Zaloguj się
Nie masz jeszcze konta?
Załóż konto
Warto założyć konto, aby:
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
0,00 zł
Twój koszyk
(0)
Koszyk jest pusty
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
Słonecznikowe sojowe burgery
W sam raz na grilla - sojowe burgery z naszego granulatu sojowego!
Wegańskie przepisy
Roślinne ABC
Zero Waste
Na obiad i lunch
Czy burgery zawsze muszą być mięsne? Oczywiście, że nie!
Kotlety wykonane z soi, doprawione odpowiednimi przyprawami mogą smakiem przypominać te klasyczne, a jednocześnie być w 100% wegańskie. Taka opcja sprawdzi się idealnie, kiedy planujemy zorganizować bezmięsnego grilla lub urządzić sobie burgerowy wieczór filmowy.
Słonecznikowe burgery z krajanki sojowej to wysokobiałkowa wegańska eksplozja smaków. Kotlety wchodzą lekko chrupiące, aromatyczne i no co tu więcej mówić... przepyszne!
Słonecznikowe burgery z granulatu sojowego
Składniki (na 6 - 7 sztuk)
- 100 g granulatu sojowego a'la wołowina*
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wody
Krok 1:
Granulat sojowy namaczamy przez min. 15 min w bulionie warzywnym. Odsączamy. Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie
Krok 2:
Pestki słonecznika mielimy. Wszystkie składniki na burgera łączymy ze sobą. Gotową masę umieszczamy w lodówce na 20 min.
Krok 3:
Gdy masa wystarczająco odpocznie, dzielimy ją na równej wielkości kotlety. Smażymy je na rozgrzanej patelni na małym ogniu*.
SMACZNEGO!
Propozycja podania:
bułka brioche, sos czosnkowy, sałata, pomidor, ogórek kiszony, rzodkiewka, cebula czerwona, burger sojowy.
Wskazówki
- *Kotlety te zawiera w sobie bardzo dużo cennego biała oraz są w 100% wegańskie.
- *Jeżeli nie masz granulatu sojowego "a'la wołowina", użyj klasycznego.
- *Przygotowane burgery świetne nadadzą się do odgrzania na grillu.
Komentarze