Czy dzieci mogą jeść owoce liofilizowane?

Czy dzieci mogą jeść owoce liofilizowane?

Od jakiego wieku można podawać je najmłodszym?

  • Przekąski

  • Poradnik

  • Owoce i warzywa są niezbędnymi elementami zdrowej diety. Witaminy i minerały, które dostarczają, pomagają przy prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia ilość składników odżywczych jest szczególnie ważna u dzieci, które dopiero się rozwijają. Najczęściej sięgamy po świeże produkty, ale warto spróbować też owoców liofilizowanych - mają wiele zalet, a młode osoby chętnie po nie sięgają. Czym dokładnie są owoce liofilizowane i czy są bezpieczne dla dzieci? Odpowiadamy.





    Czym jest tajemnicza liofilizacja?

    Owoce liofilizowane są niemal całkowicie pozbawione wody. Suszy się je przez sublimację, czyli, w skrócie mówiąc, usunięcie wody. Produkty poddaje się pierwsze szybkiemu mrożeniu, najczęściej za pomocą ciekłego azotu, a następnie obniża się w  zamrażarce ciśnienie, co skutkuje odparowaniem wody. Później wysuszoną żywność jeszcze się dodatkowo dosusza. Liofilizacji można poddawać nie tylko jedzenie, ale też na przykład kosmetyki. 

    Dzięki procesowi liofilizacji wybrane produkty mogą zachować świeżość i być dłużej zdatnymi do użycia. W przypadku żywności jest to szczególnie istotne, ponieważ wysuszone w ten sposób owoce zachowują zarówno swój naturalny smak, jak i wszelkie składniki odżywcze. Pozwala to także na dłuższe ich przechowywanie.

    Zalety liofilizacji:

    - produkty niemal całkowicie zachowują swój kształt, smak, barwę i wszystkie aromaty,

    - produkty spożywcze poddane liofilizacji są równie bogate w składniki odżywcze, co ich świeże odpowiedniki,

    - produkty są oczyszczone ze znacznej części zanieczyszczeń mikrobiologicznych,

    - liofilizacja to naturalny proces konserwacji żywności, podczas którego, w porównaniu do kandyzowania czy suszenia, nie dokłada się żadnych zbędnych dodatkowych składników,

    - produkty liofilizowane można przechowywać przez bardzo długi okres (nawet do 30 lat), bez obawy o ich zepsucie się.

    Owoce liofilizowane a dzieci - czy są bezpieczne?

    Owoce liofilizowane to świetny wybór, jeśli chodzi o dietę dziecka. Są świetną przekąską pomiędzy posiłkami czy też dodatkiem do posiłków. Mogą się szczególnie sprawdzić, gdy dziecko nie przepada za owocami - ciekawa struktura sprawia, że można je chrupać w wolnej chwili, do filmu bądź podczas nauki. 

    Jednak przypominamy, że owoce liofilizowane nie różnią się od zwykłych owoców niczym, poza zawartością wody, dlatego w przypadku nietolerancji pokarmowych lub alergii należy zachować ostrożność, a najlepiej skonsultować się z lekarzem specjalistą. 

    Trzeba też pamiętać, że podczas podawania dziecku produktów liofilizowanych, dziecko musi dostarczać organizmowi większą ilość wody. Ze względu na to, że owoce liofilizowane są pozbawione wody w około 95% bardzo szybko absorbują wodę z otoczenia. Regularne spożywanie produktów liofilizowanych, bez picia większej ilości wody może doprowadzić do negatywnych skutków.

         

     

    Od kiedy można podawać dziecku owoce liofilizowane?

    Sposób odżywiania się dzieci jest zależny od ich rodziców i opiekunów. Już od najmłodszych lat warto wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe - regularne sięganie po owoce i warzywa to jedno z ważniejszych tego typu przyzwyczajeń. 

    Produkty liofilizowane można podawać dzieciom już po pierwszym roku życia jako zdrową przekąskę, co zdecydowanie będzie lepszym wyborem niż słodycze czy produkty z dużą ilością niezdrowego tłuszczu. Rozszerzając dietę dziecka zaleca się pierwsze wprowadzać warzywa, a dopiero później owoce, które można dodawać do kaszki, grysiku, jaglanki czy owsianki. 

    W sklepie Promienie Słońca, poza owocami liofilizowanymi, można znaleźć pyszne LioMisie, których skład to w 100% owoce, są zdrowe - dostarczają wielu witamin i minerałów - i z pewnością zaspokoją potrzebę na słodycze. Ponadto ich uroczy kształt i chrupiąca struktura sprawiają, że dzieci wcinają je ze smakiem. Chętnie zabierają je ze sobą do szkoły lub na wycieczki. 

    Wygodne owoce, czyli dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane?

    W przypadku owoców liofilizowanych dużą zaletą jest ich forma. Są suche i dostępne w różnych postaciach - jako płatki, kostki, kawałki czy proszek (proszek z owoców liofilizowanych możemy z łatwością przygotować sami, przez zwykłe rozdrobnienie ich w mikserze). Sprawia to, że idealnie pasują jako dodatek do posiłków, a każdy może sam wybrać, jaka forma mu odpowiada. Co więcej usunięcie wody sprawia, że owoce liofilizowane są bardzo lekkie, niemal nie czuć ich wagi i zajmują niewiele miejsca, więc świetnie sprawdzą się na różnego rodzaju podróże. 

    Szeroki wybór dostępnych owoców liofilizowanych sprawia, że możemy wybierać ulubione owoce i zawsze cieszyć się ich smakiem. Nie musimy się martwić tym, że trzeba je szybko zjeść, żeby się nie zepsuły. Po otwarciu opakowania można je trzymać przez bardzo długi czas - należy tylko pamiętać o szczelnym zamknięciu torebki czy pojemnika, aby nie zmiękły.

         

    Galińska A., Czym są owoce i warzywa liofilizowane i dlaczego warto je jeść? 28.03.2024, <https://www.helpa.pl/blog-parentingowy/proces-liofilizacji-owocow>, [dostęp:8.05.2024].

    Marszalec P., Od jakiego wieku dzieci mogą spożywać liofilizowane owoce jagodowe?, <https://lioforte.pl/liofilizowane-owoce-w-diecie-dziecka>,  [dostęp:8.05.2024].

    Czy liofilizacja jest lepsza od suszenia? Cała prawda o liofilizatach 10.03.2021, [dostęp: 8.05.2024], <https://krukam.pl/Czy-liofilizacja-jest-lepsza-od-suszenia-Cala-prawda-o-liofilizatach-blog-pol-1617106586.html>.

    Liofilizacja - co to znaczy?, <https://genactiv.pl/pages/liofilizacja-co-to-znaczy>,  [dostęp:8.05.2024].

    Komentarze

    Pokaz więcej