Jakie są rodzaje ryżu i do czego ich używać?

Jakie są rodzaje ryżu i do czego ich używać?

Basmati, jaśminowy, parabolied, brązowy czy czarny? Bierzemy wszystkie pod lupę!

  • Roślinne ABC

  • Ryż jest podstawą posiłków prawie połowy ludności świata. Każdy zna dania takie jak: ryż z warzywami, z kurczakiem smażonym, czy wersje deserowe, jak ryż z mlekiem lub jabłkami. Obecny w tak wielu kulturach stał się bohaterem wielu potraw. Istnieje wiele odmian ryżu, ale czy każdy ryż jest taki sam?

    Po tym, jak już zaczerpniesz trochę wiedzy na temat ryżu, zapraszamy do sprawdzenia, naszej kategorii — Ryże — gdzie możesz kupić jego różne odmiany.

     

    H0f3uGaFqNwZpOO2JOlPzsDmSKJEZjSbbYYquoTLGWLfXoICtNBrmutBMzYwWEIANGr7EdpOykHGOZoL5b3eG3YvHajWmVvQI2i7tELQ9BAdLA786-_P-Azf4FmjeVE18TvA335YWZo8m3_Cmg h8Z2dhKEj_ic5SqIwEzvCW9uEfHXoGljvGpddE60e8Wxh5EqxBRUHceNpbo8ieB-voFbdyzz-emmfOi1Z0WtbinnZBcoLnJ6ojX2pxA1bep4TXi2JC_ULGRsMhC-GnJ9yZCH0Z5AbhMUMUB4QA

    Jakie są rodzaje ryżu i jakie jest ich zastosowanie? Rodzaje ryżu porównanie

    Istnieje bardzo wile odmian ryżu — różne rodzaje ryżu białego, czerwonego, czarnego. Żeby o nich wszystkich napisać, musielibyśmy stworzyć grubą książkę. Dla Was zebraliśmy tutaj kompendium wiedzy na temat ryżu — wszystkie najistotniejsze informacje! Jeśli o czymś zapomnieliśmy, daj nam znać w komentarzu lub napisz do nas!

    Ryż basmati i jego zastosowanie

    Aromatyczny ryż długoziarnisty powszechnie stosowany w potrawach indyjskich. Uważa się, że jest to ziarno najwyższej jakości. Uważany za lekki, pasuje do potraw z dodatkami, takimi jak curry lub pilaw.

    Ryż jaśminowy

    Bardzo podobny do basmati, ale po ugotowaniu jest bardziej jędrny. Ryż jaśminowy jest również nazywany „tajskim”. Pochodzi z Tajlandii i jest znany jako jeden z najprzyjemniejszych i najbardziej aromatycznych ryżów na świecie.

    Ryż carnaroli — idealny do ryżu na mleku, z jabłkami lub risotto

    Ten gatunek, bogaty w skrobię, podczas gotowania uwalnia substancję, która nadaje potrawom bardzo kremową konsystencję. Ryż ten jest wskazany głównie do komponowania risotto. Właściwości ziarna pozwalają mu wchłonąć smak różnych przypraw dodanych do dania.

    Ryż arborio z dużą ilością skrobi, również dobry do risotto i kuchni włoskiej

    Podobnie jak Carnaroli, ryż Arborio ma dużą ilość skrobi i sprawia, że potrawy są bardziej kremowe, jest szeroko stosowany w risotto, zwłaszcza w kuchni włoskiej.

    Czarny ryż

    Wiele osób jedzących biały ryż, wciąż nie jest w stanie wyobrazić sobie ryżu w innych kolorach, a co dopiero go jeść. Jednak my radzimy przekonać się do tej odmiany! Czarny ryż ma ciemne, krótkie i zaokrąglone ziarno, jędrną konsystencję, egzotyczny smak i charakterystyczny aromat. Zwykle występuje w wyszukanych przepisach, takich jak risotto, potrawy rybne o ostrym smaku, jako dodatek do owoców morza i dziczyzny. Czarny ryż zawiera białko i błonnik. Jest bogaty w związki antyoksydacyjne i witaminy z grupy B.

    Dziki ryż

    Pomimo swojej nazwy, nie jest to w zupełności ryż, co trawa wodna typowa dla Stanów Zjednoczonych i Kanady. Ziarna są ciemne i wyróżniają się długością. Stosowany w wyrafinowanych potrawach przyciąga swoim wyglądem, smakiem i uderzającym aromatem, przypominającym zioła.

    Czerwony ryż

    Był początkowo uprawiany w Chinach. Ponieważ jest tylko częściowo poddany obróbce, zachowuje większą ilość składników odżywczych. Jego skład wyróżnia się wysoką zawartością żelaza i cynku. Ma lekko wędzony smak i nadaje się do robienia ciasteczek, sałatek oraz jako dodatek do białych mięs, takich jak ryby i kurczaki.

    Ryż parboiled

    Ten rodzaj ryżu ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ jest poddawany procesowi gotowania w łusce, zachowując składniki odżywcze i błonnik.

    Ryż pełnoziarnisty

    W ryżu pełnoziarnistym skoncentrowany jest błonnik, witaminy i minerały. Błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit oraz w kontroli poziomu cholesterolu, a także zwiększa uczucie sytości.

    1uZlW9D7BHjE4VJVCWOXBWdT3njGOZSYftCLpPh73yhbEI8URdag9irWNuwDZfWyM2nIyrMg8dXu2U8WzjUobQGXuD9AyjwNDBGLdiioYD1wLimmtl45yr5vY1B7i2zV4iusJERiEelRDWJlLQ nawCDbAM8LfZXaoTOI3HM8GxXK6KFR6olYBMd_q1FjjPH8e8CsqlTT6GTsWla7F8agU3aeLE7WaQOOodMeYYmFyNi2btVud6dQR6tldpHa4_mt9iGA-QulXoiogfy9J2R0CLzAQ-Wm8lAXxN_A

     

    Rodzaje ryżu a kalorie — ile kalorii mają różne rodzaje ryżu?

    Poniżej przedstawiamy, ile kalorii ma dany rodzaj ryżu na 100 g:

    • Biały ryż parboiled ugotowany - 123 kcal.
    • Ryż basmati ugotowany - 115 kcal.
    • Ryż jaśminowy ugotowany - 116 kcal.
    • Ryż arborio ugotowany - 130 kcal.
    • Czarny ryż ugotowany - 174 kcal.
    • Dziki ryż ugotowany - 101 kcal.
    • Czerwony ryż ugotowany - 107 kcal.
    • Ryż pełnoziarnisty ugotowany - 156 kcal.

    Jakie są rodzaje ryżu ze względu na indeks glikemiczny?

    Chociaż zawiera tylko 0,1 grama cukru na porcję, biały ryż jest pokarmem, o którym wiadomo, że wpływa na wzrost poziomu glukozy. Wiele osób ma wątpliwości, w jaki sposób ryż zamienia się w cukier we krwi i czy może być spożywany przez osoby, zmagające się z cukrzycą.

    Ryż pełnoziarnisty dla cukrzyków — czy osoby chore na cukrzyce mogą jeść ryż?

    Cukrzycy nie powinni jeść białego ryżu. W przeciwieństwie do białego, kolorowe rodzaje ryżu i dziki ryż są bogate w błonnik i złożone węglowodany. Oznacza to, że trawienie trwa dłużej, zwiększając uczucie sytości i wymagając od organizmu więcej energii do przeprowadzenia całego procesu. Cukrzyku — jeśli chcesz zjeść danie z ryżem, wybierz ten czarny lub dziki!

    Czarny ryż — indeks glikemiczny 42,3 IG

    Jest to uważany za najbardziej odżywczy ryż na naszej liście, a w dużej mierze ze względu na obecność związków fenolowych, silnych przeciwutleniaczy, które mogą opóźniać przedwczesne starzenie się i zapobiegać niektórym chorobom, takim jak nowotwory.

    Ten rodzaj ryżu zawiera o 30% więcej błonnika i do 20% więcej białka niż ryż brązowy, a także więcej żelaza i mniej tłuszczu.

    Czerwony ryż — indeks glikemiczny 55 IG

    Jest bogaty w monocholinę, substancję, która może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) w krążeniu, pomagając w ten sposób zapobiegać chorobom układu krążenia.

    Jest źródłem błonnika, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Ponadto ten rodzaj ryżu ma również dwa razy więcej cynku i trzy razy więcej żelaza niż biały ryż.

    Jaki indeks glikemiczny mają różne rodzaje ryżu?

    • Dziki ryż - 35 IG
    • Czarny ryż - 42,3 IG
    • Ryż brązowy - 50 IG
    • Czerwony ryż - 55 IG
    • Ryż biały - 73 IG
    • Ryż parboiled - 85 IG

    Jakiego ryżu użyć do risotto? Rodzaje ryżu do risotto

    Do przygotowania risotto i słodkiego ryżu, użyj odmiany arborio. Ryż arborio możesz kupić u nas. Ma bardziej zaokrąglone ziarno i dużą ilość skrobi. Dzięki temu możesz uzyskać kremową konsystencję, i łatwo wchłania smak przypraw.

    Ponieważ nie ma łuski, ryż arborio ma również niewiele składników odżywczych, a zatem jego wartość odżywcza jest zbliżona do białego ryżu.

     

    Jaki jest odpowiedni ryż do sushi? Rodzaje ryżu do sushi — catheto lub ryż japoński!

    Szeroko stosowany w kuchni japońskiej ryż do sushi ma krótkie, zakrzywione ziarna i jest bogaty w skrobię. Jest bardzo podobny do ryżu arborio, ponieważ po przygotowaniu staje się również kremowy i miękki. U nas znajdziesz również ryż do sushi — zero waste — pakowany w torebki wykonane z makulatury tj. materiału ekologicznego i w 100% kompostowalnego.

     

    Z0zDSl916cyikvPxOrXeCuvA2v-oY8ZbyRodl6YoYzTXxNCsbxu2bKSFk6YtxovuqQ6XEU1xsteoNKspQ-xsLbMqcqE478LNzxLd-OHFuM7Novhw5i5jibGadLjGsTn6yh7UtU1a8MHpaWVwIg yPupcnUACxsfmlyr1sWSbOJI_5xkuj2Ybl2OpL86yOrldpuXW1bt5DqEHiJhvVK1he16lywLV4EDroKO0iDOLRydFPeIu0m7fIvkYA55ZcALCVJHhmRTE5kPoqgmxEAua_xJZNEqcekdBqZhvg

    Co to jest ryżowar?

    Jeśli przestrzegasz ścisłej diety i spożywasz tylko zdrową żywność, możesz również przygotować ryż w ryżowarze. Dużą zaletą jest możliwość dodania kilku przypraw i bardzo szybkie przygotowanie potrawy. Jeśli więc wrócisz do domu i nie masz ugotowanego ryżu, skorzystaj z tej wygody.

    Urządzenie do gotowania ryżu jest również bardzo uniwersalne

    Myli się ten, kto myśli, że może w nim przygotować tylko ryż i inne podobne przepisy. Urządzenie do gotowania ryżu może służyć do przygotowywania zup, mięs, a nawet deserów! Jakie są jego zalety? Oszczędza gaz i czas w kuchni. Jeśli jesz dużo ryżu, takie urządzenie z pewnością Ci się przyda!

     

    eyIPxc-RxiIPaMMnt1NXNSRz9-teo5Y7xLzA3p4yodUzJWJhpbdcEYf5BsbDomEbywedOp8ln5WLc39Bt_yxEbxzV7RWaUiZ_ziLzToTh241VtQlRrzyZIBxx_X3TX6KBs2nN3SfIggSymF2ug rXFz-NaqFOWmzxOb8xymayuSGdW8JtlvMY4zDHSTzvvWzYlA7tg6f9uDBbzLuG1kZdhbNA1HIaJM73rcXXRYuz78W-pijOo_kLqvypFnGYhyg7oZrP8yqQUdILMMW3v42k-5ALRVtb6JERl1YA

     

    Co to ryż preparowany?

    Aby zrobić ryż dmuchany (preparowany), potrzebujemy tylko ryżu, ciepła, oleju i cierpliwości. Jako alternatywa dla gotowanego lub duszonego ryżu, ryż dmuchany — inaczej preparowany jest pożywnym, niedrogim i przyjemnym sposobem jedzenia ryżu.

    Do czego można dodać ryż preparowany?

    Po ugotowaniu, wysuszeniu i usmażeniu ryż jest duszony, a po ostygnięciu można go spożywać o każdej porze dnia, do różnych dań. Może być spożywany samodzielnie jako aperitif lub doprawiony cukrem, solą lub innymi przyprawami. Podawany w makaronie lub jako dodatek do deserów, mięs i ryb jest pyszny. Dodaj taki ryż do dań z naszych przepisów, takich jak:

    Jak przygotować ryż preparowany?

    Przygotowanie ryżu dmuchanego jest proste. Ryż gotujemy około 20 minut, aż będzie miękki. Następnie odcedzamy wodę i kładziemy ryż na nieprzywierającej powierzchni. Ryż wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na trzy godziny. Od czasu do czasu zamieszaj ryż, aby nie przywierał podczas wysychania. Ziarna muszą być bardzo suche, bez jakiejkolwiek wilgoci. Teraz po prostu usmaż go w dużej ilości oleju, aż ziarno szybko spuchnie.

    ...i to już koniec.

    P.S. Mamy nadzieję, że zaspokoiliśmy głodnych wiedzy na temat ryżu chociaż częściowo! Życzymy udanych zakupów w naszym sklepie i smacznych dań z ryżem. 

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu