• Wyprzedaż!
  • bestseller

Jagody goji 250 g

12,99 zł 1 / szt.
51,96 zł / kg
Brutto

Opis produktu

Jagody goji – co to?

Jagody goji, to nieduże, czerwone owoce kolcowoju, pochodzącego z północno-zachodniej części Azji. To właśnie tam jagody goji są w medycynie naturalnej uważane jako jeden z najważniejszych elementów. Wiele osób sądzi, że są niepowtarzalne pod względem właściwości.

Skąd pochodzą jagody goji? Uprawa

Nasze jagody goji pochodzą z Chin, gdzie mają najlepsze warunki, aby rosnąć. Pola uprawne są dosyć duże, ponieważ krzewy goji sadzi się w odstępach 1,5-2 metry, a gleba powinna być oczyszczona z wszelkich traw oraz być sucha.

Jagody goji są bardzo delikatnymi owocami gdy dotkniemy świeżego owocu, szybko się utlenia i staje się czarny, dlatego my proponujemy suszoną wersję jagód goji, dzięki czemu nie musicie się martwić o szybkie utlenianie, a tym samym utratę witamin i minerałów, na których najbardziej nam zależy. Jagody goji zbiera się w okresie jesiennym, i aby uniknąć tego utleniania, o którym wspomnieliśmy, są one strzepywane bezpośrednio z krzewów na specjalne maty, a rzadziej zrywane ręcznie razem z ogonkami. Później suszy się je w naturalny sposób: pierwsze w cieniu, potem wykorzystując promienie słoneczne, aż skórka będzie odpowiednio twarda, a środek nadal miękki.

Czy jagody goji trzeba namaczać? Czy można je jeść na surowo?

Nasze jagody goji są w formie suszonej. Można jeść je na surowo tak jak rodzynki, ale można też namoczyć. Zachowają się wtedy podobnie jak inne suszone owoce. Przede wszystkim nabiorą miękkości. Polecamy namaczać suszone jagody goji, najlepiej przez około 2 godziny, przed miksowaniem czy innymi podobnymi obróbkami, ponieważ dzięki temu będzie to łatwiejsze, a przykładowo nasz koktajl bardziej aksamitny i jagody goji lepiej się połączą z pozostałymi składnikami.

Wodę, która pozostaje po namoczeniu warto do czegoś wykorzystać, ponieważ mogą się w niej zachować wartości jagód. Taką wodę możecie po prostu wypić albo dodać do waszego koktajlu, aby go trochę rozcieńczyć.

Czy jagody goji można jeść na czczo? Jak jeść jagody goji? Zastosowanie

Jagody goji można jeść na czczo, ale warto zapamiętać, że są one bogate w błonnik, przez co mogą być ciężkostrawne.

W Chinach jagody goji zazwyczaj się gotuje przed podaniem, ale w rzeczywistości nie jest to konieczne. Tak jak opisaliśmy wyżej, jagody goji mogą być jedzone na surowo lub namoczone oraz być składnikiem koktajli, ale nie tylko! Jagody goji można dodawać do porannej owsianki, jaglanek, ciast, pieczywa, mięsnych dań. Ponadto są świetnym produktem do przetwarzania i robienia z nich na przykład soków, nalewek, wina albo dżemów (można je również po prostu dodawać do innych dżemów owocowych). Popularne jest też wykorzystywanie jagód goji w daniach makaronowych lub dodawanie ich do herbaty – wystarczy zaparzyć ulubioną herbatę i wrzucić do niej kilka owoców, a jeśli nie macie ulubionej herbaty lub szukacie nowych smaków, polecamy spróbować wyjątkowe herbaty z dodatkami, herbaty bez dodatków lubherbaty funkcjonalne z naszego sklepu internetowego. Na pewno każdy znajdzie coś idealnego dla siebie :)

Poza zwykłymi, suszonymi jagodami goji nasz sklep oferuje również specjalne ciasteczka owsiane z jagodami goji, które są bardzo delikatne, chrupiące i oczywiście przepyszne! Mogą być zwykłą przekąską, ale także dodatkiem na przykład do lodów, być zdrowszym zamiennikiem tradycyjnego wafelka, herbatników czy chipsów. 

Jagody goji można jeszcze wykorzystywać do robienia domowych maseczek. Wystarczy połączyć zmielone jagody z mąką ziemniaczaną i przegotowaną wodą, a uzyskaną gęstą mieszankę nałożyć na twarz, szyję dekolt i zostawić na 15 minut. Należy jednak wiedzieć, że jagody goji mogą uczulać, więc trzeba zachować ostrożność.

Jagody goji - dlaczego warto po nie sięgać? Właściwości jagód goji

Wiele osób docenia jagody goji właśnie za ich niesamowite właściwości. Posiadają wiele antyoksydantów, które mogą odmładzać organizm. Jagody goji są źródłem między innymi witamin z grupy B, C oraz E, a także żelaza, cynku, potasu i wapnia. Dzięki takiemu bogactwu minerałów mogą pomóc utrzymać włosy, skórę i paznokcie w dobrej kondycji, wzmacniać stawy, polepszać odporność. Jagody goji zawierają też luteinę oraz zaeksynę, które mogą mieć świetny wpływ na oczy - poprawiać ostrość widzenia i chronić przed promieniami UV. Ponadto jagody goji są bogate w błonnik, więc są idealne dla osób na diecie błonnikowej. W ofercie naszego sklepu internetowego możecie znaleźć też specjalne błonnik pokarmowe, które można dodawać do dań, aby wzbogacić je o ten składnik.

Ile w ciągu dnia można zjeść jagód goji?

Dzienną, zalecaną dawką jagód goji jest 5-12 gramów, czyli około 70 owoców. Spożywanie zbyt dużej ilości jagód goji może powodować uczulenie, a zawarta w nich duża ilość błonnika może dać efekt przeczyszczający.

Kaloryczność jagód goji

Jagody goji ze względu na swoją postać są dosyć kaloryczne, ponieważ jest to 360 kcal na 100 gramów produktu i zawierają sporo cukru, ale należy pamiętać o zalecanej ilości jagód goji w ciągu dnia. Jeśli będziemy się jej trzymać, to w ciągu dnia spożyjemy jedynie około 18-43 kcal.

Jagody goji, a odchudzanie. Czy warto?

Mimo sporej kaloryczności, jagody goji mogą wspomagać odchudzanie, a to dzięki dużej zawartości błonnika, który może przyspieszać metabolizm oraz pomagać w usprawnieniu pracy układu pokarmowego. Ponadto jedną z właściwości błonnika jest pęcznienie w żołądku po spożyciu, więc możemy dłużej czuć sytość.

Należy jednak pamiętać, że samo jedzenie jagód goji nie sprawi, że schudniemy. Trzeba starać się prowadzić zdrowy tryb życia - jeść zbilansowane posiłki oraz uprawiać ruch fizyczny.

Jak przechowywać suszone jagody goji, żeby cały czas były tak samo smaczne?

Jagody goji powinno się przechowywać przede wszystkim w szczelnie zamkniętym opakowaniu i najlepiej suchym i chłodnym miejscu, bez dostępu do światła słonecznego. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swoją świeżość i pyszny smak.

Jagody goji, a cukrzyca i insulinooporność. Czy są pomocne?

Ogólnie jagody goji mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu możemy je jeść, nie bojąc się nagłego wzrostu cukru we krwi. Ich działanie może nawet poprawić długotrwałą regulację stężenia glukozy. Dodatkowo jagody goji dzięki zawartych w nich składnikach mogą mieć wpływ na hiperglikemię, poprawiać wrażliwości na insulinę, co następnie przekłada się na zmniejszenie insulinooporności.

Przy wszelkich wątpliwościach, warto jednak wcześniej skonsultować się z lekarzem.

Kto powinien unikać jagód goji? Przeciwwskazania

Jagody goji zawierają taki składnik jak atropina, który może uczulać. Ponadto jagód goji nie poleca się dzieciom, kobietom w ciąży oraz karmiącym i osobom, które zażywają leki przeciwzakrzepowe, ponieważ jagody goji mogą rozrzedzać krew. W takich przypadkach albo gdy jesteśmy niepewni czy możemy bezpiecznie jeść jagody goji, najlepiej skonsultować się z dobrym lekarzem, dietetykiem.

Czy nasi czworonożni przyjaciele mogą jeść jagody goji? Jagody goji dla psów i innych zwierzaków

Jagody goji są bardzo zdrowie i można podawać je naszym pupilom, ale raczej w niewielkich ilościach, po kilka sztuk dziennie. Aby nie wstąpiły żadne ewentualnie, niepożądane skutki polecamy jednak skonsultować się wcześniej z weterynarzem.

Ciekawostki o jagodach goji, które warto poznać

Jagody goji ze względu na swoje niesamowite właściwości często nazywane są „czerwonymi diamentami”.

W Azji jagody goji spożywa się już od wieków, wierząc że przedłużają one życie, pozwalają żyć w zdrowiu i szczęściu. 

W języku angielskim jagody goji nazywa się wolfberry, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wilcze jagody”. Przez to, że w Polsce wilcze jagody kojarzą się z trującymi owocami, taka nazwa się nie przyjęła.

Czy istnieje polski odpowiednik jagód goji? Polskie „czerwone diamenty”

Chociaż jagody goji są niepowtarzalne zarówno pod względem smaku, jak i właściwości, to jako polski odpowiednik jagód goji można użyć żurawiny, która oczywiście również jest dostępna w naszym sklepie online w formie suszonej jako żurawina suszona cięta, żurawina suszona cała, żurawina suszona cięta Zero Waste oraz żurawina suszona cała Zero Waste, czyli zapakowana w specjalnych papierowych torebkach, aby ograniczyć ilość plastiku i wspólnie dbać o nasze środowisko, a także żurawina w mlecznej czekoladzie 190 gramów, żurawina w belgijskiej mlecznej czekoladzie 500 gramów lub żurawina w gorzkiej czekoladzie 190 gramów,żurawina w belgijskiej gorzkiej czekoladzie 500 gramów albo Smart Box: żurawina suszona cięta, w którym znajdziecie aż 3,5 kilograma suszonej ciętej żurawiny lub Smart Box: żurawina w belgijskiej gorzkiej czekoladzie, zawierający 4 kilogramy żurawiny w gorzkiej czekoladzie.

Jagody goji suszone - cena

Średnia cena jagód goji na rynku za 250 gramów to 15-20 zł. W naszym sklepie za opakowanie jagód goji 250 gramów zapłacicie 13. 69 zł. Dostępne jest również duże opakowanie 500 gramów w cenie 51.49 zł. Warto także zaznaczyć, że produkty w naszym sklepie są ręcznie pakowane przez naszych pracowników.

Co warto kupić w naszym sklepie internetowym poza jagodami goji?

W naszym sklepie, poza suszonymi jagodami goji możecie znaleźć również ciasteczka owsiane z jagodami goji, płatki owsiane z owocami i nasionami Chia oraz mieszankę DynioMix, w której znajdziecie migdały naturalne, orzechy włoskie łuskane, pestki dyni łuskane i goję.

Zachęcamy też do sprawdzenia innych produktów w ofercie bakalii i owoców suszonych oraz batonów, ciastek, wafli.

Jagody goji suszone, konserwant: dwutlenek siarki

Na terenie zakładu występują alergeny: gluten, orzechy ziemne, soja, mleko, inne orzechy, seler, nasiona sezamu i dwutlenek siarki.

Wartości odżywcze na 100 g

Wartość energetyczna: 1515 kJ/ 360 kcal

Tłuszcz: 7 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g

Węglowodany: 58 g

w tym cukry: 56 g

Białko: 12 g

Sól: 0,06 g

Chiny

Opinie klientów

Ten produkt nie posiada jeszcze opinii

Zaloguj się, żeby wystawić opinię

Newsletter

Bądź na bieżąco z wszystkimi nowościami w Promieniach Słońca i otrzymuj newsletter prosto na swoją skrzynkę!

Co jakiś czas wysyłamy wiadomości z promocjami, a Ty dostajesz 5% zniżki na pierwsze zamówienie!