
- Wyprzedaż!
Czemu zawdzięczają swoją opinię i dlaczego polecane są w zdrowej diecie?
Roślinne ABC
Mały czerwony owoc ze Wschodu, używany w tradycyjnej chińskiej medycynie od tysiącleci, zyskał ostatnio status superżywności — superfoods. Wszystko to dzięki bogactwu składników odżywczych, które przekonały miłośników zdrowej diety. I faktycznie, jagody goji (Lycium barbarum L.) mają wiele zalet dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcesz ich posmakować znajdziesz je w naszym sklepie Promienieslonca.pl — oprócz suszonych jagód goi możesz kupić też przepyszne ciasteczka owsiane z jagodami goji.
Termin superfood jest używany do określenia naturalnej żywności, która jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, błonnik, aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze. Są to zatem produkty niezwykle korzystne dla zdrowia. Zapobiegają wystąpieniu chorób i zapewniają lepszą jakość życia.
Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” wykazało, że 100 gramów odwodnionych jagód goji zawiera 2500 miligramów witaminy C, czyli 50 razy więcej niż w przypadku pomarańczy. Ten mały owoc jest również największym znanym źródłem karotenoidów, substancji ważnej dla zdrowia skóry i wzroku. Ponadto jest bogaty w witaminy z grupy B, głównie: B1, B2 i B6.
Jagoda Goji zawiera również 19 aminokwasów — w tym osiem niezbędnych, które nasz organizm może pozyskać tylko z pożywienia. 21 minerałów śladowych (w tym żelazo i cynk), beta-sitosterol, który jest dobry dla serca i zdrowia organizmu oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (dobre tłuszcze), cyperon — fitoskładnik odżywczy korzystny dla serca i prawidłowego ciśnienia krwi, fisalina i betaina – ważne składniki dla wątroby.
Źródło danych: „USDA National Nutrient Database for Standard Reference”.
Jagodę goji najlepiej spożywać rano i przed aktywnością fizyczną. Możesz dodać je do dań takich jak np.: Błyskawiczny deser chia z truskawkami i bazylią - tutaj opisaliśmy jak go przygotować. Wzmacnia ona układ odpornościowy na cały dzień! Aby osiągnąć efekt leczniczy, zalecana dzienna dawka to 15 do 45 gramów jagód goji. Witamina C jest ważnym sprzymierzeńcem układu odpornościowego, ponieważ zwiększa produkcję białych krwinek, odpowiedzialnych za zwalczanie obcych elementów obecnych w organizmie. Witamina zwiększa również poziom przeciwciał — zapobiega podatności organizmu na choroby.
Karotenoidy są odpowiedzialne za utrzymanie zdrowia oczu i, jak wspomniano powyżej, jagody goji to pokarm o najwyższym stężeniu tej substancji. Ponadto owoc ma właściwości antyoksydacyjne, które chronią oczy przed wolnymi rodnikami, które mogą wywoływać choroby takie jak zaćma. Oprócz ochrony wzroku karotenoidy przynoszą również korzyści skórze, jak pokazują niektóre badania naukowe. Dlatego spożywanie jagód goji zapewnia dodatkową fotoochronę osobom bardziej wrażliwym na promienie ultrafioletowe. Ponadto superowoc pomaga redukować stany zapalne skóry i zapobiegać immunosupresji (kiedy układ odpornościowy staje się mniej wydajny).
Dzięki właściwościom przeciwutleniającym owoc ten jest stosowany jako środek w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i zapalnych, zaburzeń widzenia, układu nerwowego i odpornościowego, a także ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Regularne spożywanie azjatyckich owoców powoduje wzrost poziomu energii, wyników sportowych, jakości snu, łatwości przebudzenia i zdolności skupić się na działaniach. Ponadto może pomóc zmniejszyć zmęczenie i stres.
P.S. Dlatego zachęcamy, do spróbowania jagód goi i skorzystania z oferty naszego sklepu!
Komentarze