Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
Warto założyć konto, aby:
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Babka cytrynowo-makowa
Obłędne ciasto, które rozpieści Twoje kubki smakowe
Na słodko
Ciasta i ciasteczka
Radość
Ta puszysta, wilgotna babka cytrynowo-makowa to prawdziwa klasyka z nutą świeżości. Delikatny aromat cytryny świetnie łączy się z chrupiącym makiem, tworząc ciasto, które smakuje zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealna do kawy, herbaty lub jako słodki dodatek do rodzinnych spotkań.
Babka cytrynowo-makowa
(forma 20x30cm)
Składniki:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 80 g cukru
- 80 g roztopionego masła
- 100 ml oleju
- 160 g mąki orkiszowej typ 650
- 60 g maku niebieskiego mielonego
- sok i skórka z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
50g białej czekolady
Krok 1.
Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj olej i roztopione masło. Całość połącz.
Krok 2.
Mąkę, mak i proszek do pieczenia wymieszaj.
Krok 3.
Do masy dodaj sok z całej cytryny oraz skórkę. Dodaj suche składniki i całość delikatnie połącz przy pomocy szpatułki.
Krok 4.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 35-40 minut 180C grzanie- góra do suchego patyczka.
Krok 5.
Lekko ostygnięte ciasto udekoruj roztopioną białą czekoladą.
Smacznego!💛
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @slowik.martynaa
Produkty z przepisu
10 x Mak niebieski mielony termostabilizowany 200 g
★
★
★
★
★
5.0
Cena
37,75 zł
Cena regularna
47,19 zł
18,88 zł / kg
- -20%
- zestawy
- -20%
- promocja
Komentarze