Błyskawiczny deser chia z truskawkami i bazylią

Błyskawiczny deser chia z truskawkami i bazylią

Roślinny i bezglutenowy rarytas dla każdego łasucha. Do zrobienia w kilka chwil!

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Gorące dni nie zachęcają do spędzania czasu w kuchni. To chyba ogólnie znany fakt — im robi się cieplej i słoneczniej, tym zmniejsza się zapał do gotowania. Z drugiej strony sezonowe warzywa i owoce motywują, aby wycisnąć z lata jak najwięcej smaku i przyjemności. W tym czasie warto sięgać po ekspresowe przepisy, które nie zatrzymają nas w kuchni na cały dzień, ale będą równie świetnie smakować. Podstawą jest dobór „sprytnych” składników — tych niewymagających nakładu czasu i energii.

     

    Chia jest właśnie jednym z nich — nie wymaga gotowania, więc wystarczy ją wymieszać z wodą lub mlekiem i voila! Mamy podstawę do lekkiego deseru. Co więcej, sprawdza się jako zagęszczacz do ekspresowych dżemów. Dzięki jednemu składnikowi przygotujemy cały deser bez zbędnych minut spędzonych w kuchni. Choć nasiona chia to baza przepisu to truskawki grają pierwsze skrzypce. W połączeniu z bazylią tworzą niebanalny duet! Jeśli poszukujecie szybkiego deseru o letnim charakterze - ten ma szansę podbić Wasze serca.

    Ra9rNY-CRSoBAupZwoobuPmHISLUyKgtLSfw4VyUQDaxnYFzB3iENg59MRtna-1YxZzzfI5xI9vigfxSUmBClP4JWAoJi339j0BIDWgy5-FRav421rhdknDr2Y2DCuueULzhhaqSvxLl9db3Zg 8AS4QXF7Ax7ojm9ybMVyWCR4zOO_HYoOri4DD5EbbS1D4J3AtakmY4RRVaeIWrkI3YCkNP4K8hH8ZYp7HzyFFY-OtVg56yakJgOl1G7569JXCj7U4e2EoDRSnQO5MCk2AzRIs2wV0XNu3MQBug

    JRGgizmC7j55PPVcrLE6xf0_hCFJoqpOBNScIA9NG4ve-tIaaT3F1F5HylYB36P-zH5cyogot8xaJg3_ghsWzLe7M6k98ucMiTp0MTcVew2na_8gDw0lBOlMXxkl1xxyRMcdt-QEplNA-TaSaQ xuGJcJ67d5Rm_6PQr63iw_LtaMFv_T7pDsTA95lOOGwW97LLHOPJEyYzXVEpZ2_wuMzINedWhwK2U43bhlU3cxrYnjLlG3EZr9A4lyTMGpVdeCvhJ7W5pYYDgUbNFlzerNSpE2Caf3RTbsZIIQ

    FG5EISNhJGlbTQX1LKuAc2TyLCy5nsjlIYY_m-5g0mwjrBRiVuUyEaqc5h0crzved5-zj_qDIQcBfsTt3V2tXGZoY__qZVA0kl50ijHSYiNBbxEiXuHHw1RE0ZrqsDNTbMwql2V0CNnuEnVQQw UqBCmYVPnHyWPlsuXKXccqAqNw1HphQhosNX2bWMcLV0UdKdIaK0MSJVMi9-O_7Jn41vZNgNNhlMOSnrEid_0irB32ITivv08bqaJNgeLF0EgG7toJ3q-XdYoLmhXFy61r9LcjNY7UWin0uNAg

     

    Błyskawiczny deser chia z truskawkami i bazylią

     

    SKŁADNIKI 

    4 porcje

     

    Mus z nerkowców i chia

    2 łyżki nasion chia*

    0,5 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc i odcedzonych)

    1 szklanka mleka roślinnego

    2 łyżeczki cukru trzcinowego

    sok i otarta skórka z połowy cytryny

    szczypta soli

    0,5 łyżeczki wanilii

     

    Dżem truskawkowy z chia

    0,5 kg truskawek

    3 łyżki nasion chia*

    2 łyżki cukru trzcinowego

    10 listków bazylii

    *więcej, jesli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję

     

    Do przybrania

    0,5 szklanki orzechów w karmelu

    kilka truskawek

    listki bazylii

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Zaczynamy od przygotowania dżemu — kroimy umyte truskawki w ćwiartki, wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i posiekanymi listkami bazylii. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok. Truskawki nie powinny się rozpaść — zależy nam na dużych kawałkach owoców. Ściągamy rondelek z ognia, wyciągamy listki bazylii, dodajemy nasiona chia. Mieszamy dokładnie, aby nie powstały nam grudki/zlepki z nasion. Odstawiamy dżem do przestudzenia.

     

    Krok 2

    Przygotowujemy mus. Do blendera wrzucamy nasiona chia i cukier. Blendujemy na wysokich obrotach przez ok. 60 sekund. Do naszego cukrowego-chia proszku dodajemy resztę składników tj. nerkowce, mleko, sól, wanilię, sok z cytryny oraz startą skórkę. Blendujemy przez kolejne 60 sekund, aż uzyskamy gładką masę. Powinna mieć średnio-gęstą konsystencję, bo chia szybko sprawi, że masa zgęstnieje. Jeśli zrobi się zbyt gęsta, wystarczy dodać więcej mleka.

     

    Krok 3

    Orzechy w karmelu siekamy drobno. To jest oczywiście wersja ekspres. Jeśli macie więcej czasu, chcielibyście wykorzystać dowolne orzechy ze swojej spiżarni, to można je samodzielnie skarmelizować. Jak to zrobić znajdziecie w przepisie na „Orzechowe brittle”. Ja użyłam orzechy laskowe, które akurat miałam pod ręką, ale nie dodawałam cynamonu.

     

    Krok 4

    Przygotowujemy 4 szklanki lub słoiczki. Na dno każdego układamy 3-4 łyżki truskawkowo-bazyliowego dżemu. Następnie nakładamy kolejną warstwę, czyli nasz mus — ok. 3-4 łyżek. Deser schładzamy przynajmniej przez godzinę.

    Przed podaniem, na wierzchu układamy kawałki truskawek, posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy listkiem bazylii.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Bazylię w dżemie truskawkowym można zastąpić miętą, szałwią, rozmarynem — warto eksperymentować. Świeże zioła sprawiają, że najzwyklejsze danie zamienia się w coś wyjątkowego.

    Jeśli dodacie dwa razy więcej orzechów nerkowca powstanie Wam roślinny serniczek na zimno. W takim przypadku warto zmienić kolejność składników — na dno nakładamy orzechy, następnie masę, a na samą górę dżem i truskawki.

    Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem, aby deser był bardziej "fit".

     

    P.S. Nasiona chia, czyli podstawę tego przepisu, możecie kupić w sklepie Promieni Słońca na wagę, w formacie ZERO WASTE!

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu