Zestaw: 1 x Figi suszone 500 g + 1 x Daktyle suszone bez pestek 500 g + 1 x Żurawina suszona 500 g
- Wyprzedaż!
- zestawy
To nie figa z makiem, to rzetelne informacje
Roślinne ABC
Przekąski
Poradnik
Magnez, którego sporą ilość znajdziemy w figach, odpowiada między innymi za regulację i dobrą jakość snu. Natomiast miedź i witamina B6 mogą zmniejszać zmęczenie. Suszone owoce są bogate w błonnik, dlatego regularne spożywanie suszonych fig może redukować apetyt, zapewniać sytość na dłużej, a jednocześnie wspierać pracę układu trawiennego.
Zawarte w suszonych figach żelazo, odpowiada między innymi za produkcję hemoglobiny - jest to szczególnie ważny składnik w przypadku osób, które borykają się z problemem krzepliwości krwi. Ponadto znajdujący się w nich potas wpływa na regulację ciśnienia krwi. Na funkcjonowanie układu krwionośnego oddziałuje też wapń odpowiedzialny za krzepliwość krwi, a także zdrowe mocne kości i zęby.
Sezon na figi trwa od lipca do listopada - to właśnie wtedy możemy dostać najlepsze świeże i suszone owoce. To czy zdecydujemy się na figi suszone czy świeże, zależy tylko od indywidualnych preferencji oraz do czego chcemy je wykorzystać - nie do wszystkiego sprawdzą się te świeże. Chociaż suszone figi są dostępne cały rok, ponieważ o to chodzi w ich suszeniu (przedłużenie możliwości ich spożycia), to najlepsze jakościowo także dostaniemy w okresie sezonu lub zaraz po nim.
Figi suszone najlepiej spożywać w takiej formie, w jakiej dostajemy je ze sklepu. Niektórzy przez zjedzeniem namaczają je w wodzie przez kilka minut - dzięki temu są miększe i bardziej soczyste. Są świetnym dodatkiem do deserów, słodkich kremów czy płatków i owsianek.
Figi suszone są odpowiednie niemal dla każdego. Są smaczne, zdrowe i mogą pomagać w profilaktyce wielu schorzeń. Warto, aby figi włączyły do swojej diety osoby, które borykają się z problemami układu krwionośnego. Mogą działać także korzystnie podczas ciąży - pomagać w zdrowym rozwoju płodu. Polecane są dzieciom i osobom starszym, a to ze względu na wapń i fosfor, który zawierają. Są także dobre, gdy zmagamy się z problemami jelitowymi - duża ilość błonnika wspiera perystaltykę jelit.
Zazwyczaj suszone figi mają w sobie dużo cukru (często na ich powierzchni pojawia się biały nalot, który jest skrystalizowanym cukrem z owoców) dlatego nie poleca się ich cukrzykom. Mają także dużą ilość potasu, więc nie będą odpowiednie dla każdego.
Figi szuszone idealnie sprawdzają się w deserach. Można je dodawać do słodkich kremów czy ciast. Pasują także do lekkich sałatek, na przykład z kozim serem. Świetnie komponują się również z szynką parmeńską i rukolą - polecamy podane na ciepłych grzankach ;)
Suszone figi można podawać z mięsem i rybami - najlepiej pieczonymi lub grillowanymi. Z ich dodatkiem przygotujesz też pyszne “kulki mocy” - pyszna przekąska przed siłownią, do pracy czy w górskie wycieczki.
Figi suszone są idealne do domowych dżemów i konfitur. One również świetnie komponują się z mięsami i serami, ale będą także odpowiednie na kanapki, naleśniki czy słodkie placuszki. Jeśli szukasz już gotowej figowej konfitury w sklepie Promienie Słońca dostępna jest wyśmienita konfitura carska figa z makiem.
Źródła:
semco.pl, <https://semco.pl/sklep/slodycze-przekaski/figi-suszone/>, [dostęp: 25.07.2024].
schorniskobukowina.pl, Lubisz figi suszone? Dowiedz się więcej o ich właściwościach!, <https://schroniskobukowina.pl/blog/lubisz-figi-suszone-dowiedz-sie-wiecej-o-ich-wlasciwosciach>, 4.02.2021, [dostęp: 25.07.2024].
zywnosc.com.pl, DLACZEGO WARTO JEŚĆ FIGI?, <https://www.zywnosc.com.pl/dlaczego-warto-jesc-figi/>, [dostęp: 25.07.2024].
Skwierczyńska A., Figi i ich właściwości zdrowotne. Kiedy warto je jeść, a kiedy z nich zrezygnować?, <https://dietetycy.org.pl/figi/>, 4.12.2023, [dostęp: 25.07.2024].
Komentarze