Wegański makowiec z bakaliami i lukrem

Wegański makowiec z bakaliami i lukrem

Wilgotne ciasto makowe na kruchym spodzie — na święta i nie tylko.

  • Wegańskie przepisy

  • Świąteczne

  • Ciasta i ciasteczka

  • Nie będę udawać — makowiec pojawia się u nas niezwykle rzadko. Właśnie trochę „od święta”. Pomimo że jest pyszny i znika ze stołu szybciej, niż się pojawia. Winę mogę jednak, choć częściowo zrzucić na brak maszynki do mielenia mięsa (a w tym przypadku maku) i te okropnie perfumowane masy makowe — bleh! Jednak odkąd mak mielony zawitał do sklepów, wymówka straciła na mocy i makowe wypieki powoli wracają do codziennej kuchni.

     

    Sukces domowej masy makowej tkwi w jej wilgoci, a w tym przepisie odpowiada za nią: poprawnie ugotowany mak oraz sok z cytryny i amaretto. Ciasto po ostudzeniu trzyma swoją formę dzięki “wege-jajku” i olejowi kokosowemu. Smak przewodni to migdały, ale z bakaliowym twistem tj. ananasem kandyzowanym. Całość zwieńcza aromatyczny cytrynowy lukier. Wizualnym i smakowym dodatkiem są piękne złote rodzynki Jumbo, które oczywiście można pominąć, jeśli ktoś jest ich antyfanem. Wiem, wiem — jest wiele osób, którym włos jeży się na samą myśl o suszonych winogronach. W naszym domu, na moje szczęście, mamy pełną zgodę w tej dziedzinie. Tak, więc do pieczenia Team Rodzynki! ;)

     

    MAKOWIEC_01S.png MAKOWIEC_03SS.png

    MAKOWIEC_02SS.png MAKOWIEC_04SS.png

    Wegański makowiec z bakaliami i lukrem cytrynowym

     

    SKŁADNIKI:

     

    Masa makowa:

    200 g mielonego maku

    1 szklanka mleka roślinnego

    4 łyżki oleju kokosowego

    4 łyżki cukru trzcinowego

    2 roślinne jajka tj. 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek ciepłej wody

    sok i skórka z 1 cytryny

    0,5 szklanki mąki migdałowej

    1 filiżanka rodzynek (ja używam jasnych dużych rodzynek Golden Jumbo)

    1 filiżanka ananasa w kostce

    1 filiżanka migdałów blanszowanych

    1 filiżanka alkoholu np. likieru amaretto

     

    Kruche ciasto

    200 g białej mąki np. orkiszowej

    50 g mąki ziemniaczanej

    125 g oleju kokosowego lub roślinnego masła

    50 g cukru pudru

    łyżka lodowatej wody

    duża szczypta soli

     

    Lukier

    0,5 szklanki cukru pudru

    2 łyżeczki soku z cytryny

     

    Do ozdoby

    garść rodzynek (ja używam jasnych dużych rodzynek Golden Jumbo)

    garść filiżanka ananasa w kostce

    garść filiżanka posiekanych migdałów blanszowanych lub płatków migdałowych

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Wykładamy spód i boki okrągłej tortownicy papierem do pieczenia — docinamy pasek na jej wysokość. Makowiec na zdjęciach robiony był w formie o średnicy 18 cm.

     

    Krok 2

    Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę orkiszową i ziemniaczaną, cukier oraz sól wkładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy olej kokosowy i zaczynamy ugniatać. Ciasto nie powinno się kleić, lecz mieć konsystencję mokrego piasku. Dodajemy zimną wodę i wyrabiamy jeszcze chwilę — nie za długo ciasto ma trzymać się razem, ale zarazem łatwo kruszyć. Przykrywamy miską i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

     

    Krok 3

    W garnku mieszamy mleko, mak i cukier. Podgrzewamy mieszając, aż płyn odparuje i zostanie nam gęsta, ale luźna masa. Odstawiamy na bok do przestygnięcia. Dodajemy olej, amaretto, wege-jajka, sok i skórkę z cytryny oraz mąkę z nerkowców. Mieszamy dokładnie, a następnie dodajemy bakalie: migdały, ananasa i rodzynki.

     

    Krok 4

    Przygotowujemy foremkę do pieczenia* - metalową lub szklaną foremkę należy wyłożyć papierem do pieczenia (ma wystawać 3-5 cm nad rant ciasta, aby łatwo było je wyciągnąć) i posmarować olejem kokosowym. Jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej smarować. Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy na 0,5 cm plastry, którymi wykładamy formę, pamiętając o rantach wysokich na 4-5 cm. Okruchami uzupełniamy dziury, delikatnie dociskamy do foremki, aby ciasto się zbiło. Można pomóc sobie szklanką i delikatnie wałkować je w formie. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy schłodzone ciasto — można jego wierzch obciążyć suchą fasolą lub kulkami ceramicznymi. Pieczemy 20 minut do lekkiego zrumienienia.

     

    Krok 5

    Na upieczony spód wykładamy masę makową. Wierzch ciasta wygładzamy grzbietem łyżki, a następnie pieczemy przez kolejne 40 minut. Przed dekorowaniem studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy lukier — w filiżance ucieramy cukier z sokiem z cytryny.

     

    Krok 6

    Na brzegu ciasta tworzymy pas z lukru o grubości 2-3 cm. Posypujemy go dodatkami: rodzynkami, ananasem i migdałami. Schładzamy w lodówce przed podaniem.

     

    WSKAZÓWKI

     

    Smak ciasta i dodatki można dowolnie modyfikować np. cytrynę zastąpić pomarańczą, migdały orzechami włoskimi, a ananasa żurawiną.

    Mąkę z nerkowców można zastąpić tańszą mąką nerkowców lub kokosową.

    Jeśli nie macie czasu na przygotowywanie kruchego ciasta, można je zastąpić spodem z ulubionych ciasteczek lub migdałów np. z tego przepisu. Pomijamy wtedy oczywiście podpiekanie spodu!

     

    P.S. Przygotowaną masę makową można wykorzystać w innych przepisach np. w wegańskich cynamonkch. Cynamonowe nadzienie można zastąpić makowym i mamy domowe „makowianki” :)

     

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu