Pistacjanki

Pistacjanki

czyli drożdżowe zawijasy wypełnione kremem pistacjowym

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Radość

  • Wyobraź sobie poranek, który zaczyna się zapachem ciasta drożdżowego i kubka gorącej matchy... Pistacjanki to nie są zwykłe drożdżówki - to puszyste, złociste zawijasy z rozpływającym się kremem pistacjowym i chrupiącą posypką, które smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Idealne na śniadanie, na deser, na prezent, albo po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego. Gotowy_a na pistacjową rozpustę?

            

    Pistacjanki, czyli drożdżowe zawijasy wypełnione kremem pistacjowym 💚

    (9 sztuk)

    Rozczyn:

    • 25 g świeżych drożdży

    • 1 łyżeczka cukru

    1 kopiasta łyżka mąki

    • 3 łyżki mleka

    Ciasto:

    350 g mąki pszennej

    • 135 g ciepłego mleka

    • 50 g cukru

    • 50 g roztopionego masła

    szczypta soli

    Nadzienie:

    140 g kremu pistacjowego z białą czekoladą

    40 g pistacji naturalnych

    Dodatkowo:

    • 1 jajko do posmarowania bułeczek

    40 g kremu pistacjowego z białą czekoladą

    30 g pistacji

    jadalny chaber bławatek różowy

    Krok 1.

    Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstaw na 10–15 minut aż rozczyn ruszy (pojawią się bąbelki).

    Krok 2.

    W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn, resztę mleka, jajko i roztopione masło. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto przez około 8-10 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.

    Krok 3.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim krem pistacjowy, posyp posiekanymi pistacjami i zwiń w roladę. Pokrój na 9 bułeczek.

    Krok 4.

    Pistacjanki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30–40 minut.

    Krok 5.

    Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C, funkcja góra-dół przez 15–20 minut aż się zarumienią.

    Krok 6.

    Gotowe polej roztopionym kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatkami.

            

       

    Smacznego! 

    Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała: 

    Michalina z bloga @healthy.food.misi

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu