- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Nerkownik, czyli roślinny sernik na święta
Idealne ciasto na świąteczny czas dla roślinożerców i nie tylko.
Wegańskie przepisy
Na słodko
Świąteczne
Ciasta i ciasteczka
Sernik, a raczej „bezsernik”, z nerkowców to idealne ciasto na świąteczny czas zarówno dla osób, które unikają nabiału, jak i tych, którzy po prostu nie mają czasu na czasochłonne pieczenie.
U nas zagościło na stałe na świątecznym stole, pomimo trudnej konkurencji z klasycznym sernikiem. Nawet najwięksi sceptycy proszą o dokładkę po spróbowaniu :) Jest pysznie kremowy, łączy w sobie cudowne zimowe aromaty pomarańczy i cynamonu. Przepis jest niezwykle proste — nie wymaga dużej ilości pracy, jedynie odrobiny cierpliwości. No i ciasto robi się bez pieczenia, co jest dużym plusem w czasie świątecznych przygotowań, gdy piekarnik jest bezustannie oblegany.
Pomarańczowy nerkownik bez pieczenia
SKŁADNIKI
Masa bezserowa
300 g nerkowców (namoczonych przez noc)
1 laska wanilii
2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze)
2 łyżki octu jabłkowego
150 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
0,25 szklanki białego cukru
spora szczypta soli
Spód migdałowo-daktylowy
210 g migdałów blanszowanych*
100 g daktyli
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego
szczypta soli
*Jeśli akurat masz pod ręką migdały naturalne (w skórce): zalej je wrzątkiem, odczekaj 10-15 minut i obierz — skórka zejdzie praktycznie sama. A jeśli masz mało czasu (lub lenia) użyj po prostu nieobrane.
Karmel
0,5 szklanki cukru np. trzcinowego
0,25 szklanki gęstego mleka kokosowego lub śmietanki roślinnej
1 łyżka oleju kokosowego
spora szczypta soli
PRZEPIS
Krok 1
Wykładamy spód i boki okrągłej tortownicy papierem do pieczenia — docinamy pasek na jej wysokość. Nerkownik na zdjęciach robiony był w formie o średnicy 18 cm.
Krok 2
Do robota kuchennego wrzucamy składniki na spód i miksujemy, aż do uzyskania zwartej, lepkiej masy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną tortownicę. Mocno dociskamy do brzegów i spodu, wyrównujemy, a następnie odkładamy do lodówki lub zamrażarki. Spód powinien chłodzić się przynajmniej przez 30 minut.
Krok 3
Namoczone orzechy nerkowca wrzucamy do sporej miski. Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z pomarańczy prosto do miski, uważając na pestki. Rozdrabniamy powoli blenderem, a po chwili dodajemy ocet i cukier. Blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy olej kokosowy, wyskrobane ziarenka wanilii przygotowaną wcześniej skórkę z pomarańczy i mieszamy delikatnie łyżką.
Krok 4
Na schłodzony spód wylewamy masę z nerkowców. Wierzch ciasta wygładzamy grzbietem łyżki, a następnie wstawiamy do zamrażarki na około 4-6 godzin.
Krok 5
W międzyczasie przygotowujemy solony karmel — ciasto polewać będziemy dopiero przed podaniem. Do rondelka przekładamy cukier i wodę. Rozpuszczamy i podgrzewamy, aż nabierze bursztynowej barwy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleko kokosowe lub śmietankę roślinną i mieszamy. Jeśli karmel jest bardzo płynny, redukujemy go, aby nabrał gęstszą konsystencję. Dodajemy sól oraz olej kokosowy.
Krok 6
Nerkownik wyciągamy z zamrażarki 20-30 minut przed podaniem i polewamy polewą karmelową. Posypujemy odrobiną soli grubo mielonej soli lub w płatkach. Do przybrania można też kandyzowanej skórki pomarańczowej i posiekanych migdałów.
Pozostałe ciasto przechowujemy w lodówce, choć przynajmniej u nas jest to rzadko występujące zjawisko.
WSKAZÓWKI
Smak ciasta można dowolnie modyfikować np. pomarańcze zastąpić cytrynami. Jeśli chcemy uzyskać klasyczny smak sernika, sok i skórkę z cytrusów zastępujemy 3/4 szklanki mleka roślinnego, np. waniliowego.
Nerkowce powinny moczyć się przez noc lub minimum 6 godzin — ułatwi to pracę blendera oraz sprawi, że masa będzie gładsza.
Jeśli zdarzy się, że nie mamy czasu na moczenie orzechów — nic straconego! Nerkowce można zalać wrzątkiem i zostawić na godzinę pod przykryciem. Orzechy będzie trzeba blendować dłużej niż w przypadku tych moczonych przez noc, ale z odrobiną cierpliwości na pewno uda uzyskać gładką masę.
Nerkownik można przechowywać w zamrażalniku nawet przez 2 tygodnie i będzie smakował jak zrobiony przed chwilą.
P.S. Wszystkie orzechy i bakalie potrzebne do tego przepisu możesz kupić w sklepie Promieni Słońca na wagę, w opakowaniach Zero Waste ♡
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- zero waste
- Wyprzedaż!
- -10%
- bestseller
- -10%
- promocja
Komentarze