Chlebek daktylowo - pekanowy

Chlebek daktylowo - pekanowy

Słodki orzechowo - bakaliowy chlebek, czyli to co Promyczki lubią najbardziej!

  • Na słodko

  • Roślinne ABC

  • Zero Waste

  • Jeżeli myślisz o chlebku na słodko, to pewnie pierwsze co przychodzi ci na myśl, to chlebek bananowy. Wszyscy znamy go bardzo dobrze. Jest on idealnym sposobem na wykorzystanie mocno dojrzałych bananów. Jednak tym razem daj się namówić na trochę inną wersję słodkiego chlebka - CHLEBEK DAKTYLOWY Z PEKANAMI.

    Zawsze po obiedzie masz ochotę na coś słodkiego? To zupełnie normalne. Aby zaspokoić to pragnienie, idealnie sprawdzi się chlebek daktylowy. Dzięki daktylom ciasto staje się bardzo wilgotne i miękkie. Dodatek cynamonu podkręca jego smak, natomiast orzechy pekan wzbogacają je o witaminy takie jak: cynk, miedź, witaminę A, witaminę E, kwas foliowy i fosfor. Teraz już nikt nie powie, że ciasto nie może być zdrowe.

    IMG_7111.jpeg

    9.jpg

    Chlebek daktylowy z pekanami

    SKŁADNIKI:

    15 sztuk daktyli + 260 g wrzątku

    90 g miękkiego masła

    100 g cukru + 10g cukru waniliowego

    1 duże jajko

    280 g mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki cynamonu

    100 g orzechów pekan + garść do dekoracji

    DODATKOWO:

    keksówka 12 cm x 26 cm 

    tłuszcz

    papier do pieczenia

    Krok 1 Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. 

    Krok 2 Posiekane daktyle namaczamy we wrzątku min. 20min*, następnie blendujemy je razem z wodą z namaczania. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Orzechy siekamy. 

    Krok 3 Masło ucieramy z oboma cukrami. Dodajemy jajko i kontynuujemy czynność (masa będzie wyglądała na zważoną, ale to normalne). Wlewamy zblendowane daktyle i jeszcze chwilę miksujemy. Do masy wsypujemy mąkę z przyprawami oraz posiekane pekany. Jeszcze raz bardzo delikatnie mieszamy. 

    Krok 4 Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej keksówki, dekorujemy pekanami i umieszczamy w nagrzanym piekarniku na ok. 45-55 min. 

    SMACZNEGO! 

    WSKAZÓWKA: *im dłużej daktyle będą się namaczać, tym większą pewność mamy, że dokładnie uda nam się je zblendować. 

     

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej