• Wyprzedaż!

Fasola biała Jaś Karłowy 1000 g

10,49 zł 1 / szt.

Wyświetl historyczną cenę produktu

Najniższa cena produktu w ostatnich 30 dniach to: 10,49 zł

Brutto

Opis produktu

Fasola biała Jaś Karłowy 1000 g

Biała fasola to roślina, która w okresie wzrostu wyjątkowo ceni sobie ciepłą i słoneczną pogodę. A że my w Promieniach Słońca mamy bardzo podobne upodobania - nie mogło jej zabraknąć w naszym asortymencie. Pochodząca ze słonecznej małopolski roślina to bardzo ważny element diety, w który warto wyposażyć swoją domową spiżarnię. 

Czy biała fasola Jaś jest zdrowa? 

Fasola to przede wszystkim wyjątkowo dobre źródło białka roślinnego, co szczególnie doceniają osoby na diecie roślinnej. Jest też bogata w błonnik i witaminy, zwłaszcza witaminy z grupy B oraz witaminy A. Fasola ma też dużą zawartość zdrowych tłuszczów nienasyconych, więc ma dobry wpływ na nasz układ krążenia i układ pokarmowy. Jest też dobra dla osób z cukrzycą ponieważ zawiera mało cukrów prostych. 

Czy fasola ma więcej białka niż mięso? 

Tak! Niektórych może wręcz to zdziwić, ale faktycznie fasola Jaś ma więcej białka niż samo mięso! Fasola biała Jaś posiada ona około 17g białka w 100g.

Biała fasola Jaś - zastosowanie 

Fasolki po bretońsku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To znane i klasyczne danie, które często gości na polskich stołach, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy smak, lecz także fakt, że jest bardzo sycące i aromatyczne. Niektórzy wolą dodawać ją do barszczu ukraińskiego. Fasola do barszczu ukraińskiego sprawia, że jest on pełnowartościowym posiłkiem. Jest też dobrym składnikiem do warzywnych pasztetów lub zup. Dzięki dużej zawartości białka fasola jest bardzo sycąca. 

Biała fasola Jaś to też kluczowy składnik kuchni meksykańskiej - można ją dawać do burito, tortilla czy innych pikantnych mięsnych potraw. 

My szczególnie polecamy pasztet z fasoli z dodatkiem cebuli, pieczarek i jabłek. Do roślinnych pasztetów i past warto dodać dużo przypraw, żeby były one bardziej aromatyczne i wyraziste. Naszą kolekcję przypraw znajdziesz na naszej stronie w zakładce Domowa Spiżarnia - Przyprawy i dodatki. 

Biała fasola Jaś - gotowanie

Sposób przygotowania: fasole należy zalać wodą i pozostawić na 8 - 12 godzin. Wymieniamy wodę i gotujemy bez przykrywki na dużym ogniu przez 10 minut. Następnie pod przykrywką przez 60 - 90 minut. Fasolę należy schłodzić w wodzie której się gotowała, następnie można dodać szczyptę soli.

Sklep internetowy ze zdrową żywnością - co jeszcze u nas znajdziesz? 

W Promieniach Słońca mamy bogaty asortyment produktów sypkich, kasze, ryże i produkty sojowe. Sprawdź również nasze mąki: mąka orkiszowa, mąka z soczewicy czerwonej, mąka z zielonego groszku

Zachęcamy także do sprawdzenia naszych mieszanek orzechowych i bakaliowych, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie, a na naszym blogu można znaleźć przepis na pyszny chrupiący słodko-pikantny mix piknikowy.

Fasola biała Jaś Karłowy 100% 

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, nasiona sezamu i dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Energia: 298 kcal

Tłuszcze: 1.8 g

Tłuszcze nasycone: 0.4 g

Węglowodany: 44 g

Cukry: 8.5 g

Białko: 17 g

Sól: 0.03 g

Polska

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!