- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Jesienne ciastka cynamonowe
ciastka na długie jesienne wieczory
Na słodko
Ciasta i ciasteczka
Cynamonowe ciastka rozgrzeją serducha i otulą wspaniałym aromatem. Ten smak i zapach to esencja jesiennej przyjemności. Ich delikatne wnętrze w połączeniu z chrupiącą otoczką cukru i cynamonu to niesamowita bomba smakowa i rozkosz dla podniebienia.
PROMYCZKU!! Przygotuj sobie kawę, herbatę lub kakao i bierz się za robienie tych aromatycznych, cynamonowych ciastek☀️??
CIASTKA CYNAMONOWE:
(18 sztuk)
ciasto:
- 310g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (można pominąć)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki soli
- 190g miękkiego masła
- 200g cukru trzcinowego
- 50g cukru białego
- 10g cukru waniliowego/ 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 jajko
dodatkowo:
- 50g cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
Krok 1.
Suche składniki łączymy ze sobą. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z oboma cukrami do powstania błyszczącej, świecącej masy. Dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy. Mieszamy. Następnie pozostałe suche składniki i tworzymy gładkie ciasto.
Krok 2.
50g cukru i 1 łyżkę cynamonu łączymy za sobą.
Krok 3. (dwie wersje)
*WERSJA Z LEŻAKOWANIEM CIASTA:
Ciasto umieszczamy w lodówce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie wyciągamy je z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto zmięknie, tworzymy z niego kulki wielkości 1 łyżki stołowej, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
*WERSJA SZYBKA:
Z wyrobionego ciasta tworzymy kulki wielkości 1 łyżki stołowej, a następnie obtaczamy je w cukrze z cynamonem. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 4.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczemy ciastka 10-12min*. Po upieczeniu zostawiamy ciastka na blasze aż do wystygnięcia. Posypujemy je pozostałym cukrem wymieszanym z cynamonem.
SMACZNEGO!
ps. te niesamowicie pyszne i aromatyczne ciastka polecam zjeść z gorzką kawą, bądź herbatą, ponieważ same w sobie są mocno słodkie. Świetnie sprawdzą się na jesienne, chłodne popołudnie.
WSKAZÓWKA:
*ciastka po upieczeniu będą miękkie i mogą wydawać się lekko surowe - tak ma być. Po ostycznięciu z wierzchu zrobią się chrupiące, a w środku pozostaną wilgotne, “chewy” .
☀️Jeżeli przetestujesz nasz przepis - koniecznie pochwal się tym i daj znać co sądzisz☀️
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Martyna z bloga @małakuchnia_
Komentarze
Magda
24/09/24Ciasteczka wyszły idealne, dość słodkie, tak jak sugerował przepis i bardzo cynamonowe. Skorzystałam z wersji szybkiej i wyszły naprawdę bardzo dobre, następnym razem zdecydowanie będę musiała również przetestować wersję z leżakowaniem :) warte polecenia :)
Emilia PS
29/07/22HHHHEJJ