Czy wiesz, co w roślinnej spiżarni piszczy?

Czy wiesz, co w roślinnej spiżarni piszczy?

Przegląd wegańskich produktów, które zawsze warto mieć pod ręką.

  • Roślinne ABC

  • Jeśli w 2021 roku, ktoś jeszcze myśli, że dieta roślinna to tylko „sałata” to zdecydowanie przegapił „kilka” wegańskich nowinek. Jeszcze nigdy, jedzenie bezmięsnie i bezmlecznie nie było tak proste, a zarazem różnorodne i pyszne! Rynek produktów roślinnych rośnie dynamicznie, a w sklepach pojawia się coraz więcej wegańskich alternatyw. Smakują coraz lepiej i coraz bardziej przypominają swoich nieroślinnych protoplastów. Według raportu Venture Inc. w zamiennikach mięsa to właśnie podobny lub lepszy smak i benefity zdrowotne są główną motywacją do zakupu roślinnych alternatyw. Więcej na ten temat możecie przeczytać tutaj.

    Nie trzeba natomiast sięgać po gotowe produkty, aby jeść pysznie, roślinnie i bez wyrzeczeń dla kubków smakowych. Wystarczy uzupełnić domową spiżarnię w kilka produktów, które pozwolą na wyczarowanie kulinarnych cudów. W poniższym, subiektywnym zestawieniu przedstawiamy nasze ulubione produkty i dodatki, które warto mieć w kuchennych szafkach. Znajdziecie w nim zarówno przyprawy, jak i produkty które są świetnymi zamiennikami w wegańskich daniach. To oczywiście czubek góry lodowej, bo niezwykłych składników w kuchni roślinnej jest mnóstwo. Dzięki nim można bawić się smakiem, teksturą i odkrywać potrawy, o których weganom, wegetarianom, fleksitarianom oraz wszystkożercom nawet się nie śniło :)

     

     PŁATKI DROŻDŻOWE NIEAKTYWNE

     1ojWCtimwGCPDywLf5EA-R773fkJdqCOQLUyCCn7AiRWHviDZ7VvzAaITYbGzwErsqYQRHXaluKP53V4jcD-O4vZAxhofiKmG6tRm8dGIDf4bKhft901o9ZxX-HbtewO0Ju1Rvuf5BnZSaNHmw

    To zupełnie coś innego niż drożdże znane z domowych wypieków. Drożdże nieaktywne nie sprawią, że urośnie nam ciasto, natomiast dodadzą mnóstwo smaku do różnorodnych potraw. Mają wyjątkowy orzechowo-serowy aromat, który trudno odnaleźć w innych przyprawach. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania roślinnych substytutów sera np. wegańskiej fety z tofu, słonecznikowego twarożku i oczywiście roślinnego parmezanu! Są doskonałym dodatkiem do bez nabiałowych wersji risotto, sosu Alfredo, beszamelu. Znaleźć je można również w roślinnym majonezie, kiełbaskach, pasztetach… wymieniać można bez końca, bo uszlachetniają prawie każde wegańskie danie.

    P.S. Nazywane są też drożdżami odżywczymi — być może dlatego, że źródłem witamin z grupy B (często wzbogacane są również witamina B12, którą warto suplementować przy diecie wegańskiej).

    Do czego: alternatywa serów (np. parmezan), wegański majonez, risotto

    Na blogu w: Fasolowy dip z koperkiem, czosnkiem i cytryną

     

    ORZECHY NERKOWCA 

     iXsl8jkjcvmDCryw7C81a4gjswYFS-Z0suCs9_S1B_GFw737BiyitPCcecaEM6CCs83QgVFdzsiOJJzQzG3WUdgLgDu21U_50-ln1yZCXDD_GHdtMobvo1ER-_qxWURcHE2pq5o0flwFpeyabw

    Ulubiony i bezkonkurencyjny orzech! Jest neutralny w smaku i po odpowiednim przygotowaniu ma niezwykle kremową konsystencję. To dlatego jest bazą roślinnych kremów, twarożków i wszelkich wariacji na temat sera. Nerkowce wystarczy namoczyć przez noc w zimnej wodzie, odcedzić, zmiksować z odrobiną wody i doprawić do smaku. W wersji z cytryną, drożdżami nieaktywnymi i solą są podstawą śniadaniowych smarowideł, a z dodatkiem cukru oraz oleju kokosowego podstawą roślinnych serników. Z nerkowców śmiało można przygotować wszystkie wegańskie odpowiedniki nabiału, a w kryzysowych momentach jest podstawą ekspresowych, śniadaniowych past i dipów.

    Do czego: roślinne serniki, dipy, pasty i wegańskie sery

    Na blogu w: Pomarańczowy nerkownik bez pieczenia

     

    PAPRYKA WĘDZONA

     Vjp09r6Oy6pq8ShlwjGrruLH8Y2m2vVW6lJjiSsM6lpGs7AO8cUVPopqdXbE4XvrDAzCwLNhV4-kf33bRiYGHwUCv26bn-n0LTtySOV1fX5_cpxBUYWhTrdyAIwxQu7u3lotvyjbEE1Tji6uLA

    Kolejny „must have” w roślinnej kuchni! Wyjątkowa przyprawa o głębokim, dymnym aromacie, dzięki której dania uzyskują specyficzny wędzony smak. Doskonale pasuje do pomidorów, fasoli, bakłażanów i ziemniaków, ale nie tylko. Jest niezastąpionym dodatkiem do bezmięsnych wariacji na temat mięsnych dań np. bekonu, pasztetów, kotletów, gulaszów. To również idealna przyprawa do warzyw z grilla, roślinnego bolońskiego sosu, smalczyku z fasoli. Wędzony aromat papryki staje się jeszcze bardziej intensywny po podgrzaniu np. na oliwie. Jeśli szykujecie zupę lub sos, warto paprykę dodać na etapie smażenia warzyw (będzie bardziej wyczuwalny).

    Do czego: wegańskie wędliny i alternatywy mięsa, sosy pomidorowe, gulasze

    Na blogu w: Sałatka z soczewicą, komosą i marchewką

     

    SYROP Z AGAWY

    h3ywvaF0vB-Lz9kz728F6TTeU_b-P7OrLrBJO0FHp5XP5RCsCIuoXE5SWHdrEzIiuI6wiWf0_skUJqD0oMdF7pnGcDny8DDI2OpI_if0iOw9cHDTGfmg3IYqVriGSuolkus5DYSPd2iWsSBmeg

    Niezastąpiony zamiennik miodu — słodki, delikatnie karmelowy, o pięknym ciemno-bursztynowym kolorze. Powstaje z filtrowanego i zredukowanego soku z agawy, a produkowany jest najczęściej w Meksyku. To ekspresowa polewa do naleśników, owsianek, musli. To także wygodny zamiennik cukru w mrożonej herbacie — zdecydowanie szybciej się rozpuszcza. Jest zdecydowanie tańszą alternatywą syropu klonowego, który w naszej spiżarni jest raczej rarytasem niż stałym bywalcem. Dzięki dodaniu odrobiny cynamonu lub/i wanilii do syropu z agawy otrzymamy pyszne słodziwo do kawy, ciast, deserów.

    Do czego: owsianki, naleśniki, ciasta i desery

    Na blogu w: Złota owsianka z kurkumą i kandyzowanymi owocami

     

    SÓL KALA NAMAK

    nChLQOWo5dz4_89J6Hve909bBhJa6hQC87JQ-MsTF-HDXYA5JymRnrOwuLVZQVdqG31q6L42VLf_kuLura1t0qckdBZDL5XUS7tt-TUJnssVVTi82L3K6MQIWydKMGEoEgu9Xx94n88zOeJF1A

    Bez tego składnika nie ma mowy o wegańskiej kuchni! Sól Kala Namak ma specyficzny smak i aromat, przypominający jajko, a zawdzięcza go związkom siarki. To ten składnik odpowiada za zapach zgniłych jaj lub zepsutego mleka — brzmi to mało apetycznie, ale w soli występuje w zdecydowanie mniejszych ilościach, dzięki czemu otrzymujemy zapach/smak jajka. Nie obejdzie się bez niej roślinny majonez z aquafabą ani klasyczna tofucznica. Szczypta czarnej soli podkreśli też smak wegańskich biszkoptów, sałatki jarzynowej oraz ziemniaczanej, pasty bezjajecznej, sosu holenderskiego i wielu innych dań, w których oryginale występuje jajko.

    Do czego: alternatywa jajek i majonezu, tofucznica, wegański biszkopt

    Na blogu w: Przełomowa pasta bezjajeczna z czarnuszką

     

    OLEJ KOKOSOWY

    NzqPqdkYp_P9pDBy35hcKdAsaeeZ1mTgEWMCoUSOYRDYzcgJ2ZF2cd1kAn7GjYE8VxQHpx-YOOB6DnsUypWxXUfK2G54kfvL_WX8_cn6pL4xFi94OWgL3Lby_WIDpEd8etq3LfGcfeeVB4mBFg

    To jeden z niewielu roślinnych tłuszczy, który przyjmuje stałą formę w temperaturze pokojowej (dokładnie poniżej 25 stopni Celsjusza). Dzięki tej właściwości świetnie zastępuje masło w roślinnych przepisach. Olej kokosowy sprawi, że wegański sernik będzie miał kremową konsystencję, a także uda się łatwo zagnieść kruche ciasto bez użycia zwierzęcego tłuszczu. Można dodawać go do past i kremów, które podajemy na zimno: nie będą się rozpływać. Co ważne: kokosowy olej rafinowany będzie bezwonny i neutralny, a nierafinowany będzie miał zdecydowany zapach kokosa, przez co jest mniej uniwersalny w zastosowaniu (ale mniej zdrowy!). Olej kokosowy charakteryzuje się dużą zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością w codziennej diecie.

    Do czego: roślinne kruche ciasto, kremy, pasty, wegańskie serniki

    Na blogu w: Najlepsze wegańskie „Chocolate Chip Cookies"

     

    GRANULAT SOJOWY

    ckWnl-MGH6Vr05riuwJZXP3VIW__z584LJFhhTFrs8GO4fZ1lTNvGCCTmCqm2hVC2HZWTmaWs1jkOAYJM8B7UTgjXKqVv2-DkxH_kxlSlT94hSADnVmqDMDu4Qb7Vdy5As4YAypAKhlc0ZN-Qw

    Od kilku lat stała pozycja w domowej spiżarni. Podbił nasze serca (i brzuchy) dzięki temu, że w kilka minut można z niego przygotować pożywny, wysokobiałkowy posiłek. Wystarczy zalać go odrobiną gorącego bulionu i mamy już bazę lub dodatek do naszych ulubionych roślinnych dań. Granulat sojowy doskonale oddaje teksturę mielonego mięsa. Jest jego roślinną alternatywą w aromatycznym sosie bolońskim, greckiej zapiekance z bakłażanem musace czy polskich gołąbkach z ryżem lub kaszą. Po dodaniu siemienia lnianego lub jajka można z niego formować bezmięsne klopsy oraz sznycle. Podsmażony i odpowiednio doprawiony granulat świetnie zastępuje skwarki w daniach wegańskich/wegetariańskich np. w „smalcu” z fasoli lub pierogach ruskich. Koniecznie spróbujcie wprowadzić go do swojego jadłospisu — urozmaici niejedno danie!

    P.S. Granulat ma bardzo prosty skład: to odtłuszczona mąka sojowa. Występuje też w formie kostki lub kotletów.

    Do czego: makarony, zapiekanki, gołąbki, roślinne sznycle, wegański smalec

    Na blogu w: Najlepsze bezmięsne bolońskie — już niedługo na blogu!

     

    P.S. Dajcie znać na naszym Instagramie, jakie „magiczne” składniki znajdują się w waszych spiżarniach.

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu