Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

  • Wegańskie przepisy

  • Roślinne ABC

  • Zero Waste

  • Na obiad i lunch

  • Sałatki

  • Wielkimi krokami zbliża się sezon grillowy, który większości kojarzy się z ciężkimi, tłustymi daniami. Aby zrównoważyć te dania i dodać im trochę witamin, warto połączyć je ze zdrową sałatką, którą można wyczarować w kilka chwil.

    Sałatka z komosą ryżową, która jest jednym z najbardziej odżywczych zbóż w połączeniu ze świeżymi warzywami, ziołami i oliwą to prawdziwa bomba witamin. Co więcej, quinoa nie zawiera w sobie glutenu, zatem idealnie sprawdzi się nawet dla osób z celiakią czy innymi problemami zdrowotnymi.

    Zdjęcie_1 Zdjęcie_2
    Zdjęcie_3 Zdjęcie_4




    Sałatka z komosą ryżową

    Składniki (na 5 porcji)

    • 180 g komosy ryżowej
    • 1 szklanka pomidorków truskawkowych
    • 1 puszka czerwonej fasoli*
    • 1/2 główki czerwonej kapusty
    • 1 czerwona cebula
    • duża garść siekanej kolendry

    Dressing

    Krok 1:

    Komosę ryżową przepłukujemy i gotujemy w dwóch szklankach wody z łyżeczką soli przez ok. 15 min. Pomidorki kroimy na połówki, kapustę, cebulę oraz kolendrę siekamy.

    Krok 2:

    Pressing: Oliwę, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chilli, pieprz cytrynowy i sól łączymy ze sobą.

    Krok 3:

    Wszystkie składniki sałatki mieszamy ze sobą. Podajemy jako dodatek do grilla/ potrawy lub jako odrębne danie.

    SMACZNEGO!

    Wskazówki

    • *Komosę ryżową należy przepłukać, ponieważ ziarenka są pokryte saponiną, która ma gorzkawy smak.
    • *Jeżeli nie masz komosy ryżowej użyj kaszy kuskus lub kaszy bulgur. Będzie zupełnie inny smak, ale równie pyszny!
    • *Fasolę czerwoną warto zamienić na fasolę czarną. Pasuje idealnie do tej sałatki, jednak jest ją znacznie ciężej dostać.





    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej