Gładka i kremowa nutella domowa ♡

Gładka i kremowa nutella domowa ♡

Słodki, śniadaniowy klasyk z orzechów laskowych, brazylijskich i kakao.

  • Wegańskie przepisy

  • Na słodko

  • Pasty i smarowidła

  • Słowo nutella, niczym adidasy czy aspiryna, jest marketingowym eponimem, parasolem dla wszystkich czekoladowo-orzechowych kremów. Jednak jeśli popatrzymy na skład oryginału, to można stwierdzić, że nie ma on wiele wspólnego z czekoladą czy orzechami. Ponad połowę słoika stanowi cukier, a orzechy laskowe to ledwo to 13%. Takie argumenty motywują, by słodkie smarowidło wykonać we własnym zakresie.

     

    Krem orzechowo-czekoladowy to właściwie krem orzechowo-kakaowy. W tej wersji nie ma czekolady, bo w domu pełnym “słodkich ząbków” nie uchowa się nawet jedna, gorzka kosteczka. Nie wpływa to jednak na smak, gdzie główną rolę grają orzechy. Pomysł na dodanie tych brazylijskich to kwestia przypadku — po prostu zabrakło nam orzechów laskowych. Krem z ich dodatkiem wyszedł wyjątkowo gładki i maślany — taka wersja zagościła u nas na stałe.

     

    Domowa nutella z dwóch rodzajów orzechów

     

    SKŁADNIKI

    nieduży słoik ok. 250 ml

    150 g orzechów laskowych

    50 g orzechów brazylijskich

    1 łyżka oleju kokosowego

    2-4 łyżki gorzkiego kakao*

    2 łyżki syropu z agawy**

    2-4 łyżki gorącej wody

    0,5 łyżeczki wanilii w proszku

    szczypta soli

     

    *jeśli chcecie, aby krem był bardziej orzechowy w smaku, dodajcie mniej kakao

    **syrop można zastąpić miodem (wersja niewegańska) lub drobnym cukrem

     

    PRZEPIS

     

    Krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180℃. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią wszystkie orzechy. Rozkładamy, aby tworzyły równą warstwę i wkładamy tak przygotowaną blachę do nagrzanego piekarnika. Po mniej więcej 5-7 minutach orzechy powinny lekko się zrumienić — pilnujemy uważnie, aby przypadkiem się nie przypaliły. Otwieramy piekarnik i mieszamy delikatnie orzechy. Pieczemy jeszcze kilka minut, aż równomiernie się zrumienią.

     

    Krok 2

    Odkładamy blachę z orzechami na bok do przestygnięcia. Po kilku minutach delikatnie mieszamy, tak aby z orzechów odpadło, jak najwięcej wysuszonych skórek.

     

    Krok 3

    Orzechy wrzucamy do blendera i miksujemy. Jeśli jest taka potrzeba, to ściągamy ze ścianek osadzające się orzechy. Gdy orzechy, syrop z agawy i blendujemy dalej. Po chwili mieszanka powinna przybrać płynną postać. Dodajemy kakao, wanilię oraz sól — całość powinna przybrać formę “chropowatego” kremu.

     

    Krok 4

    Krem przekładamy do metalowej lub szklanej miski i stawiamy na garnku z gorącą wodą. Ogrzewamy składniki w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy partiami mleko/wodę, blendując na wysokich obrotach. Płyn dodajemy do momentu, aż pasta nabierze kremowej konsystencji!

     

    Krok 5

    Gotowy krem przekładamy do słoika i schładzamy w lodówce. Będzie miał miękką, ale zwartą konsystencję — nie trzeba wyciągać go z lodówki przed podaniem, ani nie zmieni się w wodnistą papkę w temperaturze pokojowej.

     

    WSKAZÓWKI

    Domowa nutella sprawdza się nie tylko na kromce świeżego pieczywa — to świetny krem do pischingera, ciastek oraz nadzienie do domowych pralin. A naleśniki z bananem i domową nutellą podbijają serca wszystkich gości.

     

    P.S. Dziś, czyli 5 lutego, obchodzimy Światowy Dzień Nutelli. Wszystkiego najsłodszego! :)

     

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu