Tahini rolls

Tahini rolls

Jesienne sezamowe wypieki. 

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Przekąski

  • Tahini rolls to niezwykle puchate zawijasy drożdżowe z nadzieniem w stylu chałwowym z dodatkiem cynamonu cejlońskiego. Jest to świetna odmiana klasycznych cynamonek, która w swoim wnętrzu skrywa wilgotną masę sezamową. 

    Aby podkręcić smak bułeczek, warto wykończyć je lekko słonym serkiem śmietankowym i pomarańczami w syropie. Te dodatki idealnie uwypuklą drożdżowo-sezamowe połączenie smakowe.

    A co to w ogóle jest to tahini?

    Jest to nic innego jak zmielony na gładką pastę sezam. Często nazywany jest też masłem sezamowym. Jasny kolor, gładką konsystencję oraz łagodny smak zawdzięczamy łuskanym ziarną sezamu.

       

       

    TAHINI ROLLS:

    (15 sztuk)

    ciasto:

    • 500g mąki pszennej
    • 16g drożdży instant*
    • 50g cukru
    • 130g mleka
    • 2 duże jajka
    • 100g masła
    • szczypta soli

    nadzienie:

    dodatkowo:

    • sezam łuskany
    • pomarańcze w syropie
    • serek śmietankowy połączony z jogurtem greckim i cukrem pudrem (proporcje - 1 łyżka serka : 1 łyżka jogurtu : 1 łyżeczka cukru pudru)

    Krok 1.

    Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy wszystkie składniki.

    Krok 2.

    Wersja z drożdżami instant: Wszystkie składniki oprócz soli i masła łączymy ze sobą i wyrabiamy 5 min za pomocą robota kuchennego, bądź ręcznie. Dodajemy sól i masło pokrojone w drobną kostkę i wyrabiamy ciasto kolejne 5 - 8 min.

    Wersja z drożdżami świeżymi: Mleko i drożdże łączymy ze sobą podgrzewając do 37°C*. Dodajemy pozostałe składniki oprócz masła i soli: jajka, cukier, mąkę i całość wyrabiamy 5 min za pomocą robota kuchennego, bądź ręcznie. Dodajemy sól i masło pokrojone w drobną kostkę i wyrabiamy ciasto kolejne 5 - 8 min.

    Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 1h w ciepłym miejscu pod przykryciem.

    Krok 3.

    Nadzienie: wszystkie składniki nadzienia łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki kuchennej.

    Krok 4.

    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na dużej wielkości prostokąt (45cm x 35cm) i smarujemy nadzieniem pozostawiając jeden, najdłuższy bok nieposmarowany, aby rulon dobrze się skleił. Zwijamy ciasto rozpoczynając od dłuższej strony. Kroimy je na 15 bułeczek i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy obficie sezamem. Odstawiamy na 45 min do wyrośnięcia pod przykryciem.

    Krok 5.

    Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Pieczemy bułeczki sezamowe około 20 - 22 min.

    Krok 6.

    Ostudzone bułeczki podajemy z serkiem śmietankowym i pomarańczami w syropie.

    Wskazówka:

    *lepiej nie podgrzać mleka niż go przegrzać

    *jeżeli chcesz zamienić drożdże suche na świeże, użyj ich 35g.

    Komentarze

    Pokaz więcej