Sałatka z soczewicą, komosą i marchewką

Sałatka z soczewicą, komosą i marchewką

Pożywna, sycąca sałatka z sezamowym sosem tahini na mały i bardzo duży apetyt.

  • Wegańskie przepisy

  • Na obiad i lunch

  • Sałatki

  • To jedno z takich dań, które sprawdza nam się niezależnie od tego, jaka jest pora roku i czy jesteśmy głodni jak wilki, czy mamy ochotę coś tylko „przekąsić”. Sałatka jest wyjątkowa, bo można ją jeść na ciepło i na zimno. W zimniejsze dni sprawdza się jako komfortowe i rozpustne danie. W te gorące dni jako schłodzony dodatek do grilla lub po prostu jako pożywna sałatka, która idealnie odgrywa rolę głównego dania.

     

    Bazą sałatki jest biała komosa zbilansowana w składniki odżywcze, a dopełnia ją wysokobiałkowa zielona soczewica. Aromatyczny sos tahinowy wspaniale sprawdza się w tego typu daniach, a prażone migdały dodają chrupkości. Marchewka w naszej wersji pochodzi z ogródka, stąd jej drobny rozmiar. Nie ma to jednak znaczenia — zarówno ta duża, dojrzała marchew, jak i młoda z natką, świetnie smakuje upieczona z odrobiną cukru i wędzonej papryki. Różnorodność smaków i tekstur sprawia, że jest to danie, które zaspokaja nie tylko apetyt, ale i te najwybredniejsze kubki smakowe.

     

    vSG57iKsop31AOk-PQUjE521YPkWqXLLVRB3CDjelnRt2gw2mNYhHrnpwTgIwIoVJLCnsMauB3DhjpJWAymqv3zhyCNTNm01xeHSj92_q93mwOsL34yjCbV3BiYOgbTlK1906GlH2h6gJt1uXQ CmqI0IoPglwJF8QjP1PvP-YPAwXqHB03FPiZp3iSCbLErJYWyv_6PNgiVHSqHY-53sz-vX7HxZlLkk89diat8tFa6aOnBwH6kSCsh_MKJ7LKMyaEsIHagR2y77VYWJTT61S7HgWF9yPImC2qXA

    9aMSLezSoCMfeDOu0oLskad1VRY07GDNVldSoWia4BNcX_TkgCAGMBWQ96LnBQZ9aKeggm7fUGbB1bY8cr-l9Uz-NLqHTFtQXBuAAdpx43DvJt5S7UcqcLgH6Q8_Q9XMIpFOZUlgt6FLcKWV4g 5PCv2mvH_grmTFHNpJum3IOmz_SjPp7gCe_pXkYYhqF2No_fV2yqnId1AYlTjKJY8N_BZH20t7UNl9ZIXjU_2SIm1zvl1ndxCuVYgQcyVNNMNdy_fkVImtbc2tlBfS990m6M7YqmJq7pA9ILIw

    B5iBSZUNU33ZrAhc8Kpt00SWK0vCgB49jhzM6uukLHVsfGA4EEsTbtLQ3uD8mpIqV4JAezK34bGVoue918uUIYT1bM9afZZ4FZiKO4ehFOPYVmftMO8d2o-nagWJLASs1DJ3pkFucXKt_1fL8A VxPWpU0uF400xkzSWqRAYfuABJh9GGsXuq1Ces1T_BuQ2Jves7He4xLDFQLIkkqkUp2FoD_aDkeA-6wshD4sJvHt9nr56JxVQEKLcMhJ2KHMG86A1_up5m53KpukReygs3m7SzlCl6cne9EIoA

     

    Sałatka z komosą, soczewicą i pieczoną marchewką

     

    SKŁADNIKI

    2 solidne porcje

     

    0,5 szklanki komosy ryżowej białej

    0,25 szklanki suchej soczewicy zielonej

    4 garści rukoli

    0,5 filiżanki migdałów

    2 łyżki oliwy

    natka pietruszki

     

    Pieczona marchewka

    1 pęczek młodej marchwi lub 4 małe marchewki

    2 łyżki oliwy

    1 łyżeczka cukru trzcinowego

    sól himalajska drobna

    pieprz czarny grubo mielony

    1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

     

    Sos tahini

    2 łyżki tahiny

    4 łyżki przegotowanej wody

    sok z połówki cytryny

    0,25 łyżeczki soli

    szczypta pieprzu grubo mielonego

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Komosę płuczemy w zimnej wodzie i odcedzamy na gęstym sitku. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy, aż będzie al dente, czyli przez ok. 10 minut. Odcedzamy i odkładamy na bok.

     

    Krok 2

    Przygotowujemy soczewicę — nie wymaga ona namaczania. Zalewamy nasiona zimną wodą w proporcji 1:2, solimy i gotujemy przez ok. 15 minut. Soczewica nie powinna się rozpadać, ale być zwarta. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą, odkładamy na bok. Marchewek nie obieramy, ale szorujemy szczotką do warzyw. W zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Jeśli macie malutkie marchewki, to warto pozostawić je w całości. Na patelnię lub blaszkę wlewamy oliwę i dodajemy przyprawy, mieszamy, aby składniki ładnie się połączyły. Wrzucamy marchewkę i wstrząsamy, aby pokryły się aromatyczną oliwą. Pieczemy w 200 stopniach bez termoobiegu przez ok. 30 minut. W trakcie pieczenia mieszamy od czasu do czasu, aby marchewka równo się przyrumieniła. Glazurowaną marchewką odstawiamy na bok. Migdały prażymy na złoto na suchej patelni, a rukolę myjemy i osuszamy.

     

    Krok 3

    W małej miseczce mieszamy składniki na sos, tak aby dobrze się połączyły. Sos powinien mieć konsystencję lekkiego jogurtu — jeśli jest gęsty, należy dodać wody, a jeśli zbyt rzadki odrobinę tahiny.

     

    Krok 4

    Na głębokim talerzu lub niskiej misce kładziemy rukolę. Układamy równo komosę, a następnie warstwę soczewicy, a następnie pieczoną marchewkę. Całość polewamy tahinowym sosem i posypujemy prażonymi migdałami. Posypujemy posiekaną pietruszką i grubo mielonym pieprzem.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Marchewki można również grillować na patelni.

    Warto eksperymentować z różnymi rodzajami kasz, strączków i orzechów. Ta trójka zapewnia, że mamy świetną bazę do pożywnego, zdrowego posiłku.

     

    P.S. Sałatka smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno!

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu