Zawijasy makowe

Zawijasy makowe

Kolejna makowa pychotka

  • Na słodko

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Mak w zupełności każdemu kojarzy się ze świętami, zatem mamy dla Ciebie propozycję na wypiek z jego wykorzystaniem.

    Zawijasy makowe, czyli wyrazista masa makowa z mnóstwem orzechów, bakalii oraz z miodem ukryta w mięciutkim cieście drożdżowym. Dzięki takiej formie wypieku, bułeczki dłużej zachowują świeżość, a także zaskakują swoim wyglądem. Uwieńczenie ich lukrem i posypanie płatkami migdałowymi jeszcze bardziej dodaje charakteru tym słodkościom.

    Ten przepis przygotujesz z naszym zestawem do wypieków z maku

       

       

    ZAWIJASY Z MAKIEM:

    (10 sztuk)

    ciasto:

    • 500g mąki
    • 10g drożdży suchych
    • 60g cukru 
    • 10g cukru waniliowego/ 10g cukru białego + ziarna z laski wanilii
    • 120g mleka
    • 2 duże jajka
    • 100g masła
    • ¼ łyżeczki soli

    masa makowa:

    • 200g mielonego maku
    • 350g mleka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka miodu gryczanego
    • 2 łyżki cukru
    • 30g orzechów włoskich
    • 30g płatków migdałowych
    • 40g rodzynek
    • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 białko

    dodatkowo:

    • 1 żółtko
    • chlust mleka

    Krok 1.

    ciasto:

    Z wszystkich składników oprócz masła i soli wyrabiamy ciasto przez około 6 min. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone masło i sól jeszcze chwilę mieszamy, aby powstało jednolite ciasto. Przekładamy je do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1.5h lub do lodówki na całą noc (polecam zostawić na noc w lodówce - będzie zdrowsze i dłużej świeże).

    Krok 2.

    masa makowa:

    - Orzechy i rodzynki siekamy. Składniki na masę makową (oprócz białka i soli) umieszczamy w garnku i gotujemy na niedużym ogniu przez około 10 min. Studzimy.

    - Białko ubijamy z solą i delikatnie łączymy z ostudzoną masą makową.

    Krok 3.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 30x40cm. ⅔ smarujemy masą makową.

    Składamy: chwytamy za krótszy koniec i składamy do ⅔ długości ciasta, a następnie kolejny krótszy bok nakładamy na ciasto. Wałkujemy je na prostokąt 20x30cm i tniemy na 10 pasków. Zakręcamy każdy z pasków i tworzymy drożdżówki zawijając je na palce. Układamy na brytfance i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 min.

    Krok 4.

    Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pieczemy je przez około 17-20 min.

    LUKIER:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • około 1 ½ łyżki wody/ soku z cytryny

    Oba składniki łączymy ze sobą do uzyskania lukru o gładkiej konsystencji. Ostudzone bułeczki polewamy lukrem i dekorujemy płatkami migdałowymi. 

     

    Komentarze

    Pokaz więcej