Chrupiący, słodko-pikantny mix piknikowy

Chrupiący, słodko-pikantny mix piknikowy

Mieszanka orzechów, dyni i paluszków do chrupania w plenerze i nie tylko!

  • Wegańskie przepisy

  • Zero Waste

  • Przekąski

  • Przecieramy oczy i nie wierzymy… majówka ze słońcem! Zacieramy, więc ręce i szykujemy się na ciepły, majowy weekend. Plan jest prosty: spędzić najwięcej czasu na świeżym powietrzu, ciesząc się pierwszymi, w pełni ciepłymi dniami w tym roku! Wycieczki i spacery nie mogą obejść się bez jedzenia w plenerze: od dzikich pikników po działkowe grillowanie! I tutaj właśnie pojawia się nasza tytułowa przekąska — idealna na takie właśnie okazje!

    To szybki i prosty przepis, który zamienia niepozorne składniki w chrupiącą bombę smaków! Wszystko dzięki aromatycznej glazurze: jest słodka, słona, ale i pikantna. Cudownie oblepia orzechy i nasiona, a pieczenie w piekarniku nadaje przyjemnej chrupkości. Wyjątkowymi dodatkami są tutaj pestki dyni, paluszki oraz chrupki drożdżowe, dzięki którym smaki są jeszcze głębsze, a chrupanie donośniejsze! Mieszanka z pewnością zadowoli nie tylko wybrednych „Foodies”, ale i fanów ASMR ;)

    Chrupiący, słodko-pikantny mix piknikowy

     

    SKŁADNIKI

     

    Mieszanka

    2 filiżanki mieszanki ulubionych orzechów

    0,5 filiżanki migdałów

    0,5 filiżanki łuskanych ziaren słonecznika

    0,5 filiżanki pestek dyni

    2 filiżanki krótkich słonych paluszków lub precelków

    1 filiżanka chrupków drożdżowych

     

    Glazura

    0,5 filiżanki cukru trzcinowego

    2 łyżki gorącej wody

    1 łyżka oleju np. kokosowego

    1 łyżeczka drobno mielonej soli + szczypta do posypania

    1 łyżka papryki wędzonej

    0,5 łyżeczki czosnku w proszku

    0,5 łyżeczki ostrej papryki np. w płatkach

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    W niedużym łączymy wodę i cukier — mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy olej i przyprawy, zakręcamy słoik, a następnie wstrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Powinna powstać nam konsystencja „cienkiego” syropu. Jeśli jest zbyt wodnista, należy glazurę zredukować, podgrzewając w rondelku.

     

    Krok 2

    W dużej misce mieszamy wszystkie orzechy, pestki, precelki i chrupki drożdżowe. Zalewamy naszą glazurą i mieszamy dokładnie, aby oblepiła wszystkie składniki.

     

    Krok 3

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią naszą mieszankę i rozkładamy równo.

     

    Krok 4

    Pieczemy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie składniki ładnie się zrumieniły. Upieczoną mieszankę odstawiamy do przestudzenia. Glazura zastygnie i zbije naszą mieszankę w klastry, które z satysfakcją można połamać na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przekąskę przechowujemy w słoiku lub papierowej torebce.

     

     

    WSKAZÓWKI

     

    Cukier i wodę można zastąpić syropem z agawy lub w wersji niewegańskiej miodem.

    To idealny przepis Zero Waste! Do mieszanki można dodać resztki z domowej spiżarni: zalegające orzechy, nasiona, pestki czy połamane krakersy, paluszki itp.

     

    P.S. Jeśli szukacie pomysłów na piknikowe przekąski, to polecamy przepis na fistaszkowo-precelkowe ciasteczka, wieloziarniste krakersy i orzechy w karmelu.

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu