
- Wyprzedaż!
- Obecnie brak na stanie
Roślinny i bezglutenowy rarytas dla każdego łasucha. Do zrobienia w kilka chwil!
Wegańskie przepisy
Na słodko
4 porcje
Mus z nerkowców i chia
2 łyżki nasion chia*
0,5 szklanki nerkowców (namoczonych przez noc i odcedzonych)
1 szklanka mleka roślinnego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
sok i otarta skórka z połowy cytryny
szczypta soli
0,5 łyżeczki wanilii
Dżem truskawkowy z chia
0,5 kg truskawek
3 łyżki nasion chia*
2 łyżki cukru trzcinowego
10 listków bazylii
*więcej, jesli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję
Do przybrania
0,5 szklanki orzechów w karmelu
kilka truskawek
listki bazylii
Krok 1
Zaczynamy od przygotowania dżemu — kroimy umyte truskawki w ćwiartki, wrzucamy do rondelka wraz z cukrem i posiekanymi listkami bazylii. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a truskawki puszczą sok. Truskawki nie powinny się rozpaść — zależy nam na dużych kawałkach owoców. Ściągamy rondelek z ognia, wyciągamy listki bazylii, dodajemy nasiona chia. Mieszamy dokładnie, aby nie powstały nam grudki/zlepki z nasion. Odstawiamy dżem do przestudzenia.
Krok 2
Przygotowujemy mus. Do blendera wrzucamy nasiona chia i cukier. Blendujemy na wysokich obrotach przez ok. 60 sekund. Do naszego cukrowego-chia proszku dodajemy resztę składników tj. nerkowce, mleko, sól, wanilię, sok z cytryny oraz startą skórkę. Blendujemy przez kolejne 60 sekund, aż uzyskamy gładką masę. Powinna mieć średnio-gęstą konsystencję, bo chia szybko sprawi, że masa zgęstnieje. Jeśli zrobi się zbyt gęsta, wystarczy dodać więcej mleka.
Krok 3
Orzechy w karmelu siekamy drobno. To jest oczywiście wersja ekspres. Jeśli macie więcej czasu, chcielibyście wykorzystać dowolne orzechy ze swojej spiżarni, to można je samodzielnie skarmelizować. Jak to zrobić znajdziecie w przepisie na „Orzechowe brittle”. Ja użyłam orzechy laskowe, które akurat miałam pod ręką, ale nie dodawałam cynamonu.
Krok 4
Przygotowujemy 4 szklanki lub słoiczki. Na dno każdego układamy 3-4 łyżki truskawkowo-bazyliowego dżemu. Następnie nakładamy kolejną warstwę, czyli nasz mus — ok. 3-4 łyżek. Deser schładzamy przynajmniej przez godzinę.
Przed podaniem, na wierzchu układamy kawałki truskawek, posypujemy posiekanymi orzechami i dekorujemy listkiem bazylii.
Bazylię w dżemie truskawkowym można zastąpić miętą, szałwią, rozmarynem — warto eksperymentować. Świeże zioła sprawiają, że najzwyklejsze danie zamienia się w coś wyjątkowego.
Jeśli dodacie dwa razy więcej orzechów nerkowca powstanie Wam roślinny serniczek na zimno. W takim przypadku warto zmienić kolejność składników — na dno nakładamy orzechy, następnie masę, a na samą górę dżem i truskawki.
Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrolem, aby deser był bardziej "fit".
P.S. Nasiona chia, czyli podstawę tego przepisu, możecie kupić w sklepie Promieni Słońca na wagę, w formacie ZERO WASTE!
Komentarze