Błonnik jabłkowy 500 g

9,99 zł 1 / szt.
19,98 zł / kg
Brutto

Opis produktu

Co to jest błonnik jabłkowy?

Błonnik jabłkowy, ogólniej nazywany błonnikiem pokarmowym, jest substancją, której nasz organizm nie trawi, ani nie wchłania. Błonnik, w tym błonnik jabłkowy, jest bardzo ważnym elementem diety. Może on pomagać w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego, a przechodząc przez nasz organizm zbiera wodę. 

Jak stosować błonnik jabłkowy? 

Błonnika jabłkowego przez wszystkim nie należy spożywać na sucho. Trzeba go rozpuścić na przykład w wodzie, dzięki czemu otrzymamy smaczny napój, o lekko kwaśnym, jabłkowym smaku. Jak wspomnieliśmy, błonnik ma właściwość pochłaniania wody, dlatego warto taki napój popić później jeszcze jedną szklanką czystej wody. 

Stosowanie błonnika jabłkowego najlepiej rozpocząć od łyżeczki dziennie (około 3, 5 gramów), a potem powoli zwiększać porcje. Nagłe dodanie do naszej diety dużej ilości błonnika może przynieść negatywne skutki takie jak wzdęcia czy podrażnienie jelit. Dzienna dawka błonnika powinna być zamknięta w przedziale 20-40 gramów, my zalecamy nie spożywać więcej niż 20 gramów (około 4-5 łyżeczek) naszego produktu w ciągu dnia.

Do czego można użyć błonnik jabłkowy?

Błonnik jabłkowy polecamy dodawać do jogurtów, płatków, musli, domowych dżemów, koktajli czy wypieków, nadając im wyjątkowy smak i zwiększając ich wartości odżywcze. W 100 gramach naszego produktu znajduje się co najmniej 55 gramów błonnika. Błonnik jabłkowy można również używać jako zagęstnika, ale dodany w zbyt dużej ilości może spowodować, że nasze potrawy przyjmą żelową formę.

Niestety nie wszyscy lubią jabłka tak bardzo jak my, dlatego w naszym sklepie posiadamy również inne warianty błonników, nie tylko owocowych:

Błonnik jabłkowy - jak powstaje?

Błonnik jabłkowy powstaje z wytłoków jabłkowych, które są oczyszczane, poddawane procesowi mikronizacji, czyli specjalnemu mechanicznemu rozdrabnianiu, a później sterylizacji cieplno-parowej. Taki prosty sposób obróbki sprawia, że błonnik jabłkowy przyjmuje sproszkowaną formę i jest produktem w 100% naturalnym, nie posiadającym zbędnych dodatków chemicznych.

Właściwości błonnika jabłkowego

Błonnik jabłkowy jest przygotowywany w taki sposób, aby nie tracił żadnych pierwotnych właściwości, a dzięki sproszkowanej formie jest łatwiej i lepiej przyswajalny przez nasz organizm. Błonnik jabłkowy może pomagać w funkcjonowaniu układu pokarmowego, pracy jelit, a dodatkowo spowalniać wchłanianie się cukru i jego wzrost we krwi po posiłku. 

W błonniku jabłkowym możemy odnaleźć takie składniki jak: witamina A czyli beta-karoten wykazujący dobry wpływ na nasze oczy i witaminę K, która może dobrze wpływać na krzepliwość krwi, witamin z grupy B, C, magnez, fosfor, wapń i żelazo.

Czy błonnik jabłkowy pomaga w odchudzaniu? 

Tak, błonnik jabłkowy może pomagać w odchudzaniu. Podobnie jak inne błonniki, których oferty znajdziecie w naszym sklepie internetowym, błonnik jabłkowy może mieć fantastyczny wpływ na metabolizm, co pomaga przy utrzymywaniu zdrowej sylwetki. Dodatkowo, cechą charakterystyczną dla błonników jest pęcznienie w żołądku po spożyciu, co może zapewnić uczucie sytości na dłużej, dlatego często dieta błonnikowa jest polecana osobom na redukcji oraz tym, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Oczywiście należy pamiętać, że dieta błonnikowa powinna być zbilansowana, a do naszego dnia warto dodać ruch fizyczny, aby zobaczyć efekty.

Kto powinien zachować ostrożność przy spożywaniu błonnika jabłkowego?

Mimo wielu zalet błonnika jabłkowego, nie jest on zalecany każdemu. Przede wszystkim uważać powinny osoby z alergią, a Panie w ciąży i karmiące, osoby starsze oraz dzieci, nie powinny spożywać błonnika w nadmiernej ilości.

Błonnika jabłkowego powinny również unikać osoby cierpiące na wrzody żołądka i stany zapalne układu pokarmowego. Ostrożność należy jeszcze zachować, gdy ktoś stosuje jakieś leki. Środki te rozpuszczają się w wodzie, a jak wspomnieliśmy, błonnik posiada właściwość pochłaniania wody razem z lekarstwami, co może spowodować, że nie będą prawidłowo działać.

Naturalny błonnik z suszonych wytłoków jabłkowych. 

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki. 

Wartości odżywcze w 100 g produktu

Wartość energetyczna: 1150kJ/257 kcal

Tłuszcz: 2 g

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,56 g

Węglowodany: 32 g

  w tym cukry: 8,2 g

Błonnik: 55 g 

Białko: 5,31 g

Sól: 0,01 

Pektyny 8 g 

Polska 

Opinie klientów

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

5.0
Na podstawie
1 opinii
Klient sklepu Promienie Słońca
git
zweryfikowana
Jak zbieramy opinie?
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!