukier. Blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy olej kokosowy, wyskrobane ziarenka wanilii przygotowaną wcześniej skórkę z pomarańczy i mieszamy delikatnie łyżką.

     

    Krok 4

    Na schłodzony spód wylewamy masę z nerkowców. Wierzch ciasta wygładzamy grzbietem łyżki, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 4-6 godzin.

     

    Krok 5

    W międzyczasie przygotowujemy solony karmel — ciasto polewać będziemy dopiero przed podaniem. Do rondelka przekładamy cukier i wodę. Rozpuszczamy i podgrzewamy, aż nabierze bursztynowej barwy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę roślinną i mieszamy. Jeśli karmel jest bardzo płynny, redukujemy go, aby nabrał gęstszą konsystencję. Dodajemy sól oraz olej kokosowy.

     

    Krok 6

    Nerkownik wyciągamy z zamrażarki 20-30 minut przed podaniem i polewamy polewą karmelową. Posypujemy odrobiną soli grubo mielonej soli lub w płatkach. Do przybrania można też kandyzowanej skórki pomarańczowej i posiekanych migdałów.

    Pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, choć przynajmniej u nas jest to rzadko występujące zjawisko.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Smak ciasta można dowolnie modyfikować np. pomarańcze zastąpić cytrynami. Jeśli chcemy uzyskać klasyczny smak sernika, sok i skórkę z cytrusów zastępujemy 3/4 szklanki mleka roślinnego, np. waniliowego.

    Nerkowce powinny moczyć się przez noc lub minimum 6 godzin — ułatwi to pracę blendera oraz sprawi, że masa będzie gładsza.

    Jeśli zdarzy się, że nie mamy czasu na moczenie orzechów — nic straconego! Nerkowce można zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę pod przykryciem. Orzechy będzie trzeba blendować dłużej niż w przypadku tych moczonych przez noc, ale z odrobiną cierpliwości na pewno uda uzyskać gładką masę.

    Nerkownik można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 2 tygodnie i będzie smakował jak zrobiony przed chwilą.

     

    P.S. Wszystkie orzechy i bakalie potrzebne do tego przepisu możesz kupić w sklepie Promieni Słońca na wagę, w opakowaniach Zero Waste ♡

     

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu