Sól himalajska czarna gruboziarnista 1000 g

8,99 zł 1 / szt.
8,99 zł / kg
Brutto

Opis produktu

Sól himalajska czarna - co to?

Sól himalajską czarną inaczej kala namak  wyróżnia przede wszystkim jej kolor. Ma charakterystyczną, grubą strukturę i wyróżniający się, “jajeczny” smak oraz zapach, który nada wyjątkową nutę każdemu daniu.

Do czego można wykorzystać sól himalajską czarną? Zastosowanie

Sól himalajska czarna jest bardzo ważnym składnikiem kuchni indyjskiej, szczególnie w sałatkach i pikantnych daniach. Wiele osób na diecie wegańskiej lubi korzystać z czarnej soli himalajskiej, aby użyć jej do imitacji jajek z tofu lub zrobienia domowego majonezu wegańskiego. 

Sól himalajska czarna nie musi być wykorzystywana jedynie w kuchni. Świetnym sposobem na wykorzystanie właściwości soli himalajskiej czarnej jest przygotowanie kąpieli z jej dodatkiem, która ma za zadanie oczyścić nasz organizm z toksyn. Należy pamiętać, gdy chcemy przygotować taką kąpiel, że temperatura wody powinna być jak najbardziej zbliżona do temperatury ciała, powinna trwać maksymalnie do 30 minut, a całego zabiegu nie powinno się wykonywać z pełnym żołądkiem.

Dlaczego sól himalajska czarna jest czarna?

Sól himalajska czarna, podobnie jak sól himalajska różowa, swój niesamowity kolor zawdzięcza zawartym w nich minerałom. W rzeczywistości barwa soli himalajskiej czarnej jest ciemnofioletowa, która jest spowodowana przez siarczek żelaza oraz aktywny węgiel drzewny, z którym ma styczność. 

Podobnie jak kolor, smak soli również jest uzależniony od zawartych w niej składników mineralnych. Za charakterystyczny smak soli himalajskiej czarnej odpowiadają głównie siarczan sodu, siarczek żelaza i siarkowodór.

Sól himalajska czarna - właściwości

Sól himalajska czarna dzięki zawartości, wspomnianego wcześniej aktywnego węgla drzewnego polecana jest osobom mającym problemy z układem pokarmowym - może pomagać przy wzdęciach, zgadze oraz detoksykować organizm. Sól himalajska czarna może być dobrym zastępstwem soli białej dla osób borykających się z chorobami serc i układu kostnego.

Czy sól himalajska czarna jest warta swojej ceny?

Z każdym dniem sól himalajska czarna staje się coraz popularniejsza, a co za tym idzie, jej cena powoli staje się niższa. Jeszcze kilka lat temu cena  za 100 gramów wynosiła około 20 zł, to dzisiaj zdecydowanie zapłacimy znacznie mniej. Ze względu na właściwości soli himalajskiej czarnej warto ją kupić pomimo swojej ceny.

Jakie produkty warto kupić w naszym sklepie internetowym poza solą himalajską czarną?

W naszym sklepie internetowym można znaleźć wiele przypraw i dodatków, które idealnie pasują do dań słonych, jak i słodkich. Poza solą himalajską czarną oferujemy także sól himalajską różową drobną oraz sól himalajską różową grubą, a także sól Epsom i sól morską.

Dla osób, które chciałyby, zastanawiają się jak ograniczyć ilość soli w posiłkach proponujemy specjalną kompozycję ziół zamiast soli, która podkreśli smak niejednego dania.

chlorek sodu 97%

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, sezam, dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Wartość energetyczna: 0 kJ/ 0 kcal

Tłuszcz: 0 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 0 g

w tym cukry: 0 g

Białko: 0 g

Sól: 97 g

Pakistan

Opinie klientów

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!