
- Wyprzedaż!
Co wyjątkowego kryją w sobie malutkie nasionka chia? Sprawdzamy!
Roślinne ABC
Nasiona chia to nasiona rośliny pochodzącej z Ameryki, Chia (Salvia Hispanica). Korzyści i właściwości chia znane są od setek lat – jest też przez niektórych nazywana żywnością funkcjonalną. Nasiona tej rośliny są bardzo bogate w składniki odżywcze o istotnym znaczeniu dla organizmu i zdrowia, zawierają źródło węglowodanów, witamin, minerałów, błonnika, a nawet białka o wysokiej wartości biologicznej. Żywność funkcjonalna to żywność, która oferuje korzyści wykraczające poza ich wartość odżywczą, taki jak np.: obniżenie poziomu cholesterolu lub poprawa perystaltyki jelit. Nasiona chia są używane właśnie jako dodatek funkcjonalny — składnik niektórych dań, dodawany do mniej odżywczych produktów, takich jak ciasta i przekąski, aby zwiększyć ich atrakcyjność dla konsumentów dbających o zdrowie.
Wśród powszechnie znanych – ale niekoniecznie udowodnionych naukowo – korzyści zdrowotnych nasion chia to: zmniejszony apetyt, a co za tym idzie możliwość zdrowej utraty wagi, obniżony poziom trójglicerydów i poprawny poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2. W naszym sklepie znajdziesz:
Istnieją czarne i białe nasiona chia, ale nie ma różnicy w ich wartości odżywczej.
Dwie łyżki nasion chia to około 28 gramów. Zawierają około:
Są najbogatszym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3.
Nasiona chia to kompletne źródło białka, zawierające wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm nie może wytworzyć, a które przyjmuje wraz z pożywieniem.
W przeciwieństwie do siemienia lnianego, które należy zmielić przed spożyciem, nasiona chia mają delikatną powierzchnię, która łatwo pęka w kontakcie z płynami — dzięki czemu są łatwo przyswajalne i trawione oraz nie wymagają mielenia.
Mają niewielki lub żaden charakterystyczny smak — są bardzo delikatne — więc nie konkurują z innymi smakami w potrawie.
Unikaj jedzenia ich na sucho, zwłaszcza w dużych ilościach. Istnieją przypadki osób, które jadły suche nasiona, a następnie popijały wodę i nabawiły się niedrożności przełyku. Ponieważ nasiona szybko pęcznieją po wchłonięciu płynu, zaleca się spożywanie nasion chia, które zostały już namoczone w płynie lub podawane z wilgotnym pokarmem, takim jak płatki owsiane lub jogurt.
Sprawdź przepisy z naszego bloga, w których możesz wykorzystać nasiona chia:
Możesz dodawać nasiona chia do owoców, płatków śniadaniowych, sałatek, zup lub jeść je z jogurtem. Ciekawym pomysłem jest dodanie nasion chia do koktajlu — w ten sposób powstanie przepyszny deser.
Koktajle to jedna z najlepszych opcji, które możesz spożywać, jeśli chodzi o jedzenie, które same w sobie nie są zbyt apetyczne — jak to może mieć miejsce w przypadku nasion chia.
Pomysł jest taki, aby dodać je do ulubionych koktajli, wykonanych z truskawek lub bananów, lub innych z jagodami czy cytrusami. Nie ma znaczenia, jaki to smak, liczy się to, ile nasion chia użyjesz.
Jedzenie chia, oprócz tego, że jest dobre dla zdrowia i pomaga utrzymać zbilansowaną dietę, może mieć pewne skutki uboczne. Przeciwwskazań do chia jest niewiele. Prawie każdy może je spożywać, a w razie wątpliwości lepiej skonsultować się z lekarzem (np. diabetycy lub osoby przyjmujące leki). Ponadto nie zaleca się spożywania dziennie więcej niż 25 gramów nasion chia ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Komentarze