Błonnik kakaowy 500 g

12,94 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Błonnik kakaowy – co to takiego?

Błonnik kakaowy czy też ogólniej mówiąc, błonniki pokarmowe są substancjami pochodzenia roślinnego, których organizm nie trawi. Błonnik w tym i błonnik kakaowy jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Przechodzi on przez organizm zbierając po drodze zbędną wodę oraz może pomagać w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Jak powstaje błonnik kakaowy?

Błonnik kakaowy otrzymuje się z prażonej łuski ziarna kakaowca. Łuski te rozdrabnia się i sterylizuje. Dzięki takiemu procesowi błonnik kakaowy jest produktem w 100% naturalnym, bez chemicznych dodatków, a jednocześnie zawartość pestycydów i metali ciężkich jest bardzo niska. Zawartość błonnika w naszym błonniku kakaowym, to minimum 54 gramy na 100 gram produktu!

Jakie właściwości ma błonnik kakaowy?

Ponieważ błonnik kakaowy nie jest trawiony, może pomagać przy usprawnieniu pracy jelit, tym samym eliminując zaparcia. Jednocześnie błonnik kakaowy może mieć pozytywny wpływ dla osób borykających się z cukrzycą – może spowalniać wchłanianie cukru i jego wzrost we krwi po posiłkach. Uważa się również, że błonnik kakaowy może mieć funkcje przeciw cholesterolowe i przeciwstarzeniowe, a nawet oczyszczać organizm z toksyn.

Błonnik kakaowy na odchudzanie

Czy warto stosować błonnik kakaowy na odchudzanie? Oczywiście, że tak! Błonnik kakaowy może mieć fantastyczny wpływ na metabolizm, pomagając przy tym w utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i zdrowej sylwetki – błonnik kakaowy tak jak inne błonniki ma zdolność pęcznienia, dzięki czemu pozostawia uczucie sytości na dłużej, zapobiegając wzrostowi masy ciała. Warto jednak wiedzieć, że wszystko należy stosować z głową. Sam w sobie błonnik nie jest w stanie sprawić, że zaczniemy tracić zbędne kilogramy. Potrzebny jest również odpowiedni deficyt kaloryczny oraz ruch fizyczny.

Jak stosować błonnik kakaowy?

Ponieważ błonnik jest ważnym elementem naszej diety, warto ją o ten błonnik wzbogacić, ale należy pamiętać, że nagłe dodanie dużej ilości błonnika do naszych posiłków może mieć negatywne skutki takie jak na przykład podrażnienie jelit. Dzienna dawka błonnika powinna być zachowana w granicach 20-40 gramów.

Błonnika kakaowego nie należy spożywać na sucho. Trzeba go rozpuścić na przykład w wodzie, a po wypiciu warto napić się jeszcze jednej szklanki wody. Stosowanie błonnika najlepiej rozpocząć od łyżeczki dziennie, a potem stopniowo zwiększać ilość.

Do czego można użyć błonnik kakaowy?

Błonnik kakaowy może być świetną, zdrowszą alternatywą dla zwykłego kakao. Ma on charakterystyczny kakaowy smak i zapach oraz sproszkowaną formę, przez co łatwiej się rozpuszcza. Jeśli ktoś jest na diecie i uwielbia czekoladę, ale nie chce jej jeść, to koniecznie musi spróbować naszego błonnika, który jest niemal o połowę mniej kaloryczny i może pomagać przy odchudzaniu, jednocześnie zachowując pyszny kakaowy smak!

Oczywiście, nie wszyscy muszą być takimi fanami kakała jak my, dlatego w naszej ofercie posiadamy inne rodzaje błonników, aby każdy znalazł idealny dla siebie:

Dzięki swojemu smakowi idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju wypieków, jogurtów, mleka, lodów musli, koktajli i wielu innych. Ponadto błonnik kakaowy swoimi właściwościami może sprawić, że produkty dłużej zachowają swoją świeżość.

Błonnik kakaowy - przeciwwskazania

Błonnik kakaowy jest produktem o wielu zaletach, jednakże osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego lub wrzody żołądka, powinny go unikać. Panie będące w ciąży, a także karmiące oraz seniorzy i dzieci na etapie rozwojowym nie powinny spożywać błonnika w nadmiernej ilości.

Błonnik kakaowy i inne błonniki wchłaniają wodę, więc trzeba o pamiętać piciu odpowiedniej ilości wody, gdy je spożywamy. Jednocześnie warto wspomnieć, że osoby zażywające leki również powinny zachować ostrożność, ponieważ leki rozpuszczają się w wodzie, a jak wspomnieliśmy, błonnik tę wodę wchłania, co może spowodować, że leki nie będą odpowiednio działać.

Błonnik kakaowy i błonnik czekoladowy - który wybrać?

Błonnik kakaowy i błonnik czekoladowy w rzeczywistości są tym samym produktem, ale pod inną nazwą. Oba pozyskuje się z łusek ziaren kakaowca. Nie dajcie się przekonać bardziej kuszącej nazwie i nie przepłacajcie za błonnik czekoladowy :)

Naturalny błonnik kakaowy 

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki 

Wartości odżywcze w 100 g produktu

Wartość energetyczna: 1080kJ/257 kcal

Tłuszcz: 4,7 g

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 2,5 g

Węglowodany: 3,3 g

  w tym cukry: <0,3 g

Błonnik: 54 g 

Białko: 24 g

Sól: <0,005 g

Polska

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!