Pieczona owsianka z bananami i orzechami

Pieczona owsianka z bananami i orzechami

Pyszne i pożywne śniadanie z piekarnika gotowe w kilka minut bez bałaganu!

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Na śniadanie

  • Pieczona owsianka to danie doskonałe: jest pyszna i sycąca, robi się bardzo szybko, do przygotowania wystarczy jedno naczynie i do tego jest fit (choć nie musi, ale o tym później w naszym P.S.)! To idealne danie dla tych, którzy nie są rannymi ptaszkami i wolą przygotować sobie śniadanie dzień wcześniej. Nie wymaga wielu składników i do tego można ją dowolnie modyfikować i urozmaicać. Zalet pieczonej owsianki jest mnóstwo i można się rozwodzić nad nimi godzinami, ale skupmy się na smaku!

     

    Kremowa, bananowa, korzenna, orzechowa, pyszna! W naszym domu ta wersja absolutny śniadaniowy hit! Szczególnie dlatego, że składa się z produktów, które praktycznie są zawsze w domowej spiżarni. To mieszanka ulubionych płatków, kremu z orzechów laskowych oraz bananów. Całość doprawiona jest cynamonem i podkręcona prażonymi wcześniej orzechami laskowymi. Jest niezwykle kremowa, a zarazem ma zróżnicowaną teksturę dzięki dodatkom. Smak bananów idealnie komponuje się z korzennym, ciepłym aromatem cynamonu. To najlepszy kompres na delikatny, poranny brzuszek ;)

     

    Na8XKYddhMAghKObUqzb5HazofW1NT6mb5ofGzZZOlH-NnWqe4fViRUgH-8Zila7Bdckd9MOURzhJEDaFSNC6HeHufSItxf8YuzybgEjYjQwzRw7hKOWNk1mwih7MNWSK72skXb3i9R0DAgIjQ an96VFHfvRp_3lDTeff5p1YjEZYhHoRDnbVR-9GEbdefkAjOAti_UdPL_Fow8b9jzWZOPnUqLlY0scnA9Q-Da5SLEJsJjM1WD0lYLSA6-K6QlbfUFMSh1Ex-RG_nW5TeVP59-OT3vXjsoa-Xqw

    54tolvkRwYa0JI_Do8iOGPoBZk7ecO5IPr8CM41Im6IBGx7ekFF6BwmJyYEVnT8rNLBo6moznu6VjevwQn1q6cL3kGlZoVN7Oj_DLd_ULjTjSS7AO1XbhND-Do-cgVG9V-OaLEX6YoiMS5McCA 5l4Fm1eIDfETVF6rRbYO5kqwtQNNYQl2DgNEB4JGyp59s1tbttshsTdSRJnQw8v08S2v4AwgkCMvyXlUYz1ZZC_Azw17UmM3U23RtNXRlBW9OCAPU7Dv5NEZVmqeCSsXNKef3FVF6-2ES0P8SA

    Pieczona owsianka z bananami i orzechami

     

    SKŁADNIKI:

    1 szklanka ulubionych płatków owsianych, jęczmiennych lub mieszanki

    1,5 szklanki mleka roślinnego

    2 łyżki kremu z orzechów laskowych*

    2 dojrzałe banany

    0,5 filiżanki orzechów laskowych

    1 łyżeczka cynamonu

    1 szczypta soli np. drobnej himalajskiej

    1 łyżeczka oleju kokosowego lub roślinnego masła

    1 łyżeczka cukru trzcinowego

    1 łyżka kremu daktylowego (opcjonalnie, jeśli lubicie słodsze śniadania)

     

     *można zamienić na dowolny krem orzechowy, choć ten moim zdaniem pasuje idealnie do bananów i cynamonu

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Do żaroodpornego, niskiego, ceramicznego lub szklanego naczynia wkładamy jednego, obranego banana. Rozgniatamy go widelcem na papkę.

     

    Krok 2

    Dodajemy pozostałe składniki: płatki, orzechy (warto uprażyć je szybko na suchej patelni), cynamon, sól, krem orzechowy oraz mleko roślinne. Mieszamy delikatnie, aby składniki się połączyły i równo rozłożyły w naczyniu.

     

    Krok 3

    Drugiego banana kroimy wzdłuż na połowę. Układamy na naszej mieszance owsiankowej „cięciem” do góry. Smarujemy wierzch banana olejem i posypujemy cukrem. Opcjonalnie posypujemy owsiankę orzechami laskowymi i cynamonem.

     

    Krok 4

    Nagrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem lub 200°C bez termoobiegu. Pieczemy owsiankę przez ok. 10 minut, aż góra lekko się zarumieni, a cukier na połówkach banan skarmelizuje.

    Jeśli szykujecie owsiankę wieczorem, z myślą o upieczeniu rano, trzymajcie ją przez noc w lodówce i skróćcie czas pieczenia do ok. 7 minut.

     

    Krok 5

    Upieczoną owsiankę podajemy w miseczkach samą lub z dodatkiem roślinnego, waniliowego jogurtu lub dodatkową łyżką kremu orzechowego. Delektujemy się pysznym śniadaniem i cieszymy się dodatkowymi minutami zaoszczędzonymi o poranku!

     

    P.S. Owsiankę można dowolnie modyfikować i podkręcać — nawet do wersji przypominającej bardziej deser niż śniadanie. Do tego przepisu pasują również: gorzka czekolada, rodzynki i ananas w kostce. W innych wariantach można pominąć banany i dodać np. owoce liofilizowane lub zalegające w lodówce jabłko pokrojone w kostkę. Poniżej kilka pomysłów na inne smaki owsianki:

    - liofilizowane maliny, biała czekolada, krem migdałowy i migdały w płatkach

    - gruszka lub jabłko, orzechy włoskie, kandyzowane kostki imbiru i pestki dyni

    - jagody liofilizowane, masło orzechowe, fistaszki i świeże borówki

    Wpadajcie na naszego Instagrama i dajcie nam znać, jakie są Wasze pomysły na owsiankę!

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu