Fistaszkowo-precelkowe ciasteczka bez pieczenia

Fistaszkowo-precelkowe ciasteczka bez pieczenia

Ekspresowe i bez bałaganu: kanapeczki z masła orzechowego, precelków i czekolady.

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Ciasta i ciasteczka

  • Niedzielne, wspólne pieczenie ciast i ciastek z mamą to chyba jedno z najprzyjemniejszych wspomnień z dzieciństwa. Pewnie potwierdzi to każdy, kto jako dziecko uwielbiał przebywać w kuchni. Ja zdecydowanie byłam jedną z takich kuchennych przylep i uwielbiałam patrzeć na wszystkie „magiczne” rzeczy, które działy się na blacie tuż na poziomie mojego wzroku. No, a jeśli dostało się na pozwolenie na pomieszanie lub posypanie jakiegoś dania… to było spełnienie marzeń! Z zazdrością i podziwem patrzyłam, jak starsza siostra wyrabia ciasto drożdżowe, a mama zalewa wrzątkiem rodzynki do babki. Cóż za przedstawienie!

     

    Oczywiście nie wszystkie wypieki były tak spektakularne. Kiedy mama już nie miała siły, by bawić nas niedzielnymi wypiekami, pozwalała nam robić ekspresowe ciasteczka z piekarnika. Były to po prostu herbatniki z kapką ubitej z cukrem piany, przyozdobione kuleczką winogrona. To wystarczyło zaspokoić chęć na kuchenne szaleństwa. Wszystko bez brudzenia, ekspresowo, a radość i zabawa była równie wielkie, jak przy „pełnowymiarowym” cieście.

     

    Sama często powracam do szybkich słodkości, bo potrafią zachwycić, a przy okazji nie zamykają w kuchni na długie godziny. Jednym z ulubionych przepisów są fistaszkowo-precelkowe kanapeczki: bez pieczenia, bez bałaganienia i do tego z 5 prostych składników. To połączenie delikatnie słonych precelków i pysznego kremu z orzeszków arachidowych. Równie pyszne co i proste! Jeśli szukacie przepisu na super szybką i słodką przekąskę, a zarazem zabawę z dzieciakami to ten przepis może stać się waszą rodzinną tradycją.

    AtsnvNhIWH_Eh_aJMKZH0P-bX8WvcaZV91c32zoF3N4wv-BFv7sFPcLy3bVE6QNf35e5EahkBrpQkWk620xuhCFyNQX2cghHGTgZXH2rn4XtwNR3bMPt7ia-VzvH6n-u_z8lDxQpuO4dEADnHg 310criApTSbY6PKwrEV5PpiQ58uflBKzEx-kbkQ985WToc6XnooTv7G7ZCxrB9Y27-C-DYpOJx8kAuo4SUu8mlcnaz5zvWrLhs5UP2ACOCqBjdDunbiWgpWuF-UGTnJwdLYjy7zHaDAirk4GHQ

    AJbDabUP4WAl9vr1Ys53g1NFJjUc11_kpaOLGLW7K_QU-PZAANxy8V_LREJk_dMkxu6nNW_GgHL3f3eVEfO7_njqrE7fD_ZWSgZ1OA99ClVQ96soptiM1BjyXg2B6AqJXVx8Y544z4ZlcAJvKA xlHRt-eSno-2NKQr2on3oZbfMvmQq10669bjFT_Z80yrxilLx4ieqmzqJdwW5LR_S0GUOlAgVNtuYJ1w37-tiiVg4zwtFVnlxbLnThz6Br5fdFs5yKHJ2dlvElmcRrqP_UbMdO7ONktV8jGUuQ

    of5zo75Uj66DR1ZkBKO3r_AevTSEIZU-tCKM1xdUKtYCt9KWNVCKEmx7kmq2L1xrNjToS_tzKZ9jPxeQuqn5Fq17ElMOV_J5l0weYg5IzHJcqyBVCEpd2fXvhPSqQrueExw2XJozsj9V3kTJrg mU4XmU4lSuS6CMy-OSQwdKQdiTGjlUstefxNh6VNfdqViumjFOZzas0n_4lLSgUi5o9frT3gxJVSGAm0_okbJJ_33p6rFUlbSga2mwC-8CVAPQVIcfSXRCPU7iycsFxxbRrXhFKxZb6F4zAviw

     

    Fistaszkowo-precelkowe ciasteczka bez pieczenia

     

    SKŁADNIKI

    30 kanapeczek

    60 mini precelków (ok. 60 g)

    0,5 szklanki gładkiego kremu z orzechów ziemnych

    2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie desery i przekąski)

    0,5 szklanki gorzkiej belgijskiej czekolady w pastylkach

    duża garść orzeszków ziemnych prażonych solonych

    1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)

    0,5 łyżeczki soli himalajskiej

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    W niedużej misce mieszamy dokładnie krem orzechowy z cukrem pudrem. Powstanie nam gęsta, plastyczna masa przypominające miękką plastelinę. Jeśli chcemy „podkręcić smak”, dodajemy wanilię w proszku lub płynie oraz odrobinę soli. Uważamy, żeby nie przesadzić, bo precelki są słone. Odkładamy do lodówki na minimum 20 minut.

     

    Krok 2

    Na suchej patelni podprażamy orzechy arachidowe i studzimy. Siekamy drobno i odstawiamy na bok.

     

    Krok 3

    Wołamy do kuchni pomocników i zaczynamy słodką manufakturę. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i rozkładamy w rzędach 30 precelków „brzuszkami” do dołu. Z orzechowej masy formujemy 30 kulek wielkości bardzo małego orzecha włoskiego. Orzechowe kulki nakładamy na precelki, wciskamy delikatnie i dociskamy z wierzchu kolejnym precelkiem. I tak trzydzieści razy!

     

    Krok 4

    W kąpieli wodnej, w małym garnuszku dzióbkiem rozpuszczamy czekoladę — jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Delikatnie cienkim strumieniem, polewamy precelki, tworząc ukośne mazy.

     

    Krok 5

    Posypujemy precelki posiekanymi orzechami i szczyptą soli. Przekładamy na tacę i wkładamy do lodówki na 10 minut.

    Zajadamy się z dumą i cieszymy ulotną chwilą, bo precelkowe kanapeczki znikają prawie tak szybko, jak powstają :)

     

    WSKAZÓWKI

     

    Bardzo łatwo zrobić wersję bezcukrową: cukier puder można zastąpić zmielonym w młynku/mikserze erytrolem lub ksylitolem.

    Zamiast cukru pudru możemy użyć kakao lub odrobinę roztopionej czekolady — precelkowe kanapeczki będą wtedy podwójnie czekoladowe. 

    Przepis idealnie sprawdza się na przyjęciach dla najmłodszych. Gorzką czekoladę można zastąpić kolorową polewą, a orzechy i sól kolorową posypką.

     

    P.S. Na naszym blogu znajdziecie inne proste przepisy na domowe słodkości np. zdrowe owsiano-fistaszkowe batony lub  klasyczne chocolate chip cookies.

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu