- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Chrupiący, słodko-pikantny mix piknikowy
Mieszanka orzechów, dyni i paluszków do chrupania w plenerze i nie tylko!
Wegańskie przepisy
Zero Waste
Przekąski
Przecieramy oczy i nie wierzymy… majówka ze słońcem! Zacieramy, więc ręce i szykujemy się na ciepły, majowy weekend. Plan jest prosty: spędzić najwięcej czasu na świeżym powietrzu, ciesząc się pierwszymi, w pełni ciepłymi dniami w tym roku! Wycieczki i spacery nie mogą obejść się bez jedzenia w plenerze: od dzikich pikników po działkowe grillowanie! I tutaj właśnie pojawia się nasza tytułowa przekąska — idealna na takie właśnie okazje!
To szybki i prosty przepis, który zamienia niepozorne składniki w chrupiącą bombę smaków! Wszystko dzięki aromatycznej glazurze: jest słodka, słona, ale i pikantna. Cudownie oblepia orzechy i nasiona, a pieczenie w piekarniku nadaje przyjemnej chrupkości. Wyjątkowymi dodatkami są tutaj pestki dyni, paluszki oraz chrupki drożdżowe, dzięki którym smaki są jeszcze głębsze, a chrupanie donośniejsze! Mieszanka z pewnością zadowoli nie tylko wybrednych „Foodies”, ale i fanów ASMR ;)
Chrupiący, słodko-pikantny mix piknikowy
SKŁADNIKI
Mieszanka
2 filiżanki mieszanki ulubionych orzechów
0,5 filiżanki migdałów
0,5 filiżanki łuskanych ziaren słonecznika
0,5 filiżanki pestek dyni
2 filiżanki krótkich słonych paluszków lub precelków
1 filiżanka chrupków drożdżowych
Glazura
0,5 filiżanki cukru trzcinowego
2 łyżki gorącej wody
1 łyżka oleju np. kokosowego
1 łyżeczka drobno mielonej soli + szczypta do posypania
1 łyżka papryki wędzonej
0,5 łyżeczki czosnku w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki np. w płatkach
PRZEPIS
Krok 1
W niedużym łączymy wodę i cukier — mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy olej i przyprawy, zakręcamy słoik, a następnie wstrząsamy, aż wszystkie składniki się połączą. Powinna powstać nam konsystencja „cienkiego” syropu. Jeśli jest zbyt wodnista, należy glazurę zredukować, podgrzewając w rondelku.
Krok 2
W dużej misce mieszamy wszystkie orzechy, pestki, precelki i chrupki drożdżowe. Zalewamy naszą glazurą i mieszamy dokładnie, aby oblepiła wszystkie składniki.
Krok 3
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią naszą mieszankę i rozkładamy równo.
Krok 4
Pieczemy ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie składniki ładnie się zrumieniły. Upieczoną mieszankę odstawiamy do przestudzenia. Glazura zastygnie i zbije naszą mieszankę w klastry, które z satysfakcją można połamać na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną przekąskę przechowujemy w słoiku lub papierowej torebce.
WSKAZÓWKI
Cukier i wodę można zastąpić syropem z agawy lub w wersji niewegańskiej miodem.
To idealny przepis Zero Waste! Do mieszanki można dodać resztki z domowej spiżarni: zalegające orzechy, nasiona, pestki czy połamane krakersy, paluszki itp.
P.S. Jeśli szukacie pomysłów na piknikowe przekąski, to polecamy przepis na fistaszkowo-precelkowe ciasteczka, wieloziarniste krakersy i orzechy w karmelu.
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- -8%
- -8%
- promocja
Komentarze