
- Wyprzedaż!
- bestseller
Ekspresowe i bez bałaganu: kanapeczki z masła orzechowego, precelków i czekolady.
Wegańskie przepisy
Na słodko
Ciasta i ciasteczka
30 kanapeczek
60 mini precelków (ok. 60 g)
0,5 szklanki gładkiego kremu z orzechów ziemnych
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, jeśli lubicie słodkie desery i przekąski)
0,5 szklanki gorzkiej belgijskiej czekolady w pastylkach
duża garść orzeszków ziemnych prażonych solonych
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki soli himalajskiej
Krok 1
W niedużej misce mieszamy dokładnie krem orzechowy z cukrem pudrem. Powstanie nam gęsta, plastyczna masa przypominające miękką plastelinę. Jeśli chcemy „podkręcić smak”, dodajemy wanilię w proszku lub płynie oraz odrobinę soli. Uważamy, żeby nie przesadzić, bo precelki są słone. Odkładamy do lodówki na minimum 20 minut.
Krok 2
Na suchej patelni podprażamy orzechy arachidowe i studzimy. Siekamy drobno i odstawiamy na bok.
Krok 3
Wołamy do kuchni pomocników i zaczynamy słodką manufakturę. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i rozkładamy w rzędach 30 precelków „brzuszkami” do dołu. Z orzechowej masy formujemy 30 kulek wielkości bardzo małego orzecha włoskiego. Orzechowe kulki nakładamy na precelki, wciskamy delikatnie i dociskamy z wierzchu kolejnym precelkiem. I tak trzydzieści razy!
Krok 4
W kąpieli wodnej, w małym garnuszku dzióbkiem rozpuszczamy czekoladę — jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Delikatnie cienkim strumieniem, polewamy precelki, tworząc ukośne mazy.
Krok 5
Posypujemy precelki posiekanymi orzechami i szczyptą soli. Przekładamy na tacę i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Zajadamy się z dumą i cieszymy ulotną chwilą, bo precelkowe kanapeczki znikają prawie tak szybko, jak powstają :)
Bardzo łatwo zrobić wersję bezcukrową: cukier puder można zastąpić zmielonym w młynku/mikserze erytrolem lub ksylitolem.
Zamiast cukru pudru możemy użyć kakao lub odrobinę roztopionej czekolady — precelkowe kanapeczki będą wtedy podwójnie czekoladowe.
Przepis idealnie sprawdza się na przyjęciach dla najmłodszych. Gorzką czekoladę można zastąpić kolorową polewą, a orzechy i sól kolorową posypką.
P.S. Na naszym blogu znajdziecie inne proste przepisy na domowe słodkości np. zdrowe owsiano-fistaszkowe batony lub klasyczne chocolate chip cookies.
Komentarze