Błonnik grochowy 500 g

12,94 zł 1 / szt.
Brutto

Opis produktu

Co to jest błonnik grochowy?

Błonnik grochowy czy też ogólniej mówiąc, błonniki pokarmowe są substancjami pochodzenia roślinnego, których organizm nie trawi, ani nie wchłania. Błonnik w tym i błonnik grochowy jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Przechodzi on przez organizm zbierając po drodze zbędną wodę oraz może pomagać w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.

Jakie właściwości ma błonnik grochowy?

Ponieważ błonnik grochowy nie jest trawiony, ani wchłaniany przez organizm, może pomagać przy usprawnieniu pracy układu pokarmowego i na przykład eliminować zaparcia.

Błonnik grochowy może zawierać kwas foliowy, witaminę A, która wykazuje pozytywny wpływ na nasze oczy, witaminy z grupy B, C, K oraz tzw. witaminę młodości, czyli witaminę E. Poza tym w błonniku grochowym mogą się znajdować takie minerały jak fosfor, potas, magnez, żelazo i wapń.

Jak stosować błonnik grochowy?

Błonnik to bardzo ważny element diety, dlatego warto naszą dietę o ten błonnik wzbogacić, ale nagłe dodanie dużej ilości błonnika do posiłków może mieć negatywne skutki takie jak podrażnienie jelit. Dzienna dawka błonnika powinna być zachowana w granicach 20-40 gramów.

Błonnika grochowego nie należy spożywać na sucho, powinno się go rozpuścić na przykład w wodzie albo bezpośrednio dodać do jakiejś potrawy.

Stosowanie błonnika najlepiej rozpocząć od jednej łyżeczki dziennie, a potem stopniowo zwiększać ilość. Maksymalnie w ciągu dnia można spożyć do 20 gramów (około 4 łyżeczek) produktu.

Do czego można używać błonnik grochowy?

Błonnik grochowy posiada charakterystyczny dla grochu smak i zapach. Polecamy używać go do dań mięsnych takich jak hamburgery, klopsiki, domowe szynki i kiełbasy, do pieczenia na przykład chleba, czy dodawać do gotowych już dań. Błonnik grochowy jak i błonniki innego rodzaju, ma właściwości zagęszczające. Dodany do zup, sosów może nadać im gęstą, kremową konsystencję, ale przy użyciu zbyt dużej ilości może sprawić, że konsystencja stanie się żelowa.

Ze względu na swój smak, błonnik grochowy może nie być odpowiedni dla wszystkich i raczej nie dodamy go do deserów, dlatego nasz sklep internetowy oferuje też inne rodzaje błonników:

Jak powstaje błonnik grochowy?

Błonnik grochowy powstaje przez proces tzw. mikronizacji. Łuski i otręby grochu są rozdrabniane w specjalną metodą, dzięki czemu produkt otrzymuje sproszkowaną formę. Taka sproszkowana forma błonnika grochowego sprawia, że łatwiej się rozpuszcza i jest łatwiej, lepiej przyswajany przez nasz organizm niż na przykład błonnik zamknięty w kapsułkach. Dzięki prostemu procesowi obróbki, błonnik grochowy nie zawiera żadnych chemicznych dodatków i jest produktem w 100% naturalnym, zachowującym swoje wszystkie właściwości.

Czy błonnik grochowy może wspierać odchudzanie?

Oczywiście, błonnik grochowy jak i inne błonniki może być wsparciem przy odchudzaniu. Błonnik grochowy może mieć świetny wpływ na metabolizm, tym samym pomagając w zachowaniu odpowiedniej masy ciała oraz zdrowej sylwetki. Ponadto błonnik grochowy ma zdolność do pochłaniania wody i pęcznienia w żołądku. Dzięki tej funkcji pozostawia uczucie sytości na dłużej i jest polecany osobom na diecie redukcyjnej, a także tym, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.

Błonnik grochowy dla cukrzyków

Błonniki, przez regularne spożywanie ich, mogą łagodzić wchłanianie glukozy i zwiększać wykorzystanie składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, co może pomagać w zapobieganiu cukrzycy. Błonnik grochowy właśnie przez to, że pochodzi z grochu posiada niski indeks glikemiczny. 

Dla kogo błonnik grochowy nie jest odpowiedni?

Błonnik grochowy pomimo wielu zalet nie jest zalecany wszystkim osobom. Po pierwsze, ostrożność powinny zachować osoby, zażywające leki. Jak już wspomnieliśmy błonnik ma zdolność wchłania wody, a leki rozpuszczają się w wodzie. Zbyt duża ilość spożytego błonnika grochowego może sprawić, że leki nie będą odpowiednio działać. Poza tym, błonnik grochowy powinny unikać osoby cierpiące na stany zapalne układu pokarmowego i wrzody żołądka. Panie w ciąży czy karmiące oraz seniorzy i dzieci nie powinny spożywać błonnika w nadmiernej ilości.

Naturalny błonnik z suszonych wytłoków grochowych.

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

Wartość energetyczna: 1100kJ/263 kcal

Tłuszcz: 1,17 g

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone : 0,23 g

Węglowodany: 23,9 g

  w tym cukry: 1,6 g

Błonnik: 50 g 

Białko: 13,8 g

Sól: 0,0066 g

Polska 

Oceny i komentarze
Ten produkt nie ma jeszcze opinii. Daj nam znać co o nim sądzisz.
Opinie: 0 / 0
Twoja ocena:*

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych danych zgodnie z polityką prywatności.

* Pola wymagane

0 z 0 opinii
Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!