OwYess - śniadanie, które wspiera Twoje jelita!

OwYess - śniadanie, które wspiera Twoje jelita!

Syci i dba o wewnętrzny ekosystem

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Roślinne ABC

  • Poradnik

  • Czy można zacząć dzień od czegoś, co nie tylko syci, ale także wspiera Twój wewnętrzny ekosystem? Tak! Z pomocą przychodzi owsianka OwYess - to więcej niż śniadanie, to mały rytuał codziennego dbania o siebie. Z prostym, czytelnym składem i obecnością żywych kultur bakterii. Takie śniadanie może stanowić wartościowy element Twojej diety wspierając dobrostan jelit.

       

    Skład, który przemawia do brzucha

    Owsianka OwYess to:

    - pełnoziarniste płatki owsiane - naturalne źródło błonnika, w tym beta-glukanu;

    - syrop z agawy - delikatna roślinna słodycz, prebiotyk, źródło fruktooligosacharydów

    - żywe kultury bakterii Bacillus coagulans - bakterie, które przechodzą przez układ pokarmowy w formie przetrwalnikowej

    Tyle i AŻ tyle! Czysty, prosty skład, bez konserwantów i bez sztucznych dodatków.

    Płatki owsiane to naturalne źródło błonnika, w tym rozpuszczalnego beta-glukanu, który:

    - wspiera prawidłową pracę jelit,

    - może przyczyniać się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych,

    - przy odpowiedniej ilości (≥3 g dziennie) pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi

    - wspiera uczucie sytości, pomaga ustabilizować energię i… może mieć wpływ na to, że nie myślisz o jedzeniu przez kolejne kilka godzin!

    Dzięki wysokiej zawartości błonnika taka owsianka daje długotrwałe uczucie sytości i nie powoduje gwałtownych skoków cukru. To śniadanie, które naprawdę ROBI ROBOTĘ!

    Bacillus coagulans - niewielki sprzymierzeniec w dużej sprawie

    Bakterie Bacillus coagulans, obecne w owsiance OwYess, to żywe mikroorganizmy, które w formie przetrwalnikowej wykazują wyjątkową odporność na warunki panujące w żołądku, dzięki czemu mogą dotrzeć do jelit w aktywnej formie.

    Badania pokazują, że szczepy tego typu mogą mieć korzystny wpływ na skład mikrobioty jelitowej, wspierać wytwarzanie krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) i uczestniczyć w zachowaniu równowagi mikrobiologicznej jelit.

    Syrop z agawy - nie tylko słodycz

    Syrop z agawy, oprócz tego że nadaje delikatną słodycz, jest także źródłem fruktooligosacharydów (FOS) -  naturalnych związków o działaniu prebiotycznym. FOS mogą wspierać wzrost korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Bifidobacterium czy Lactobacillus, poprzez dostarczanie im pożywki do wzrostu.

    To właśnie te składniki - błonnik z płatków owsianych, żywe kultury bakterii oraz naturalne prebiotyki mogą razem tworzyć sprzyjające środowisko dla Twojej mikrobioty.

       

    Lajtowa dwójeczka, czyli... Twój codzienny komfort!

    Regularne spożywanie błonnika pokarmowego wspiera rytm wypróżnień i pomaga utrzymać prawidłową perystaltykę jelit. Owsianka OwYess dzięki wysokiej zawartości błonnika (aż 11 g na 100 g) może być Twoim codziennym sprzymierzeńcem w regularnym wypróźnianiu!

    Chillout jelit - serio!

    Dieta bogata w błonnik, z dodatkiem żywych kultur bakterii i naturalnych prebiotyków to coś, co Twój układ pokarmowy kocha najbardziej! Dla wielu osób regularne sięganie po OwYess to początek zmian: więcej regularności, mniej dyskomfortu i więcej… luzu.

    Chodzi o nawyk, który może wpływać na komfort trawienny, lekkość po posiłku i ogólny „chillout jelit”, czyli dokładnie to, czego szukasz rano!

    Proste, smaczne i gotowe w 2 minuty - czego chcieć więcej?

    OwYess to idealna opcja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ale mają ograniczoną ilość czasu. Owsiankę wystarczy zalać wodą (nie wrzątkiem!), odstawićna chwilę (albo całą noc), dorzucić owoce i orzechy i gotowe! Można zabrać do pracy albo zjeść leniwie w domu!

       

    Krótkie podsumowanie:

    - pachnące poranki - dzięki owsiance, która naprawdę syci i wspiera rytm dnia,

    - MEGAmocny mikrobiom - bo zawiera Bacillus coagulans i prebiotyki z agawy,

    - chillout jelit - dzięki błonnikowi, który wspiera komfort trawienny,

    - gotowa w 2 minuty, bez zbędnych dodatków i bez kombinowania!

       

    Źródła:

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30694101/

    https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9430726/

    https://www.researchgate.net/publication/258997344_Impact_of_GanedenBC30_Bacillus_coagulans_GBI-30_6086_on_population_dynamics_of_the_human_gut_microbiota_in_a_continuous_culture_fermentation_system

    https://academic.oup.com/jambio/article-abstract/108/6/2114/6720183?redirectedFrom=fulltext

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu