Tajska sałatka z pikantnym sosem orzechowym

Tajska sałatka z pikantnym sosem orzechowym

Pełna tekstur oraz smaków sałatka w azjatyckim klimacie i na każdą porę roku.

  • Wegańskie przepisy

  • Na obiad i lunch

  • Sałatki

  • Nie mamy pewności czy Tajowie jedzą sałatki z czerwonej kapusty, ale na pewno jest to nasze, europejskie wyobrażenie o daniach z dalekiej podróży ;) I choćby dlatego, że zwiedzanie odległych krajów nie jest dziś proste, wyruszamy w kulinarną podróż, nie wychodząc za próg swojego mieszkania. Tajski klimat sałatki podkreśla limonka, orzechy ziemne i pikantny sos Sriracha, których nie warto pomijać podczas przygotowania. Sałatka wraca na nasze talerze regularnie, niezależnie od pogody za oknem.

     

    Jest to idealna sałatka na każdą porę roku. Z jednej strony jest orzeźwiająca, chrupiąca dzięki surowym, soczystym warzywom, a z drugiej ma komfortowy dla brzuszka orzechowy sos. To świetne danie, gdy mamy ochotę trochę się porozpieszczać, ale i gdy czujemy, że chcemy dla siebie zrobić coś dobrego. Składniki sałatki to samo zdrowie! Kapusta, papryka, marchew pełne są witamin C, E i A, czerwony ryż to źródło błonnika, a masło orzechowe i fistaszki zapewniają porcję roślinnego białka. To jedno z tych dań, gdy myślimy: jak coś tak zdrowego, może być aż tak dobre? :)

    Tajska sałatka z ryżem, czerwoną kapustą i sosem fistaszkowym

     

    SKŁADNIKI

     

    Sałatka

    0,5 szklanki suchego czerwonego ryżu

    3 małe marchewki

    0,5 główki czerwonej kapusty

    1 szalotka

    1 żółta papryka

    0,5 filiżanki orzechów ziemnych niesolonych

    garść listków kolendry (lub cebulki dymki, jeśli ktoś nie lubi)

    0,5 łyżeczki soli

    2 ćwiartki limonki

    2 łyżeczki prażonego sezamu

     

    Sos fistaszkowy

    0,5 filiżanki kremu orzechowego

    0,25 szklanki wody niegazowanej

    1 łyżeczkę sosu sriracha*

    sok z połowy limonki

    1 łyżeczka sosu sojowego

     

    *można zastąpić innym ostrym sosem chili lub ostrą papryką w proszku, ale jeśli lubicie pikantną kuchnię azjatycką, to srirachę warto mieć w swojej spiżarni.

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:3 lub 1:4, czyli w tym przypadku na pół szklanki ryżu potrzebujemy ok. 1,5-2 szklanki wody. Ryż gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż będzie al dente i prawie cała odparuje. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Krok 2

    Kapustę czerwoną kroimy drobno — świetnie sprawdzi się do tego szatkownica lub zwykła tarka. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski i dodajemy pół łyżeczki soli, dokładnie mieszamy i odkładamy na bok. Kapusta pod wpływem soli zacznie delikatnie zmieniać kolor na bardziej różowy. 

    Kroimy umyte warzywa. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki, paprykę w niewiele większe paski, a szalotkę drobno siekamy. Tak przygotowane warzywa dorzucamy do naszej kapusty.

     

    Krok 3

    Orzechy ziemne prażymy krótko na suchej patelni lub w piekarniku. Po ostygnięciu siekamy nieregularnie, tak aby powstały mniejsze i większe kawałki. Odkładamy na bok.

     

    Krok 4

    Przygotowujemy sos do sałatki. Mieszamy w misce wszystkie składniki oprócz wody tj. krem orzechowy, sos sriracha i sojowy i sok z limonki. Dodajemy po łyżce wody, aż otrzymamy konsystencję śmietany — nie za gęstą, nie za wodnistą.

     

    Krok 5

    Do miski z warzywami dodajemy wystudzony ryż i mieszamy wszystkie składniki. Sałatkę zostawiamy w dużej misie lub rozdzielamy na mniejsze porcje. Polewamy orzechowym sosem, posypujemy siekanymi orzechami, sezamem i kolendrą/cebulką dymką. Na brzegu sałatki kładziemy ćwiartki limonki dla tych, którzy wolą bardziej kwaśny smak.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Jest to danie, które możemy przygotować sobie z wyprzedzeniem. Jeśli nie polejemy jej sosem, warzywa spokojnie wytrzymają dzień w lodówce.

    Do sałatki pasują również np. kiełki, groszek cukrowy oraz zamarynowane wcześniej tofu.

    Sałatka świetnie smakuje na drugi dzień, a nawet odgrzana jako stir-fry.

     

    P.S. Fistaszkowy sos może być podstawa wielu dań. Świetnie nadaje się nie tylko do sałatek, jak i dań na ciepło, zamieni roślinny bulion w orientalną zupę, a z dodatkiem mleka kokosowego tworzy pyszny, gęsty sos!

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu