Jesienne ciastka cynamonowe

Jesienne ciastka cynamonowe

ciastka na długie jesienne wieczory

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Cynamonowe ciastka rozgrzeją serducha i otulą wspaniałym aromatem. Ten smak i zapach to esencja jesiennej przyjemności. Ich delikatne wnętrze w połączeniu z chrupiącą otoczką cukru i cynamonu to niesamowita bomba smakowa i rozkosz dla podniebienia.

    PROMYCZKU!! Przygotuj sobie kawę, herbatę lub kakao i bierz się za robienie tych aromatycznych, cynamonowych ciastek☀️??

    CIASTKA CYNAMONOWE:

    (18 sztuk)

    ciasto:

    • 310g mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki kukurydzianej (można pominąć)
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • ½ łyżeczki soli
    • 190g miękkiego masła
    • 200g cukru trzcinowego
    • 50g cukru białego
    • 10g cukru waniliowego/ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
    • 1 jajko

    dodatkowo:

    • 50g cukru brązowego
    • 1 łyżka cynamonu

    Krok 1.

    Suche składniki łączymy ze sobą. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z oboma cukrami do powstania błyszczącej, świecącej masy. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Następnie pozostałe suche składniki i tworzymy gładkie ciasto.

    Krok 2.

    50g cukru i 1 łyżkę cynamonu łączymy za sobą. 

    Krok 3. (dwie wersje)

    *WERSJA Z LEŻAKOWANIEM CIASTA:

    Ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zmięknie, tworzymy z niego kulki wielkości 1 łyżki stołowej, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    *WERSJA SZYBKA:

    Z wyrobionego ciasta tworzymy kulki wielkości 1 łyżki stołowej, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Krok 4.

    Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ciastka 10-12min*. Po upieczeniu zostawiamy ciastka na blasze aż do wystygnięcia. Posypujemy je pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem.   

    SMACZNEGO!

    ps. te niesamowicie pyszne i aromatyczne ciastka polecam zjeść z gorzką kawą, bądź herbatą, ponieważ same w sobie są mocno słodkie. Świetnie sprawdzą się na jesienne, chłodne popołudnie.

    WSKAZÓWKA:

    *ciastka po upieczeniu będą miękkie i mogą wydawać się lekko surowe - tak ma być. Po ostycznięciu z wierzchu zrobią się chrupiące, a w środku pozostaną wilgotne, “chewy” .

    ☀️Jeżeli przetestujesz nasz przepis - koniecznie pochwal się tym i daj znać co sądzisz☀️

    IMG_6687.jpg

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej