Jagody goji — dlaczego należą do superfoods?

Jagody goji — dlaczego należą do superfoods?

Czemu zawdzięczają swoją opinię i dlaczego polecane są w zdrowej diecie?

  • Roślinne ABC

  • Mały czerwony owoc ze Wschodu, używany w tradycyjnej chińskiej medycynie od tysiącleci, zyskał ostatnio status superżywności — superfoods. Wszystko to dzięki bogactwu składników odżywczych, które przekonały miłośników zdrowej diety. I faktycznie, jagody goji (Lycium barbarum L.) mają wiele zalet dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcesz ich posmakować znajdziesz je w naszym sklepie Promienieslonca.pl — oprócz suszonych jagód goi możesz kupić też przepyszne ciasteczka owsiane z jagodami goji.

    Dlaczego jagody goji są uważane za superfood?

    Termin superfood jest używany do określenia naturalnej żywności, która jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik, aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Są to zatem produkty niezwykle korzystne dla zdrowia. Zapobiegają wystąpieniu chorób i zapewniają lepszą jakość życia.

     

    EtayjuyzJymPEjDn1SKDcvHel-8rgWhPJiaygMfuMlNkxpSF9bt749rRShCqrxdQz9Q-Evmnb2C7g_ax9FuZy6HdztSDLemuaMXpgF_i1JgW1Z4Qm4d-GSpXAWQyKADSYoS85_WfnUAPpfP43A vlKfUe0u1Dl3HMSePiLQv3_kzXdaUotlIJrb-xkeocJRWWb2kOSAiMZ7ng3v-XfPnm1tulUx512oflDIloUcAe6c73A1FT4INtDm92X3VqkpIZ9xPLtY0KazaZmPvbJOCjRk5STIcgC7LpKksQ

     

    Jagoda goji — jakie są główne składniki odżywcze?

    Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że 100 gramów odwodnionych jagód goji zawiera 2500 miligramów witaminy C, czyli 50 razy więcej niż w przypadku pomarańczy. Ten mały owoc jest również największym znanym źródłem karotenoidów, substancji ważnej dla zdrowia skóry i wzroku. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, głównie: B1, B2 i B6.

    Co zawiera w sobie ten mały i niezwykle pożywny owoc?

    Jagoda Goji zawiera również 19 aminokwasów — w tym osiem niezbędnych, które nasz organizm może pozyskać tylko z pożywienia. 21 minerałów śladowych (w tym żelazo i cynk), beta-sitosterol, który jest dobry dla serca i zdrowia organizmu oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre tłuszcze), cyperon — fitoskładnik odżywczy korzystny dla serca i prawidłowego ciśnienia krwi, fisalina i betaina – ważne składniki dla wątroby.

    Wartości jagody goji:

    • Wartość energetyczna - 349 kcal
    • Białko ogółem - 14.26 g
    • Tłuszcz - 0.39 g
    • Węglowodany - 77.06 g (w tym cukry proste 45.61 g)
    • Błonnik - 13.0 g
    • Witamina C – 48.4 mg
    • Witamina A – 26822 IU
    • Wapń – 190 mg
    • Żelazo - 6.80 mg
    • Sód – 298 mg

    Źródło danych: „USDA National Nutrient Database for Standard Reference”.

     

    OKZcSseHo7KwieFNV_W2N9xemucqdg00xmzPzEb4kKxwezBI2yKQSIR-C9wLeNUCJkxnRixxKCopho3CJCQY5pNNyo-oqPSOa9K0i7lVIuX5lFA9N2q-j6Mxagx_0IX252GWHQwrvaLjAqZE4w 0F1UCGENsz0OZbQKgmtyolrZA2UcHIPL-ubRp55CncYTRU-JL7SRgszglkwX6nlOmf39cn_QYKJSX3CJr5uQrObPTnTdGoY6ZOml5k82Z7TSwtzjdNzS41Yt5C_ANda6UQUe_Oe_ed7Y5PFYPg

     

    Jakie są zalety jagód goji?

    Jagodę goji najlepiej spożywać rano i przed aktywnością fizyczną. Możesz dodać je do dań takich jak np.: Błyskawiczny deser chia z truskawkami i bazylią - tutaj opisaliśmy jak go przygotować. Wzmacnia ona układ odpornościowy na cały dzień! Aby osiągnąć efekt leczniczy, zalecana dzienna dawka to 15 do 45 gramów jagód goji. Witamina C jest ważnym sprzymierzeńcem układu odpornościowego, ponieważ zwiększa produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie obcych elementów obecnych w organizmie. Witamina zwiększa również poziom przeciwciał — zapobiega podatności organizmu na choroby.

    Utrzymanie zdrowia skóry i oczu, właściwości antyoksydacyjne

    Karotenoidy są odpowiedzialne za utrzymanie zdrowia oczu i, jak wspomniano powyżej, jagody goji to pokarm o najwyższym stężeniu tej substancji. Ponadto owoc ma właściwości antyoksydacyjne, które chronią oczy przed wolnymi rodnikami, które mogą wywoływać choroby takie jak zaćma. Oprócz ochrony wzroku karotenoidy przynoszą również korzyści skórze, jak pokazują niektóre badania naukowe. Dlatego spożywanie jagód goji zapewnia dodatkową fotoochronę osobom bardziej wrażliwym na promienie ultrafioletowe. Ponadto superowoc pomaga redukować stany zapalne skóry i zapobiegać immunosupresji (kiedy układ odpornościowy staje się mniej wydajny).

    Właściwości przeciwutleniające jagód goji

    Dzięki właściwościom przeciwutleniającym owoc ten jest stosowany jako środek w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i zapalnych, zaburzeń widzenia, układu nerwowego i odpornościowego, a także ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.

    Regularne spożywanie azjatyckich owoców powoduje wzrost poziomu energii, wyników sportowych, jakości snu, łatwości przebudzenia i zdolności skupić się na działaniach. Ponadto może pomóc zmniejszyć zmęczenie i stres.

     

    P.S. Dlatego zachęcamy, do spróbowania jagód goi i skorzystania z oferty naszego sklepu!

     

     

    Komentarze

    Pokaz więcej

    Zobacz podobne wpisy na blogu