Słonecznikowe sojowe burgery

Słonecznikowe sojowe burgery

W sam raz na grilla - sojowe burgery z naszego granulatu sojowego! 

  • Wegańskie przepisy

  • Roślinne ABC

  • Zero Waste

  • Na obiad i lunch

  • Czy burgery zawsze muszą być mięsne? Oczywiście, że nie!
    Kotlety wykonane z soi, doprawione odpowiednimi przyprawami mogą smakiem przypominać te klasyczne, a jednocześnie być w 100% wegańskie. Taka opcja sprawdzi się idealnie, kiedy planujemy zorganizować bezmięsnego grilla lub urządzić sobie burgerowy wieczór filmowy.

    Słonecznikowe burgery z krajanki sojowej to wysokobiałkowa wegańska eksplozja smaków. Kotlety wchodzą lekko chrupiące, aromatyczne i no co tu więcej mówić... przepyszne!

    Image_2 Image_1Image_3 Image_4


    Słonecznikowe burgery z granulatu sojowego

    Składniki (na 6 - 7 sztuk)

    Krok 1:

    Granulat sojowy namaczamy przez min. 15 min w bulionie warzywnym. Odsączamy. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie

    Krok 2:

    Pestki słonecznika mielimy. Wszystkie składniki na burgera łączymy ze sobą. Gotową masę umieszczamy w lodówce na 20 min.

    Krok 3:

    Gdy masa wystarczająco odpocznie, dzielimy ją na równej wielkości kotlety. Smażymy je na rozgrzanej patelni na małym ogniu*.

    SMACZNEGO!

    Propozycja podania:

    bułka brioche, sos czosnkowy, sałata, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, cebula czerwona, burger sojowy.

    Wskazówki

    • *Kotlety te zawiera w sobie bardzo dużo cennego biała oraz są w 100% wegańskie.
    • *Jeżeli nie masz granulatu sojowego "a'la wołowina", użyj klasycznego.
    • *Przygotowane burgery świetne nadadzą się do odgrzania na grillu.





    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Martyna z bloga @małakuchnia_

    Komentarze

    Pokaz więcej