Croissant z kremem pistacjowym, jagodami, kostkami orzechowymi i różowym bławatkiem

Croissant z kremem pistacjowym, jagodami, kostkami orzechowymi i różowym bławatkiem

Czy to śniadanie, a może już deser?

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Przekąski

  • Pasty i smarowidła

  • Połączenie chrupiącego croissanta z kremowym mascarpone z pastą pistacjową, jagodami, kostkami orzechowymi i różowym bławatkiem, to coś, za co w dobrej kawiarni trzeba byłoby wydać fortunę, a ja zrobiłam to w domu w ciągu 5 minut, zapłaciłam znacznie mniej, a wyszło po prostu OBŁĘDNE.

    Chrupiący, świeżutki croissant wypełniony niezwykle aromatycznym, pistacjowym mascarpone, to już brzmi jak marzenie. No ale żeby tego było mało, dodałam do niego jeszcze najlepsze sezonowe owoce, czyli JAGODY. Lekko kwaśne owoce idealnie przełamują smak słodkiego kremu. A dla większej elegancji tego pysznego deseru, udekorowałam go orzechami w kostkach oraz płatkami różowego bławatka - bo czemu nie?

    To smacznego!

           

    CROISSANT Z MASCARPONE PISTACJOWYM, JAGODAMI, KOSTKAMI ORZECHOWYMI I RÓŻOWYM BŁAWATKIEM

    (2 porcje)

    2 croissanty

    180g mascarpone

    50g pasty pistacjowej + 10g jako polewa

    2 płaskie łyżeczki cukru pudru

    2 garści jagód

    kostki orzechowe/ posiekane pistacje

    płatki różowego bławatka

    Krok 1.

    Mascarpone łączymy z kremem pistacjowym i cukrem pudrem.

    Krok 2.

    Croissanta przekrawamy, wypełniamy kremem pistacjowym oraz jagodami. Zamykamy i polewamy rogala dodatkową porcją kremu pistacjowego. Posypujemy orzechami i posypujemy płatkami bławatka. Czynność powtarzamy z drugim croissantem.

    SMACZNEGO!

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej