
- - kupować szybciej i wygodniej
- - tworzyć listy ulubionych produktów
- - mieć wgląd do historii i statusu swoich zamówień.
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:
-
Szukaj po filtrach:

Pistacjanki
czyli drożdżowe zawijasy wypełnione kremem pistacjowym
Na słodko
Ciasta i ciasteczka
Radość
Wyobraź sobie poranek, który zaczyna się zapachem ciasta drożdżowego i kubka gorącej matchy... Pistacjanki to nie są zwykłe drożdżówki - to puszyste, złociste zawijasy z rozpływającym się kremem pistacjowym i chrupiącą posypką, które smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Idealne na śniadanie, na deser, na prezent, albo po prostu wtedy, kiedy masz ochotę na coś wyjątkowego. Gotowy_a na pistacjową rozpustę?
Pistacjanki, czyli drożdżowe zawijasy wypełnione kremem pistacjowym 💚
(9 sztuk)
Rozczyn:
• 25 g świeżych drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 3 łyżki mleka
Ciasto:
• 135 g ciepłego mleka
• 50 g cukru
• 50 g roztopionego masła
Nadzienie:
• 140 g kremu pistacjowego z białą czekoladą
Dodatkowo:
• 1 jajko do posmarowania bułeczek
• 40 g kremu pistacjowego z białą czekoladą
• jadalny chaber bławatek różowy
Krok 1.
Wymieszaj drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstaw na 10–15 minut aż rozczyn ruszy (pojawią się bąbelki).
Krok 2.
W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn, resztę mleka, jajko i roztopione masło. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto przez około 8-10 minut. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Krok 3.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt i rozsmaruj na nim krem pistacjowy, posyp posiekanymi pistacjami i zwiń w roladę. Pokrój na 9 bułeczek.
Krok 4.
Pistacjanki ułóż w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30–40 minut.
Krok 5.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w 180°C, funkcja góra-dół przez 15–20 minut aż się zarumienią.
Krok 6.
Gotowe polej roztopionym kremem pistacjowym, posiekanymi pistacjami i jadalnymi kwiatkami.
Smacznego!
Specjalnie dla Promieni Słońca przepis przygotowała:
Michalina z bloga @healthy.food.misi
Produkty z przepisu
- Wyprzedaż!
- bestseller
Komentarze