• Wyprzedaż!
  • bestseller

Ciecierzyca 1000 g

9,99 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Pochodzi z Azji zachodniej, natomiast największe jej uprawy znajdują się w Indiach. Nasiona te są bardzo ważnych składnikiem arabskiej kuchni.

Ciecierzyca jest bogatym źródłem białka, w diecie wegańskiej często stosuje się jako zamiennik białka z jaja kurzego. Oprócz białka cieciorka zawiera witaminy A, C, E oraz z grupy B, które wspomagają funkcjonowanie naszej odporności. Nasiona te stanowią również dobre źródło takich związków mineralnych jak: żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez oraz potas.

Ciecierzycę przed ugotowaniem należy namoczyć, po tym procesie powinno się wymienić wodę na świeżą i przystąpić do gotowania. Ugotowane ziarna ciecierzycy można użyć jako składnik hummusu, gulaszu oraz wielu innych dań.

Sposób przygotowania: przed ugotowaniem ciecierzyce należy zamoczyć w zimnej wodzie przez około 6 godzin. Po wymianie wody wolno przystąpić do gotowania.

Ciecierzyca powinna być gotowana pod przykryciem przez około 90 minut.

Podczas gotowania można doprawić szczyptą soli.

Ziarna ciecierzycy

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, nasiona sezamu i dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Energia: 364 kcal

Tłuszcze: 6 g

Tłuszcze nasycone: 0.6 g

Węglowodany: 60 g

Cukry: 0 g

Białko: 19 g

Sól: 0.08 g

Rosja

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!